دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در گزارش آنا بخوانید؛

مهاجرت تحصیلی؛ رؤیاپردازی غیرواقعی یا ایده‌ای کمال‌گرایانه؟/ افسردگی و خودکشی، سکه‌های رایج در دانشگاه‌های مطرح جهان هستند

درحالی‌که برخی از دانشجویان ایرانی در سودای مهاجرت تحصیلی به امید آینده‌ای بهتر هستند، اما شواهد و قرائن نشان می‌دهند که تحصیل حتی در برخی از معتبرترین دانشگاه‌های جهان خالی از چالش و خطر نیست.
کد خبر : 634380
مهاجرت

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا _ فاطمه بحیرائی؛ همواره افراد زیادی به دنبال این بوده‌اند تا با هزینه شخصی یا استفاده از بورسیه تحصیلی به‌منظور دریافت مدرک تحصیلی، شرایط زندگی بهتر و فعالیت در بازار کار بین‌المللی و کسب درآمد بالا، به خارج از کشور مهاجرت کنند.


در حال حاضر نیز به لطف دسترسی گسترده به شبکه اینترنت این امر به‌راحتی میسر می‌شود و با ثبت‌نام آنلاین در دانشگاه‌های مشهور خارجی، بسیاری از فارغ‌التحصیلان مقاطع تحصیلات تکمیلی و دکتری برای ادامه تحصیل و مهاجرت به یک کشور پیشرفته و مدرن تمایل دارند. اما این سوال مطرح می‌شود که چه عاملی منجر شده تا برخی از جوانان ما به خروج از کشور گرایش پیدا کنند؟ آیا مزایای این اقدام به اندازه‌ای است که ارزش ریسک را داشته باشد یا خیر؟


می‌توان گفت تصویر ذهنی که دانشجویان ما از دانشگاه‌های کشورهای دیگر دارند حتی توسط کارشناسان و اساتید هیئت علمی همان دانشگاه‌ها مورد انتقاد قرار می‌گیرد و باید با دید باز به این مقوله پرداخت، چراکه همیشه دانشجویان ما تحت تأثیر تصویری قرار می‌گیرند که طرف مقابل می‌خواهد در ذهن آن‌ها ایجاد کند اما باید به واقعیت‌های که در این مسیر وجود دارد نیز پرداخته شود.



در همین سال‌ها که هاروارد به عنوان قوی‌ترین دانشگاه جهان انتخاب شد، ده‌ها مورد تجاوز جنسی نیز در این دانشگاه روی داد



از معایب تحصیل در خارج از کشور می‌توان به این امر اشاره کرد که می‌تواند به‌راحتی به موضوعی عذاب‌آور و بسیار دشوار تبدیل شود و در نهایت فرد را به این نتیجه برساند که ادامه روند تحصیل در دانشگاه‌ خارجی برای فرد غیرقابل تحمل بوده و باید شکست را پذیرفته و بدون هیچ دستاورد خاصی به کشور مبدأ بازگردد. بر همین اساس وب‌سایت لتس گویونی (فعال در حوزه مشاوره و تسهیل مهاجرت تحصیلی) این را توصیه می‌کند که توجه زیادی به معایب تحصیل در خارج داشته باشید و خود را برای رویارویی با هر مشکلی آماده کنید.


دانشگاهی که عادت کرده برترین باشد


دانشگاه آمریکایی هاروارد، جایگاه علمی عظیمی در سطح جهان به خود اختصاص داده است. این دانشگاه از قدیمی‌ترین و ریشه‌دارترین دانشگاه‌های جهان محسوب می‌شود. در هاروارد حدود ۱۲ هزار ۸۰۰ نفر از نخبگان جامعه‌ آمریکا مشغول فعالیت هستند، ۲۱ هزار دانشجو نیز در این دانشگاه تحصیل کرده‌اند. این دانشگاه سالانه هزار و ۵۰۰ دانشجوی جدید از آمریکا و سراسر جهان جذب می‌کند و در رتبه‌بندی جهانیِ سختی قبول شدن در دانشگاه‌ها، رتبه‌ پنجم را به خود اختصاص داده است. شهریه‌ سالیانه‌ آن به ۵۲ هزار دلار می‌رسد و بودجه‌ سالانه‌ آن بالغ بر ۴ میلیارد است.



دانشگاه هاوارد
دانشگاه هاوارد



هری لویس، که بیش از سی سال استاد دانشگاه هاروارد بوده است زمانی‌که به‌عنوان رئیس دانشگاه مشغول کار می‌شود تمام توان خویش را در حل برخی از مشکلات می‌گذارد اما در نهایت اعتراف می‌کند که خود بخشی از این مشکلات و مسائل جدید شده است. در سال ۲۰۰۳ پس از کناره‌گیری از سمت ریاست و بازگشت به استادی و تدریس و تحقیق دست به نگارش و نوشتن کتاب می‌زند. او تلاش می‌کند با بیان مشکلات زمان ریاستش منشأ و ریشه آنها را دریابد.


وی پس از سی سال سابقه تدریس در هاروارد می‌گوید: «در طول این دهه‌ها، ناظر بحث‌های آکادمیک فراوانی درباره تدریس، برنامه درسی، نمره‌دهی، ورزش و چگونگی مواجهه با رفتارهای خلاف دانشجویان بوده‌ام. با این حال تقریباً هیچ‌گاه ندیده‌ام اساتید در این باره صحبت کنند که چطور می‌توان از دانشجویان انسان‌های بهتری ساخت.»


۷۲.۲ درصد از دانشجویان دختر هاروارد مورد آزار و اذیت جنسی قرار گرفته‌اند


در همین سال‌ها که هاروارد به‌عنوان قوی‌ترین دانشگاه جهان انتخاب شد، ده‌ها مورد تجاوز نیز در این دانشگاه روی داد. همین امر موجب شد که این دانشگاه در آمار تجاوزهای ثبت شده، در صدر «لیگ پیچک» قرار گیرد (لیگ پیچک گروهی متشکل از ۸ دانشگاه قدیمی‌ و برتر دنیاست که همه آن‌ها در شمال شرق آمریکا واقع شده‌ و به‌نام Ivy League شناخته می‌شوند.) از این رو دانشگاه هاروارد به ناامن‌ترین دانشگاه جهان برای زنان و دختران تبدیل شده است.


افسردگی، سوء تغذیه و آزار جنسی دانشجویان دانشگاه کمبریج


در پروژه‌ای که با هدف آشنایی با مشکلات دانشجویان دانشگاه کمبریج با عنوان «پروژه تبعیض جنسیتی» از سوی این دانشگاه راه‌اندازی شده، گروهی از دانشجویان این امکان را یافتند تا تجربیات خود را از نحوه ارائه خدمات از سوی این اداره به‌طور ناشناس اطلاع‌رسانی کنند. این مشکلات شامل افسردگی، سوء تغذیه و آزار جنسی دانشجویان می‌شود.


یکی از دانشجویان دانشگاه کمبریج در یکی از پست‌های اخیر خود روی صفحه فیس‌بوکش این چنین نوشته که «در طول ترم اول تحصیل خود به‌شدت از افسردگی رنج برده و در بیشتر اوقات به خودکشی فکر می‌کردم.» دانشجوی دیگری نیز می‌گوید «مسئولان این دانشگاه هیچ اهمیتی به دانشجویان خود نمی‌دهند.»



مهاجرت تحصیلی؛ رؤیاپردازی غیرواقعی یا ایده‌ای کمال‌گرایانه؟/ افسردگی و آزار جنسی، سکه‌های رایج دانشگاه‌های مطرح جهان هستند
دانشگاه کمبریج



پایگاه اینترنتی «یونیورسیتیز نیوز» در این خصوص می‌نویسد که در پروژه نحوه فعالیت اداره خدمات رفاهی دانشگاه کمبریج اعلام شده؛ همه با مشکلات دو دانشجویی که در بالا ذکر شد، دست‌وپنجه نرم می‌کنند. حتی در مواردی که نیاز به کمک این اداره داشته‌اند با بی‌توجهی و حتی در برخی موارد نیز با دشمنی و کینه‌توزی مسئولان آن مواجه شده‌اند. در نتیجه شواهد و مدارک بسیاری را جمع‌آوری کرده و از آن برای رسیدن به یک خط مشی استفاده کرده تا بتوانند تا حد امکان بهترین تغییرات را ایجاد کنند.


دانشگاه‌های فرانسه


اگر قصد دارید در این شهر ساکن شوید باید به زبان فرانسوی مسلط باشید، چراکه بسیاری از مردم پاریس به زبان انگلیسی مسلط نیستند، بنابراین بهتر است قبل از اینکه به فرانسه مهاجرت کنید زبان فرانسوی را به‌طور کامل یاد بگیرید.



سیستم آموزشی فرانسه، به علت فقدان آموزش و پرورش و سیاست‌های فعال و فراگیر، به‌ویژه در زمینه آموزش ملی، رسانه‌ها و فرهنگ شکست خورده است



در فرانسه این امر غیر معمول نیست که آپارتمان‌ها یا خانه‌ها را بدون وسایل روشنایی و یا لوازم آشپزخانه پیدا کنید. هرچند برخی از مکان‌ها آشپزخانه‌های مجهز و ویژگی‌های به‌روز را ارائه می‌دهند که این ساختمان‌ها بسیار گران‌تر هستند و به‌سختی پیدا می‌شوند.



مهاجرت تحصیلی؛ رؤیاپردازی غیرواقعی یا ایده‌ای کمال‌گرایانه؟/ افسردگی و آزار جنسی، سکه‌های رایج دانشگاه‌های مطرح جهان هستند
نمایی از یکی از دانشگاه‌های فرانسه



فرانسه خود را «کشور حقوق بشر» به تمام جهان اعلام می‌کند، و دوست دارد نژادپرستی و تبعیض را در هر کجا غیر از کشور خود شناسایی کند. با این حال در مرزهای خود، مشکلات زیادی دارد. در واقع سیستم، به علت فقدان آموزش و پرورش و سیاست‌های فعال و فراگیر، به‌ویژه در زمینه آموزش ملی، رسانه‌ها و فرهنگ شکست خورده است. در نتیجه فرانسه عملا هیچ‌چیزی در مورد قسمت‌هایی از گذشته خود که مشکل‌ساز هستند، نمی‌داند.


موضوع دیگری که باید به آن توجه داشت این است که هزینه زندگی در فرانسه همچون تهیه کالاهای اساسی مانند غذا و پوشاک بسیار گران قیمت است. مالیات بر ارزش افزوده برای بیشتر کالاها و خدمات اعمال می‌شود و این مالیات می‌تواند هزینه‌های قابل توجهی را به یک خرید بزرگ بیفزاید. در پاریس و جنوب فرانسه خانه‌هایی با اجاره‌های بسیار سرسام‌آور وجود دارد.




بیشتر بخوانید:





مقام معظم رهبری بارها در رابطه با خروج دانشجویان، به دانشگاهیان هشدار داده و فرمودند: «پیشرفت‌های دانشگاهی به معنای واقعی کلمه، چشمگیر است؛ این را نبایستی مورد غفلت قرار داد. اینکه من روی این قضیه تأکید می‌کنم، به خاطر جریانی است که راه افتاده، نه فقط در ایران [بلکه] در دنیا، برای کوچک کردن، سبک کردن و بی‌ارزش نشان دادن حرکت عظیم علمی کشور؛ در دنیا کار می‌شود؛ پول خرج می‌کنند و برنامه‌ریزی می‌کنند؛ یک نمونه‌اش برنامه ۲۰۴۰ دانشگاه استنفورد است درباره ایران در ۲۰۴۰، که هدفش زیر سوال بردن پیشرفت‌های علمی و کارهای مهم دانشگاهی کشور است؛ در اینجا هم کسانی هستند که با آنها هم‌صدایی می‌کنند، و برای گُل زدن آنها پاس می‌دهند؛ اینجا هم از این کارها انجام می‌گیرد.»


بنابراین باید با این واقعیت روبه‌رو شد که احساس غربت در کشور جدید، هزینه‌های بالای تحصیل و زندگی، عدم آشنایی با فرهنگ، زبان، عقاید و آداب و رسوم یک کشور، عقاید نژادپرستانه شهروندان یا سخت‌گیری‌های دولت و دانشگاه روی دانشجویان بین‌المللی، از معایب تحصیل در خارج از کشور به شمار می‌آیند.


نباید این واقعیت را کتمان کرد که دانشجویان ایرانی علاوه بر احساساتی بودن، وابستگی زیادی به اعضای خانواده و بستگان خود دارند و بی‌شک مهاجرت تحصیلی نقش تأثیرگذاری در تغییر زندگی افراد و شرایط روحی آن‌ها خواهد داشت.


انتهای پیام/۱۰۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
ناشناس
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۲۶ دی ۱۴۰۰ - ۱۸:۰۳
۰
خجالت هم چیزه حوبیه.
قالیشویی ادیب