دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
23 آذر 1400 - 11:55
هفته پژوهش(۱۰)/ آنا گزارش می‌دهد؛

کشف دنیای ناشناخته‌ها با پهپادها/ اطلس سه‌بعدی به کمک پزشکان می‌شتابد

روز چهارم هفته پژوهش به نام «پژوهش و فناوری، اثربخشی اجتماعی» نام‌گذاری شده است. در این روز به بررسی فناوری‌هایی می‌پردازیم که جهان با استفاده از آن‌ها دگرگون شده است.
کد خبر : 626537
هوش مصنوعی

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، پس از پیروزی انقلاب اسلامی پژوهش در ایران جایگاه بسیار ویژه و خاصی پیدا کرد زیرا توسعه فرهنگ پژوهش به پیشرفت کشور کمک زیادی می‌کند؛ بنابراین برای این موضوع مهم در ایران یک هفته را اختصاص دادند تا علاوه‌ بر تقدیر از برگزیدگان این عرصه به پژوهشگران و دانشمندان برای تداوم در این مسیر انگیزه دهند. یکی از روزهای هفته پژوهش و فناوری اثربخشی اجتماعی است. تکنولوژی و فناوری در جامعه تغییرات بسیار زیادی ایجاد کرده است و باعث شده سطح زندگی افراد ارتقا پیدا کند. همچنین با استفاده از فناوری جدید مردم از قبل آگاه‌تر شده و می‌توانند با یکدیگر به راحتی ارتباط برقرار کنند. هر کدام از این فناوری‌ها بر اساس پتانسیل متفاوت تغییراتی در جهان ایجاد کردند و گزارشی در رابطه با اثربخشی اجتماعی تهیه کردیم تا بررسی کنیم که فناوری چه تغییراتی در جامعه ایجاد می‌کند.


دنیای کشف ناشناخته‌ها با پهپادها/ اطلس سه‌بعدی به کمک پزشکان می‌شتابد


چشم‌اندازی منحصر به فرد برای کشاورزان با استفاده از پهپادها


دانشمندان محصولات بسیار زیادی را اختراع کردند که افراد کارشان با استفاده از آن بسیار راحت شده است. یکی از این محصولات پهپادهای کشاورزی است. این پهپادها دارای دوربین هستند که روند کشت و رشد محصولات را بهبود می‌بخشد. امروزه پهپادها به کشاورزان کمک منحصر به فردی می‌کند که درگذشته استفاده از تصاویر ماهواره‌ای برای آن‌ها مفید نبود. استفاده از فناوری پهپادها بسیار کم‌هزینه‌تر از روش‌هایی مانند تصویربرداری محصول با هواپیمای سرنشین‌دار است.




بیشتر بخوانید:


روباتی که احساسات انسانی را به تصویر می‌کشد


هوش مصنوعی احساس صمیمیت را القا می‌کند/ عاشق شدن ماشین‌ها دیگر غیرممکن نیست




مشکلات مربوط به آبیاری، خاک و گیاهان آسیب‌دیده توسط پهپادها آشکار می‌شود. موفقیت پهپادها با توسعه تکنولوژیکی در ماژول‌های «GPS»، رادیوهای دیجیتال و حسگرهای کوچک «MEMS» امکان‌پذیر شده است. سیستم‌های میکروالکترومکانیکی یا «MEMS» فناوری سیستم‌های بسیار کوچک است که این فناوری کوچک موجب پیشرفت تولیدات هوشمند می‌شود. این موفقیت‌ها به کشاورزان کمک می‌کند تا دقت آن‌ها در صنعت کشاورزی افزایش پیدا کند و همچنین از مزایای بیش‌تری برخوردار شوند.


