دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 دی 1400 - 16:29
معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مطرح کرد؛

رونمایی از ۳ کاتالیست ایران‌ساخت

با حضور سرپرست معاونت نوآوری و تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری، مدیران صنایع پتروشیمی، از ۳ کاتالیست ایران‌ساخت رونمایی شد.
کد خبر : 634645
کاتالیست



به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، در این مراسم، با حضور جمعی از مدیران و فعالان فناور صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در دومین همایش دوسالانه بومی‌سازی دستاوردهای ایران‌ساخت و فناوری‌های بومی این حوزه معرفی شد.


شرکت دانش‌بنیان نفت و گاز از ۲ دهه گذشته با حرکت در مسیر پژوهش، تولید و توسعه فناوری کاتالیست‌های ایران‌ساخت توانسته است ضمن تامین نیاز صنایع نفت، گاز و پتروشیمی کشور، با صادرات این محصول راهبردی زمینه را برای ارزآوری، اشتغال و خلق ارزش افزوده، ایران را به عنوان یکی از معدود کشورهای توانمند این حوزه به جهان معرفی کند.


در نخستین روز از دومین همایش بومی‌سازی کاتالیست در صنعت پتروشیمی و پالایش نفت، هومن کریمی وثیق مدیرعامل شرکت داش‌بنیان نفت و گاز با اشاره به تولید کاتالیست‌های ایران‌ساخت با هدف خودکفایی و پیشتازی کشور در مسیر توسعه گفت: در شرایطی که تحریم تا حدودی ما را از فناوری‌های روزآمد و محصولات این حوزه دور ساخته است تلاش ما بر این است که این همایش به یک روند علمی و فناورانه پیش برود.


کریمی وثیق ادامه داد: با تلاش در مسیر توسعه فناوری‌های کاتالیست، سعی بر این داریم که کشور را در مسیر توسعه فناوری‌های این حوزه پیش ببریم و جزو پیشگامان تولید کاتالیست جهان باشیم.


این فعال فناور با اشاره به اشتغال ۵۵۰ نیروی انسانی و ۴۰ دانشمند فعال و متخصص در نفت و گاز گفت: تمام فعالان این شرکت، عزمشان بر این بوده است که در شرایط تحریم‌ها و فضای پر از مشکل و محدودیت برای کسب و کار فناورانه و نوآورانه، به تولید و حرکت در مسیر بهبود اقتصاد حرکت کنند. در فضا و شرایطی که بخش عمده‌ تحریم‌ها، داخلی است و بسیاری تلاش دارند که این توانمندی به واقعیت نرسد، با تلاش، کار و صداقت و تلاشمان کوشیدیم که محصول با کیفیت و کارآمد عرضه کنیم.


وی از حمایت‌های معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، شرکت‌های پتروشیمی و فعالان این حوزه گفت و افزود: فراموش نمی‌کنیم در شرایطی که محدودیت‌های بسیاری وجود داشت، پتروشیمی‌هایی دست ما را گرفتند و امیدواریم این اعتماد و اطمینان ادامه داشته باشد. و امیدواریم به عنوان یک ایرانی صادق و توانمند بتوانیم نیاز و دغدغه کشور در حوزه کاتالیست که یکی از محصولات کاربردی در این حوزه است را تامین کنیم.


در بخش دیگری از این مراسم وحید محمودی مدیرعامل شرکت گروه گسترش نفت و گاز با تاکید بر نقش مهمی که دانش و فناوری بومی در مسیر توسعه یافتگی ایفا می‌کند، ادامه داد: در موفقیت کشورهای توسعه یافته، نقش علم و فناوری را بسیار پررنگ می‌بینیم؛ این دانش و فناوری در شتاب گرفتن حرکت پیشرفت، نقشی اجتناب‌ناپذیر ایفا می‌کند. ایران نیز همواره دغدغه توسعه یافتگی داشته است و تلاش کرده‌ایم صاحب صنعت شویم اما در این زمینه چه در سطح حکمرانی، کشوری، بنگاهی و حوزه‌های بخشی اهتمام اندکی داشتیم اما در سال‌های اخیر معاونت علمی و فناوری اقدامات ذی‌قیمتی را انجام داده است و با حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان خوشه‌های فناور صنعتی را ایجاد کرده که به حرکت در مسیر توسعه یافتگی و صاحب صنعت شدن یاری رسانده است.


وی با اشاره به نقش شرکت‌ها در توسعه یافتگی و صاحب صنعت شدن افزود: یکی از مجموعه‌هایی که در این مسیر گام نهاده شرکت نفت و گاز است که در این دو دهه، کاتالیست‌ها را به عنوان یکی از محصولات مهم و مورد نیاز صنعت نفت، گاز و پتروشیمی را به تولید رسانده است. خوشبختانه هلدینگ شرکت نفت و گاز در این همراهی پیشگام بوده و اولین بارگذاری کاتالیست در این مجموعه خوشبختانه نتیجه‌بخش بود.


