پوستاندازی با تأکید بر اولویتهای منطقهای و استانی/ «برنامه پنجساله» چه میگوید؟
گروه دانشگاه خبرگزاری آنا - پروین طالبیان؛ دانشگاه آزاد اسلامی در مسیر رشد و تعالی، برنامهای پنجساله نگاشته است تا هر یک از واحدهای دانشگاهی بر اساس موقعیت جغرافیایی و منطقهای گام بردارند. از آنجایی که دانشگاه آزاد اسلامی به وسعت تمام کشور است و واحدها در هر استان جای گرفتهاند، استانها راهبردهای مختص به خود را در پیش گرفتهاند. در این زمینه رئیس دانشگاه آزاد اسلامی بر اداره استانی این دانشگاه در دوره جدید، تأکید دارد و میگوید: «شبکه استانی دانشگاه آزاد اسلامی بسیار مهم است.»
تغییر ساختار در دانشگاه آزاد اسلامی
با این حال پیش از اینکه برنامه پنجساله دانشگاه آزاد اسلامی تدوین شود، نیازهای استانی استخراج شده است. دکتر طهرانچی در این زمینه میگوید: «اگر شاکله سازمان تغییر نکند، تحول در فرهنگ سازمانی اتفاق نخواهد افتاد، یکی از اقدامات مفیدی که دانشگاه آزاد اسلامی استانها انجام دادند، تهیه اطلس آمایش استانهاست. بر اساس این اطلس که بهعنوان سند پشتیبان برنامه پنجساله راهبردی عملیاتی دانشگاه در نظر گرفته شده، موارد مهمی ازجمله سهم آموزش در GDP استان، پراکندگی دانشجویان در رشتههای مختلف و... مورد بررسی قرار گرفته است.»
رئیس دانشگاه آزاد اسلامی عنوان میکند: «بهعنوانمثال این سند در استان مرکزی نشان داد که تمایل دانشآموزان به سمت رشتههای فنی و حرفهای در حال افزایش است. از این رو نیازمند راهاندازی دانشکده مهارت و کارآفرینی در این استان هستیم تا بتوانیم برای تحصیل دانشجویان در رشتههای فنی و مهندسی آمادگی داشته باشیم. از این جهت، نام آموزشکدههای سما به دانشکدههای مهارت و کارآفرینی تغییر پیدا میکند تا بتوانیم با این تغییر شاکله، تحول را رقم بزنیم.»
بیشتر بخوانید:
تشکیل تیمهای استانی برای اجرای برنامه ۵ ساله در دانشگاه آزاد اسلامی
برگزاری نشستهای تبیینی برای اجرای سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی
توسعه و پیشرفت متوازن در دانشگاه
بر مبنای آمایش استانی در دانشگاه آزاد اسلامی توسعه و پیشرفت متوازن و عادلانه، استفاده بهینه از منابع، دستیابی به توسعه منطقهای یکپارچه، سازماندهی اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و محیط زیستی، تلاش برای تحقق آینده مطلوب مناطق، بهبود وضعیت مادی و معنوی در قلمرو جغرافیایی خاص در راستای توسعه منطقهای مدنظر است.
به گفته بیژن رنجبر، قائم مقام دانشگاه آزاد اسلامی به آنا؛ هماکنون سند آمایش در اکثر استانها آماده شده است، در این سند به ظرفیتهای استانی توجه ویژهای کردهایم به طوری که هر یک از استانها میدانند در فعالیتهایشان در چه مسیر باید حرکت کند.
به گفته هادی افراسیابی، مسئول دبیرخانه تدوین برنامه پنجساله راهبردی عملیاتی دانشگاه آزاد اسلامی به آنا؛ «دانشگاه آزاد سازمان بزرگی است و برای اینکه برنامه تحول و تعالی تسری پیدا کند به زمان نیاز دارد. هر استان و واحد برنامه خود را تعیین میکند، در نظامنامهها این برنامهها دنبال میشود.»
قائم مقام دانشگاه آزاد اسلامی می گوید:«در سند پنجساله دانشگاه آزاد اسلامی زمانبندی روند اجرا در برنامه آمده است، بنابراین واحدها باید بر اساس این زمانبندی حرکت کنند.»
رنجبر ادامه میدهد:« درحال حاضر برنامه سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی بهخوبی در حال اجرایی شدن است و رؤسای استانی نیز تیمهای مورد نیاز را برای اجرای برنامه تشکیل دادهاند، انشاءالله بهزودی نتایج برنامه نمایان خواهد شد.از طرفی باید به این نکته اشاره کنم که در حال حاضر نشستهای تبیینی برای استانها برگزار میشود و استانها برای واحدها جلسات تبیینی برگزار میکنند تا مأموریتهای هر واحد دانشگاهی مشخص شود.»
برنامههای استان تهران برای اجرای سند
از آنجایی که استان تهران برای دانشگاه آزاد اسلامی یک استان استراتژیک، خاص و دارای تنوع است برنامهریزیها در این استان کمی متفاوت از سایر استانها صورت گرفته است. به گفته سید محمودرضا آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی به آنا؛ اجرای برنامه ۵ ساله با توجه به سیاستهای دانشگاه آزاد اسلامی آغاز شده است. وی میگوید: آمایش استانی تهران در حال نهایی شدن است و بر این اساس استان تهران به ۱۰ منطقه تقسیم شده است که هر منطقه بر اساس ظرفیتهای مختص به خود برنامهریزی خواهد کرد.
وی عنوان میکند: مثلا در منطقهای از تهران گردشگری یا در منطقهای حمل و نقل عمومی مورد توجه قرار میگیرد و بر اساس این اولویتها ساماندهی رشتهها نیز صورت میگیرد. رئیس دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران بیان میکند: برنامههایی که تدوین میشوند باید هدفمند و مسئلهمحور باشند و استادان و دانشجویان باید بر این مبنا برنامههای علمی خود را دنبال کنند.
بنابراین دانشگاه آزاد اسلامی با فاصله گرفتن از کلیشهها به سمت تحول مثبت حرکت میکند. به گفته دکتر طهرانچی؛ با ساختارهای کلیشهای نمیتوان به تحولآفرینی و تعالی رسید و ساختارها باید چابک و متناسب با اداره هر واحد باشد. وی میگوید: «بر این اساس مدیریت در دانشگاه آزاد اسلامی باید متناسب با جمعیت دانشجویی هر استان تنوع لازم را ایجاد کند.»
هدف اصلی دانشگاه آزاد اسلامی به «دانشگاه کارآمد و پایدار»، «دانشگاه سرآمد و پاسخگو» و «دانشگاه پرورشگر قوه عاقله و توسعه دهنده فضای انقلابی» تبدیل خواهد شد. البته بر اساس سند دانشگاه؛ «تربیت متخصصان متعهد، ماهر، خلاق، متخلق و کارآفرین»، «تولید، انتقال و انتشار علم و فناوری در خدمت نیازهای جامعه اسلامی» و «مدیریت کارآمد و اثربخش با تعامل سازنده و اثرگذار در سطح ملی، منطقهای و فراملی» بهعنوان مأموریت اصلی در نظر گرفته شده و به گفته افراسیابی؛ هر ساله مورد ارزیابی و بازبینی قرار میگیرد تا مشخص شود در اجرای آن به چه میزان اهداف محقق شده است.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/