جلوگیری از استراق سمع در گوشی‌های هوشمند


اگرچه امروزه استفاده از گوشی هوشمند و اینترنت باعث شده تا انسان‌ها از یکدیگر دور شوند، اما افراد با استفاده از فناوری گوشی هوشمند به راحتی می‌توانند با یکدیگر تعامل اجتماعی داشته باشند. با این حال، نگرانی‌های افراد درباره حریم خصوصی خود در گوشی‌های هوشمند روز به روز بیش‌تر می‌شود. با اختراع فناوری جدید شرکتی مستقر در مریلند به دنبال ارائه جایگزین برای فناوری‌های قبلی است. شرکت آلمانی «Silent Circle» تماس‌های صوتی، پیام‌های متنی و پیوست‌های فایل را رمزگذاری می‌کند. رمزگذاری برنامه‌ها باعث می‌شود تا تماس‌های تلفنی را کسی نتواند شنود کند. همچنین رمزگذاری از منابع اطلاعاتی محافظت می‌کند. این شرکت آلمانی برنامه‌های بزرگی برای آینده دارد. این شرکت به دنبال اختراع گوشی هوشمند ایمن است تا کسی نتواند آن را به راحتی هک کند.


ساخت اطلس سه‌بعدی مغز انسان


مغز انسان عضو مرکزی و مهم بدن انسان است که با استفاده از فناوری جدید تصویربرداری سه بعدی از مغز امکان‌پذیر شده است. تصویربرداری سه‌بعدی از مغز موضوع بسیار حیاتی و ضروری است، زیرا می‌تواند به پزشکان کمک کند تا ناهنجاری‌ها و اختلالات عصبی را تشخیص دهند. دانشمندان عصب شناس، سال‌ها برای درک بهتر کاربرد مغز بررسی‌های زیادی انجام دادند تا به فناوری‌های جدید دست پیدا کنند. پیشرفت‌های اخیر در فناوری نقشه‌برداری مغز باعث شده تا دانشمندان در درک عملکرد مغز راحت‌تر عمل کنند. تیم بین‌المللی از محققان، اطلسی سه بعدی از مغز در پروژه خود ایجاد کرده‌اند. درحال حاضر وضوح نقشه‌های مغز ۵۰ برابر باکیفیت‌تر از نقشه‌های قبلی است. سازندگان اطلس هزاران مقطع مغز را به صورت دیجیتالی در کنار یکدیگر قرار دادند که این نقشه جزئیات مغز را تا اندازه ۲۰ میکرومتر نشان می‌دهد. هر چند که این پیشرفت بسیار بزرگی است، اما دانشمندان سعی دارند نقشه‌ای بسازند تا جزئیات را به جای ۲۰ میکرومتر با اندازه یک یا دو میکرومتر نشان دهد.


انقلاب هوش مصنوعی در جوامع امروز


هوش مصنوعی در جامعه بشریت تغییرات گسترده‌ای ایجاد کرده است. با استفاده از مزایای هوش مصنوعی فرصت‌های بسیاری برای افراد ایجاد می‌شود تا از محصولات جدید و خدمات استفاده کنند. همچنین هوش مصنوعی بهره‌وری را می‌افزاید و در عین حال از افزایش بیکاری جلوگیری می‌کند. در سراسر جهان بسیاری از شرکت‌ها سعی می‌کنند تا مرز و فاصله را بین سیستم‌های بیولوژیکی و سازه‌های دست ساز از بین ببرند. ابرشرکت فناوری اطلاعات و مخابرات آمریکایی «کوالکام»، در توسعه سیستم هوش مصنوعی با استفاده از تراشه‌های نورومورفیک یا محاسبات عصبی گام مهمی برداشته است. تراشه‌های نورومورفیک عصب‌شناسی را با فناوری‌های سنتی مانند تراشه‌های گوشی‌های هوشمند ترکیب می‌کند. شرکت کوالکام در حال انجام آزمایش روی تراشه‌هایی در روبات‌های کوچک است. این تراشه‌ها به روبات‌ها اجازه می‌دهد تا کارهایی انجام دهند که انجام آن نیاز به کامپیوتری پیشرفته دارد. تراشه‌های نورومورفیک می‌تواند داده‌های حسی را از طریق بینایی و صدا پردازش کند. برای مثال، نیازهای کاربران توسط تراشه‌ها پیش‌بینی می‌شود.