محمودی با تاکید بر ضرورت استمرار این مسیر ادامه داد: روند حرکتی که توسط شرکت نفت و گاز آغاز شده است، نیازمند حمایت و سرمایه‌گذاری است تا به خودکفایی کامل برسیم.


محمدرضا سلیمان‌زاده مدیر تولید شرکت صنایع پتروشیمی در بخش دیگری از دومین همایش بومی‌سازی کاتالیست در صنعت پتروشیمی و پالایش نفت، تولید مستمر را یکی از اصول این شرکت دانست و گفت: با توجه به محدودیت‌های موجود و نیاز مبرم کشور، باید ممیزی‌های فنی مختلفی را انجام می‌دادیم و امکان تولید داخل آن‌را بررسی می‌کردیم. اولویت این بود که اگر مشابه داخلی وجود دارد، خرید خارجی صورت نگیرد مگر در موارد استثناء.


وی با اشاره به روند استفاده از تولیدات داخلی در این شرکت گفت: شرکت‌های دانش‌بینایی داشتیم که توانایی احداث واحد تولید نداشتند، با هدف حمایت از این شرکت‌ها، قراردادهایی را برای رسیدن به تولید و صرفه جویی در وقت تعریف و روند داخلی‌سازی را دنبال کردیم.


سلیمان زاده با اشاره به توسعه روند داخلی سازی گفت: به طور کلی در سال ۹۹ حدود ۲۱۰۰میلیارد تومان هزینه ساخت داخل بوده که این روند با تفاهم‌نامه‌ای که برای حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان داریم، به تولید محصولات ساخت داخل منجر شده است به این صورت که شرکت‌ها نقش آفرینی و مشارکت می‌کنند و شرکت صنایع پتروشیمی نیز سرمایه گذار اصلی این محصولات است.


ظرفیت قابل توجه ایران برای اختصاص سهم قابل توجه از بازار


غلامرضا جوکار مدیرعامل شرکت پتروشیمی نیز در این مراسم از اهمیت و نقش صنعت نفت و گاز در دنیا گفت و ادامه داد: آمارها نشان می‌دهد سرمایه‌گذاری در این صنعت، با توجه به نرخ‌های میانگین رشد جمعیت، در خاورمیانه از ظرفیت لازم برخوردار است و پیام مهم این آمارها، این است که سرمایه‌گذاری در صنایع یادشده می‌تواند زمینه‌ساز ایجاد اشتغال و ارزش افزوده باشد. این صنایع، ۱۲۰ میلیون شغل در کل دنیا ایجاد کرده است.


وی مهم ترین چالش‌های صنعت کاتالیست در گذشته را نبود زیرساخت‌های علمی و فنی لازم برای توجه به ظرفیت‌های این حوزه دانست و گفت: در گذشته و در دانشگاه‌ها درسی به نام کاتالیست نبود و مختصرا در یکی دو دانشگاه به این موضوع پرداخته می‌شد چراکه کارشناس و اساتید خبره نداشتیم. همچنین کمبود تجهیزات تست و بازرسی، هزینه‌های بالای سرمایه‌گذاری، عدم اعتماد صنعت به تولید داخل و احاطه بازار رقابت بر سر سهم ایران، در کنار نبود عدم استراتژی مدون توسعه در صنعت پتروشیمی مشکلات این حوزه بودند. اما امروزه سرمایه گذاری‌های گسترده، سیاست‌های حاکمیتی برای حمایت از تولیدات داخلی، مجهز شدن بسیاری از دانشگاه‌ها و مراکز علمی و تجهیزات ساخت و تست کاتالیزور و آماده‌سازی بستر برای کار پژوهشی زمینه را برای توسعه این محصول فناورانه و حرکت در مسیر خودکفایی فراهم کرده است.


وی با اشاره به تدوین سند کاتالیست و مواد شیمیایی در وزارت نفت گفت: شناسایی ظرفیت‌ها، نیروی انسانی و متخصصان، شناسایی قطب‌های علمی در هر حوزه، شروع به کار در حوزه افزایش مقیاس در صنعت کاتالیست، به‌روزرسانی فناوری و ایجاد شرکت‌های دانش‌بنیان از طریق مکانیزم شرکت‌های زایشی از راهبردها و اولویت‌های اصلی این سند به شمار می‌رود.


غلامرضا جمشیدی مدیرعامل پتروشیمی با اشاره به این‌که تولیدات شرکت نفت و گاز زمینه را برای اتکای به تولیدات داخلی فراهم کرده است، ادامه داد: در موشوع بومی‌سازی اکنون در جایگاهی قرار داریم که کشورهای خارجی علی‌رغم همه تلاش‌هایشان برای ضربه زدن به ما، نتوانستند چرخ حرکت پتروشیمی‌ها و صنایع نفتی را متوقف کنند.


وی افزود: با دانشی که در شرکت‌های دانش‌بنیان از جمله نفت و گاز اتفاق افتاده، ایران در مسیر پیشتازی تولید کاتالیست قرار گرفته و اکنون ظرفیت عرضه به دنیا و همکاری در این عرصه برخورداریم.


