سنسور کوچک، نور نامرئی را قابل مشاهده میکند
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از «ساینتیفیک تک دیلی»، گروهی تحقیقاتی، سنسور جدید مادون قرمز ساختند که ساخت آن تقریبا آسان بوده است. این سنسور از نظر اندازه با حسگرهای موجود در گوشیهای هوشمند قابل مقایسه است. برای استفاده اضطراری در نظارت بر فرآیندهای صنعتی و کشاورزی آماده است. این موفقیت در مجله «نیچر کامیونیکیشن» منتشر شده است.
چشم انسان حسگری شگفتانگیز است. چشم انسان میتواند با استفاده از سه نوع مختلف سلول مخروطی گیرنده نوری که نور مرئی را به سیگنالهایی برای رنگهای مختلف تبدیل میکند، مشاهده کرده و اطلاعات ضروری را درباره دنیای اطراف به ما بدهد. زمانیکه مغز انسان، سیگنالهایی را کنار هم قرار میدهد، معنای سیگنالها را نیز پیشبینی میکند. به عنوان مثال، توت فرنگی قرمز شیرین است، اما توتفرنگی سبز نیست.
درحالی که چشم انسان بسیار پیچیده و چشمگیر است، اما از پیشرفتهترین حسگر نور طبیعی موجود دور است. هکل، زیستشناس و مورخ طبیعت میگوید؛ چشم میگوی آخوندک دارای ۱۶ نوع سلول مختلف است که به نور فرابنفش، مرئی و نور مادون قرمز حساس هستند. میگوی آخوندکی یا دهانپا از سختپوستان دریایی است. اندازهگیری طیف در مادون قرمز برای کاربردهای صنعتی و کشاورزی بسیار مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین طیفسنجهای اندازهگیری مادون قرمز بسیار بزرگ و گران قیمت هستند.
هکل و همکارانش این مشکل را با توسعه یک حسگر مادون قرمز که روی تراشهای کوچک قرار میگیرد، حل کردهاند. این حسگر کوچک درست مانند چشم میگوی آخوندکی، ۱۶ حسگر مختلف دارد. تمام این حسگرها نسبت به مادون قرمز بسیار حساس هستند. کوچکسازی سنسورها در حالی که هزینهها را بهشدت پایین نگه میدارد، چالش بسیار بزرگی محسوب میشود.
انتهای پیام/۳۰۰۴/پ
انتهای پیام/