تغییر دی‌ان‌ای تخم‌مرغ‌های بارور


یک جفت میمون با دخالت محققان و جهش‌های ژنتیکی خاص به دنیا آمدند و دانشمندان از روش جدیدی به نام «CRISPR» برای مهندسی دی‌ان‌ای استفاده کردند. کریسپر بخشی از دی‌ان‌ای باکتری‌ها است که نوعی سیستم‌ ایمنی تطابق پذیر در باکتری‌ها است. کریسپر به باکتری کمک می‌کند تا دی‌ان‌ای ویروس را شناسایی و سپس نابود کند. کریسپر به دانشمندان اجازه می‌دهد تا دی‌ان‌ای تخم‌مرغ‌های بارور را تغییر دهند. این نوآوری پیامدهای بزرگی برای زمینه زیست محیطی به همراه دارد. دانشمندان با توانایی تغییر دی‌ان‌ای بر روی کروموزوم‌ها می‌توانند انواع بیماری‌ها را مطالعه کنند. کریسپر به پژوهشگران کمک می‌کند تا به مطالعه اختلالات مغزی همچون بیماری اوتیسم و آلزایمر بپردازند و به آن‌ها اجازه می‌دهد تا جهش‌های ژنتیکی را که سبب اختلالات می‌شود شناسایی کنند.


ساخت میکروسکوپ چاپ سه بعدی


دانشمندان از گوشی‌های هوشمند برای تهیه نمونه‌های آزمایشگاهی و تحقیقات علمی استفاده می‌کنند اما اکنون با ساخت میکروسکوپ چاپ سه بعدی فناوری، توسعه چشمگیری پیدا کرده است. پتانسل تکنولوژی جدید، چاپ سه بعدی بسیاری از مردم را هیجان زده کرده است، اما پرینترهای فعلی محدودیت‌های مهمی دارد. تاکنون از جوهرهای پلاستیکی در پرینترهای سه بعدی تنها استفاده می‌شد. اما گروهی از محققان دانشگاه هاروارد شروع به توسعه انواع جوهرها برای چاپگر جدید سه بعدی کرده‌اند. حتی دانشمندان در ایران با استفاده از سنگ و سیمان به جای جوهر پلاستیکی قادر به ساختن خانه شدند. تیم تحقیقاتی دانشگاه هاروارد اجسام پیچیده را با استفاده از موادی خاص بر اساس خواص مکانیکی چاپ می‌کنند. همچنین دانشمندان با استفاده از جوهرهای جدید قادر به ساختن عملکردهای متنوع‌تری از جمله ایجاد اندام مصنوعی است.


دنیای کشف ناشناخته‌ها با پهپادها/ اطلس سه‌بعدی به کمک پزشکان می‌شتابد


روبات‌های چابک به کمک افراد مسن می‌آید


زمانی‌که افراد می‌خواهند راه بروند برای ایجاد تعادل در قدم‌های خود به تعادل، هماهنگی، نیرو نیاز دارند. هر یک از این عوامل چالش‌های زیادی برای مهندسان ایجاد کرده تا روبات‌هایی را طراحی کنند که می‌تواند راه برود. وقتی به روبات‌های «بوستون داینامیک» (dynamic boston) توجه کنید متوجه می‌شوید که دانشمندان ویژگی تعادل پویا را آزمایش کرده‌اند که این ویژگی را به روبات‌ها اجازه می‌دهد تا در حین راه رفتن بتوانند تعادل خود را حفظ کنند.