حسین صالح نیا معاون شرکت پتروشیمی نیز با تاکید بر ضرورت حمایت از محصولات ساخت داخل و اعتماد به شرکت‌های دانش‌بنیان گفت: اگرچه اعتماد به یک محصول که قرار است برای نخستین بار استفاده شود، ممکن است نگرانی‌هایی ایجاد کند اما این تاکید را بر استفاده از محصول شرکت نفت و گاز داشتیم و خوشبختانه نتایج ارزنده آن را نیز در تولیداتمان مشاهده کردیم.


وی افزود: حمایت از شرکت‌های دانش‌بنیان برای ما در اولویت بود و در استفاده از کاتالیست‌های این شرکت دانش‌بنیان، دیدیم که تولید داخلی، تا حد زیادی نسبت به محصول مشابه خارجی عملکرد بهتری دارد.


با حضور سرپرست معاونت نوآوری و تجاری‌سازی فناوری معاونت علمی و فناوری، مدیران صنایع پتروشیمی، از ۳ کاتالیست ایران‌ساخت رونمایی شد. در این رویداد نسل جدید کاتالیست‌های سنتز متانول، پری ریفرمینگ، فرمالدهید تولیدشده توسط شرکت دانش‌بنیان نفت و گاز، به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی می‌رسد.


ایران با تولید ۱۴ میلیون تن متانول در سال، نقشی مهم در منطقه ایفا می‌کند و با رسیدن به سهم ۲۲ میلیون تن به یکی از تعیین کنندگان کلیدی تبدیل می‌شود که برای استمرار حرکت در این مسیر، کاتالیست‌ها نقشی مهم و کلیدی ایفا می‌کنند.


شرکت نفت و گاز با شناخت این نیاز و در اختیار قرار دادن کاتالیست‌های ایران‌ساخت به صنایع نفت، گاز و پتروشیمی، ایران را در خودکفایی و رسیدن به جایگاه برتر در تولیدات منطقه و حضور در جمع برترین تولیدکنندگان این محصول راهبردی یاری کرد.


اکنون با شناخت نیازهای این صنعت و با تکیه به دانش و توانمندی داخلی، علاوه بر این ۳ کاتالیست ایران‌ساخت جدید، تولید دیگر کاتالیست‌های مهم و راهبردی و بهینه‌سازی کاتالیست‌های موجود را در دستور کار تحقیق و توسعه دارد.


این تولیدات، زمینه را برای حضور کاتالیست شیفت دمای پایین در یک واحد آمونیاک در خارج از کشور حضور یافته و جایزه صادرکننده برتر را به این شرکت اختصاص داده است.


تقدیر از برترین حامیان کاتالیست‌های ایران‌ساخت


شرکت پتروشیمی مسجد سلیمان یکی از پیشگامان حمایت و استفاده کننده از کاتالیست تولید نفت و گاز بود زمینه‌ای فراهم کرد تا ایران با تولید این کاتالیست‌ها، به جمع تولیدکنندگان بپیوندد. به پاس همین حمایت از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری مورد تقدیر قرار گرفت.


همچنین شرکت پتروشیمی که بارگذاری این کاتالیست‌ها را از سال ۱۳۹۲ شروع کرد و در سال ۱۴۰۰ با استفاده از کاتالیست‌های شیفت دما بالا و دما پایین ایران‌ساخت، واحد ۳ آمونیاک خود را تماما با بهره‌گیری از کاتالیست‌های ایران‌ساخت نفت و گاز راه‌اندازی کرده است تقدیر شد.


در ادامه این مراسم، مجتمع پتروشیمی که با استفاده از کاتالیست رفرمینگ اولیه با بخار آب حمایت از محصول نفت و گاز را شروع کرد و پس از آزمون کاتالیست سنتز متانول در این شرکت، اکنون از نسل بهبودیافته این کاتالیست استفاده می‌کند تقدیر شد. این کاتالیست در آزمون‌های مختلف، عملکردی بالاتر و بهینه نسبت به نمونه‌های خارجی نشان داده است.


یک مجتمع پتروشیمی با بهره‌برداری از ۳ واحد آمونیاک به ظرفیت ۳ میلیون تن نقش مهمی در تامین کود منطقه ایفا می‌کند و با گذشت از ۳ سال از بارگذاری کاتالیست رفرمینگ اولیه، کاتالیست‌های شیفت دما بالا و دما پایین را با موفقیت بارگذاری کرده است و به پاس این اعتماد مورد تقدیر قرار گرفت.


دومین همایش دوسالانه بومی‌سازی کاتالیست در صنعت پتروشیمی و پالایش، با حضور سیاسگذاران، مدیران شرکت‌های پتروشیمی و صنعتگران فعال در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی ۲۲ تا ۲۵ دی ماه سال جاری در جزیره کیش و به همت شرکت دانش‌بنیان نفت و گاز در حال برگزاری است.


انتهای پیام/۳۰۰۴



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب