ایران در زمره معدود کشورهای دارای فناوری لیزر قرار گرفت
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا به نقل از معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، کاربردهای گسترده لیزر در صنایع مختلف، پژوهشگران را بر آن داشته تا با وجود شرایط تحریم، به تولید انواع این لیزرها با قابلیتهای مختلف همت کنند. یکی از کاربردهای بسیار مهم لیزر، در حوزه صنایع است. قابلیتی که سبب توسعه فرآیندهای صنعتی کشور شده و به روند تولید انواع محصولات سبک، سنگین و نیمه سنگین، کمکهای بسیاری میکند. این قابلیت در شرایطی که انتقال دانش و محصولات این فناوری به داخل کشور تحت تحریمهای ظالمانه قرار دارد، از اهمیت بسزایی برخوردار است. با این رویکرد، پژوهشگران کشورمان موفق به تولید لیزر فیبر ۲ کیلوواتی به روش تاندم شدند. این لیزر که از قابلیتهای فراوانی برخوردار است، از نوع تکمود و از خانواده لیزرهای پرتوان محسوب میشود که به توانهای چند ۱۰ کیلو واتی قابل ارتقا است و کاربردهای بسیاری در صنایع فولاد، نفت و گاز دارد.
دیگر دستاوردی که با هدف برخورداری کشور از دانش پیشرفته و دستیابی به فناوریهای روز دنیا تولید شد، لیزر دیسک نازک پرتوان ۵ کیلووات است. این لیزر از نوع لیزرهای حالت جامد است که با کاربرد کلیدی در صنایع مادر و صنایع استراتژیک، ایران را به دومین کشور در آسیا تبدیل کرده که به این فناوری دست یافته است. از این محصول میتوان در جوشکاریهای عمیق مانند جوش پره هر نوع توربین یا موتور هوایی استفاده کرد، امکانی که تاکنون در کشور وجود نداشته است.
دستاورد دیگر این حوزه، لیزر فیبر با توان ۱۰ کیلووات است. این دستگاه لیزر قادر است با سرعت ۵ متر بر دقیقه، دو ورق فولاد ۵ میلیمتری را به هم جوش دهد که برای بهرهمندی در صنعت جوشکاری طراحی شده است. این سه دستاورد نوین حوزه لیزر پس از آن بومیسازی شد که معدود کشورهای صاحب این صنعت، از فروش و انتقال فناوری آن به ایران خودداری کردند. پژوهشگران کشورمان با حمایت ستاد توسعه فناوریهای فوتونیک، لیزر، مواد پیشرفته و ساخت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اقدام به تأمین نیازهای استراتژیک کشور در حوزه لیزر کردند تا ایران در زمره معدود کشورهای دارنده این فناوری قرار گیرد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/