نوسانات اقتصادی با هوش مصنوعی پیشبینی میشود/ ردپای فناوری جدید در تمام علوم
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری آنا، هوش مصنوعی در حقیقت نوعی شبیهسازی هوش انسانی برای کامپیوتر است که توانایی تقلید از رفتار انسان را داشته باشد. امروزه این فناوری کاربردهای فراوانی در علوم مختلف پزشکی، زمینشناسی، آموزشی، نظامی، امنیتی، اقتصادی و .... پیدا کرده و تحول عظیمی در زندگی بشر به وجود آورده است.
احسان ناظرفرد، عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر در خصوص کاربردهای هوش مصنوعی میگوید «هوش مصنوعی با یک عامل (برنامه کامپیوتر، روبات) به شکل هوشمندانهای رفتار میکند به گونهای که انسان متوجه میشود که یک هوشمندی پشت این تصمیمها وجود دارد. تست تورینگ (Turing Test) یا بازی تقلید یکی از آزمونهای پیشنهادی برای ارزیابی هوش مصنوعی است. در این تست دو سیستم، پرده، وجود دارد که یک طرف آن انسان و در سوی دیگر عامل هوشمند قرار دارد. اگر شما قادر به تشخیص این نباشید که کدامیک انسان و کدامیک کامپیوتر است، ایجنت (agent) یا عامل هوشمندانه رفتار کرده است.»
بیشتر بخوانید:
به گفته وی «امروزه ردپای هوش مصنوعی را میتوان در همه علوم مشاهده کرد. در حال حاضر هوش مصنوعی با انجام استدلالی هوشمندانه یا بازنمایی دانش به صورت خیلی هوشمند و برنامهریزی خودکار طی دو دهه اخیر پیشرفتهای زیادی پیدا کرده است. یکی از این حوزهها صنعت خودروسازی است. طی چند سال اخیر شاهد ساخت و تولید خودروهایی بدون راننده هستیم. بینایی ماشین یکی از وجوه خودروهای هوشمند است. در این وجه راننده مسیر خود را پیشبینی میکند تا از ایجاد تصادف یا برخورد با عابر پیاده اجتناب کند.»
پیشبینی رویدادهای آینده با کمک هوش مصنوعی
ناظرفرد میگوید «در حال حاضر یادگیری ماشینی پیشرفت بسیاری پیدا کرده است. با یادگیری ماشینی میتوانیم پیشبینی کنیم و حدس بزنیم چه اتفاقهایی در آینده میتوانند رخ دهد. بهکارگیری یادگیری ماشینی بهویژه در ایام شیوع کرونا بسیار چشمگیر بوده است. مثلا فروشگاههای اینترنتی برای ترغیب مشتریان سابق خودشان تبلیغاتی شامل برخورداری از تخفیف ویژه در بازه زمانی مشخص انجام دادند. این تبلیغات هوشمندانه، نه تصادفی، به مشتریانشان فرستاده میشد. آنها قصد بازگرداندن مشتریان خودشان را داشتند.»
به گفته وی «پردازش زبان طبیعی از دیگر موضوعهای پیشرفته دنیای هوش مصنوعی است. اکنون شما متنی را تایپ میکنید و سیستم عامل معنای آن را درک میکند یا وقتی تصویر یا ویدئویی را مشاهده میکنید عامل برای آن کپشن (caption) توضیحهایی را ارائه میدهد. مثلا یک نفر انسان در تصویری در حال نقاشی است. عامل در کپشن مینویسد که یک مرد در حال نقاشی است. روباتیک نیز از دیگر فناوریهای هوش مصنوعی است. در علم روباتیک، یک روبات به طور خیلی هوشمندانه توسط کارشناسان متخصص حوزههای کامپیوتر، مهندسی برق، مهندسی مکانیک ساخته میشود. خوشبختانه ایران در این زمینه پیشرفتهای زیادی داشته و طی سالیان گذشته در مسابقات ربوکاپ(RoboCup) افتخارات زیادی کسب کرده است.»
هوش مصنوعی امروزه در علم پزشکی کاربردهای زیادی پیدا کرده است. یک عامل یا روبات میتواند به عنوان یک پزشکیار یا کمک پرستار کاربرد داشته باشد. همچنین یک برنامه هوشمند میتواند به عنوان یک دایرةالمعارف دارو مورد استفاده قرار بگیرد. هوش مصنوعی امروزه در علم اقتصاد نیز کاربردهای فراوانی دارد. به عنوان مثال میتوان بازار بورس، نوسانات ارز و طلا را پیشبینی کند و در جهت بهینهسازی سبد سهام پیشنهادهایی ارائه دهد.
پیشیبینی روند تغییرات پوشش گیاهی با هوش مصنوعی
عضو هیئت علمی دانشکده مهندسی کامپیوتر دانشگاه امیرکبیر در خصوص کاربرد هوش مصنوعی در علم زمینشناسی میگوید «هماکنون با استفاده از هوش مصنوعی میتوان پوشش گیاهی یک ناحیه را پیشبینی کرد. این ناحیه دارای یک سری مشخصات است. اگر ما شاخصها و مشخصاتی شامل طول و عرض از مبدا جغرافیایی آن ناحیه، میزان تابش خورشید و نزدیکی آن به منابع آبی را به سیستم بدهیم، عامل میتواند روند تغییرات پوشش گیاهی آن ناحیه را پیشبینی کرده و تغییرات کاربری آن را آشکار کند. هوش مصنوعی طی دو دهه اخیر پیشرفتهای زیادی در دنیا حاصل کرده و با شتاب زیادی در حال پیشروی است از اینرو ضرورت دارد ایران نیز هم راستا با تکنولوژی دنیا حرکت کند و در این حوزه فعال باشد و از منافع آن بهره ببرد.»
بیشتر بخوانید:
سرمایه گذاری سنگین دنیای علم روی هوش مصنوعی
این تکنولوژی با شتاب فراوانی در حال رشد و پیشروی است بنابراین دولت باید در این حوزه سرمایهگذاری کند و بودجهای برای جذب نیروهای متخصص انسانی این حوزه اختصاص دهد زیرا آینده به هوش مصنوعی اختصاص دارد و اگر در این حوزه غفلت شود ایران از قافله علم دنیا عقب خواهد افتاد.
انتهای پیام/پ
انتهای پیام/