بیشتر بخوانید:


هوش مصنوعی در قامت جدید ظاهر می‌شود/ اسباب‌کشی آسان با روبات‌های هوشمند


تلفیق هوش مصنوعی و اینترنت اشیا برای ایجاد امنیت غذایی/ سامانه‌های هوشمند ایرانی به کمک کشاورزی می‌آیند




اخیراً دانشمندان موفق به ساخت روبات‌هایی شدند که می‌تواند در زمین‌های ناهموار و ناپایدار راه بروند. این نوآوری جدید باعث می‌شود تا از روبات‌ها در عملیات اضطراری استفاده بیش‌تری شود همچنین به افراد مسن و ناتوان در انجام کارهای خانگی و روزمره کمک می‌کند. فناوری جدید هنوز در حال توسعه است و شرکت بوستون داینامیک می‌داند که روبات‌ها قبل از دویدن باید راه بروند.


باد هوشمند و انرژی خورشیدی


یکی از موانع استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر ادغام منابع انرژی پایدار در شبکه برق است. اطلاعات کلان و هوش مصنوعی پیش‌بینی میزان توان تولیدی توربین‌های بادی را آسان کرده است. پیش‌بینی نوسانات برق برای توسعه فناوری‌هایی برای ادغام انرژی باد و خورشید در شبکه برق عامل کلیدی است.


اینترنت اشیاء چیست؟


اینترنت اشیاء یا به اختصار «IoT»، به طور کلی به اشیاء و تجهیزات پیرامون که به شبکه اینترنت متصل شده اشاره دارد و توسط اپلیکیشن‌های موجود در گوشی هوشمند قابل مدیریت هستند. همچنین اینترنت اشیاء شامل اشیایی الکترونیک و حسگرها است که قابل شناسایی هستند و می‌توانند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند و داده‌ها را از طریق اینترنت و راه‌حل‌های ابری تبادل کنند. افراد شخص ثالث نیز بخشی از این شبکه اینترنت هستند و می‌توانند بینش و خدماتی را به کاربران ارائه دهند. اینترنت اشیاء می‌تواند هر چیزی باشد، از حسگری که پمپ را در کارخانه تولیدی نظارت می‌کند تا گوشی هوشمندی که برای باز کردن قفل ماشین یا خانه خود استفاده می‌کنید. اینترنت اشیاء فرصت‌هایی را برای افراد ایجاد می‌کند که فراتر از دیجیتالی کردن فرآیندهای فردی است. برای موفقیت کسب و کارها باید مایل به توسعه مدل‌های تجاری باشد.


واقعیت مجازی افراد را به دنیای دیگری می‌برد


واقعیت مجازی یا «VR» یک فناوری جدید است که به کاربران اجازه می‌دهد تا افراد در محیط واقعی شبیه‌سازی شده با کامپیوتر تعامل داشته باشند. در واقعیت مجازی زمانی‌که افراد عینک می‌زنند کاملا وارد دنیای غیر واقعی می‌شوند. اما واقعیت افزوده تلفیقی است از واقعیت مجازی که در آن واقعیت شبیه‌سازی شده باشد. برای مثال بازی «پوکمون گو» یک بازی ویدوئویی است که سبک آن واقعیت افزوده است. در واقعیت افزوده محیط واقعی است اما وقتی افراد عینک می‌زنند مواردی را می‌بینند که آن را در محیط واقعی نمی‌بینند. از واقعیت افزوده در محیط‌های صنعتی استفاده می‌شود. این فناوری در حال حاضر تعدادی از صنایع را تحت تأثیر قرار داده است. برای مثال مشتریان می‌توانند محصولاتی مانند اتومبیل، مبلمان و خانه را قبل از تولید آزمایش کنند. علاوه بر این، شرکت‌های تولیدی در حال حاضر تعمیر و نگهداری تجهیزات تولید پیچیده را با استفاده از فناوری‌های «VR» و «AR» انجام می‌دهند.


انتهای پیام/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب