زیر و بم اجرای برنامه تعالی و تحول دانشگاه آزاد اسلامی در استان تهران/ فرهنگ سازمانی با ۵ چرخش متحول خواهد شد
به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، برنامهمحوری در شرایط کنونی، به یک ضرورت مهم تبدیل شده چراکه بدون برنامه و راهبرد نمیتوان سازمانی را حفظ کرد یا ارتقا داد. در این مسیر، دانشگاه آزاد اسلامی با نگاشتن برنامه توسعهای ۵ ساله توانسته برنامهمحوری را در این سازمان دانشگاهی ایجاد کند. سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی در قالب برنامه راهبردی عملیاتی دانشگاه آزاد اسلامی به منظور تحقق سند دانشگاه اسلامی و سایر اسناد بالادستی در حوزه علم و فناوری تهیه و تدوین شده است.
به گفته دکتر علیاکبر ولایتی، رئیس هیئت مؤسس و هیئتامنای دانشگاه آزاد اسلامی؛ با تدابیر اتخاذ شده و اجرای کامل سند راهبردی زمینه حل مشکلات آموزشی، تربیتی، فرهنگی، اقتصادی، فناوری دانشگاه آزاد اسلامی فراهم میشود.
دکتر محمدمهدی طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی نیز در این خصوص معتقد است که «دانشگاه بر حسب تکلیف خود، سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی را برای پنج سال آینده ترسیم و تدوین کرده است، در این سند پنج رویکرد تحولآفرین بر عهده دانشگاه آزاد اسلامی قرار گرفته که از این پنج رویکرد تحولآفرین، میتوان به چرخش حافظه محور به سمت یادگیری عمیق، فایدهمحور و بسترسازی دانشبنیان و اشتغالزا و چرخش به سمت اجتماع فرهنگی و تربیتی اشاره کرد اما در این سند، یک اصل وجود دارد که با توجه به آمایش سرزمینی حرکتهای دانشگاه آزاد اسلامی باید طراحی شود.»
با تدابیر اتخاذ شده و اجرای کامل سند راهبردی زمینه حل مشکلات آموزشی، تربیتی، فرهنگی، اقتصادی، فناوری دانشگاه آزاد اسلامی فراهم میشود.
به گفته پروین داداندیش، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب، تدوین برنامه بلندمدت میتواند کمککننده باشد چراکه جهتگیری آینده مشخص است و هر سال میتوان برنامه همان سال را پیگیری کرد. خوشبختانه دانشگاه آزاد اسلامی در این زمینه توانسته برنامه تحولی ۵ ساله را تدوین و تصویب کند و هماکنون نقشه راه واحدهای دانشگاهی مشخص شده است.
وی با اشاره به این موضوع یادآور شد که «این سند یک سند راهبردی و عملیاتی است یعنی فقط راهبردها درج نشده بلکه راهکارها که با عنوان راهکنشها شناخته میشود درج شده است.»
بیشتر بخوانید:
اجرای سند تحول و تعالی بر عهده نخبگان است
ایجاد زیرساختهای پژوهشی برای تحقق سند تحول و تعالی
اجرای سند تحول در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی چگونه است؟
تدوین ۱۰ بسته کاری برای تحول در دانشگاه
در این سند ۱۰ بسته کاری تدوین و ۵۲۹ راهکار درج شده که هر یک از واحدها باید برنامه خود را بر اساس این سند، تدوین و عملیاتی کنند. دکتر طهرانچی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی معتقد است «برای اجراییسازی این سند، برنامه عملیاتی و اقدامات اجرایی تدوین کردهایم و باید برنامه در واحدها اجرایی شود. برای پیادهسازی باید فضای دانشگاه شناخته میشد بیش از یک سال است که این مسیر در حال اجراست. مسیری کاملاً مشخص است و تیم پیادهسازی در سازمان مستقر خواهد شد.»
ناحیهبندی استان تهران برای اجرای برنامه
در این میان، استان تهران به دلیل وسعت و استقرار واحدهای متعدد شرایط ویژهای دارد. بر اساس برنامهریزیهای انجامشده واحدهای استان تهران ناحیهبندی شده است. به گفته سید محمودرضا آقامیری رئیس دانشگاه آزاد اسلامی؛ استان تهران به ۱۰ ناحیه تقسیم شده است و هر یک از واحدها در یکی از این نواحی قرار دارند.
بر مبنای اعلام آقامیری، در گام اول، واحدهای استان تهران مأموریت پیدا کردند که منطقه اطراف خود را بررسی و نیازها را استخراج کنند و اینگونه سند آمایش استان تهران نگاشته میشود. بر این اساس هر یک از واحدها باید مدارس متوسط، دانشگاهها، صنایع، رشتههای موردنیاز منطقه را شناسایی میکردند.
البته هماکنون سند آمایش استان تهران آماده و نیازهای مختلف استان تهران شناسایی شدهاند و هر یک از واحدها مأموریت خاصی پیدا کردهاند. به گفته داداندیش؛ «واحد تهران غرب جزء ناحیه ۵ است. رویکردهای کاری برای واحد ما گردشگری، بازرگانی و خدمات عمومی است.»
سند آمایش استان تهران آماده و نیازهای مختلف استان تهران شناسایی شدهاند و هر یک از واحدها مأموریت خاصی پیدا کردهانددر ادامه واحدهای دانشگاهی با تعیین مشاور برنامهریزی و تشکیل کمیته راهبردی برای برنامهریزی تدوین برنامه را در پیش میگیرند. هماکنون در همه واحدهای استان تهران این اقدام صورت گرفته و نگاشتن برنامه آغاز شده است.
تغییر فرهنگسازمانی لازمه اجرای سند
عموماً برای اینکه برنامهها اجرایی شوند باید ساختار فرهنگی سازمان نیز تغییر کند یکی از مؤلفههای مهم سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی تأکید بر تغییر فرهنگسازمانی است. به گفته دکتر طهرانچی، «در سند تحول و تعالی دانشگاه، به دنبال تغییر فرهنگ سازمانی هستیم تا بتوانیم طی پنج چرخش تحولآفرین، فرهنگ و شاکله این دانشگاه را ارتقا و تعالی بخشیم.»
البته رئیس دانشگاه آزاد اسلامی ایجاد رویکرد تحولآفرینی در مدیران را ضروری میداند و تأکید دارد که «ما مدیر تحولآفرین میخواهیم نه مدیران تحولخواه و تحولگریز. باید در مسیر تحول زحمات زیادی کشیده شود. برخی اجازه نمیدهند که برنامه تحولی به واحدها برود.تحول پشتوانه فکری میخواهد، دانش و بینش لازم دارد، فرمایشات حضرت آقا را باید دریابیم، برای اجرایی شدن باید کنش داشت و اجرا کرد.»
داداندیش رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران غرب نیز تأکید میکند که «یکی از بستههای کاری در سند، تحول در فرهنگ سازمانی است. در این زمینه همکاران باید نگاه جدیدی به کار داشته باشند، دانشگاه آزاد اسلامی قرار است به یک سازمان یادگیرنده تبدیل شود بر این اساس ارتقا و هوشمندسازی نظام اداری میتواند کمککننده باشد.»
با این حال به نظر میرسد که دانشگاه آزاد اسلامی خود را برای یک تحول همهجانبه آماده کرده و نیاز است که بدنه این سازمان نیز با درک درست، شرایط کنونی برای دستیابی به اهداف بلندمدت همت گمارند.
انتهای پیام/۴۰۴۰/پ
انتهای پیام/