واکسن تنفسی آلزایمر وارد فاز انسانی میشود
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از اینترستینگ اینجینرینگ، محققان بریگهام و بیمارستان زنان ماساچوست بوستون به زودی فاز نخست آزمایشهای بالینی واکسن تنفسی آلزایمر را روی انسانها شروع میکنند. این واکسن طوری طراحی شده که از ابتلا به آلزایمر جلوگیری میکند و روند این بیماری را کند میسازد. این نخستین باری است که واکسن تنفسی برای بیماری آلزایمر ساخته شده است.
آلویس آلزایمر نخستین بار در سال ۱۹۰۶ بیماری آلزایمر را کشف کرد، اختلالی مغزی نشانههای اصلی آن وجود تودههایی از پلاکهای آمیلوئید و رشتههای درهم تاو میان سلولهای عصبی در مغز است. مشکلات حافظه، از دست دادن بینایی و اختلال در استدلال از جمله علائم این بیماری است که به طور معمول در سن ۶۰ سالگی بروز میکند. علت این بیماری هنوز به صورت دقیق مشخص نیست، تحقیقات بسیاری طی دهههای اخیر برای کشف راه درمان این بیماری در سراسر دنیا انجام شده که اکثر آنها متمرکز بر کاهش علائم آلزایمر در بیماران است.
تحقیقات قبلی حاکی از آن است که سلولهای ایمنی در بدن نقش مهمی در حذف پلاکهای آمیلوئید در مغز ایفا میکنند بنابراین گروه تحقیقاتی در واکسن تنفسی جدید از تعدیلکننده ایمنی به نام «پروتولین» برای تحریک سیستم ایمنی بدن و حذف پلاکها استفاده میکنند. پروتولین از ترکیب اجزای سلولی خاصی از باکتریهای متفاوت به دست میآیند و در حال حاضر به عنوان یک ادجوانت برای ایجاد یک پاسخ ایمنی شدید در واکسنهای دیگر نیز استفاده میشود.
محققان امیدوارند که این واکسن تنفسی با تحریک سیستم ایمنی به خصوص گلبولهای سفید خون مستقر در غدد لنفاوی ناحیه گردن، پلاکهای آمیلوئید در بیماران مبتلا به آلزایمر از بین ببرد. نخستین فاز انسانی این واکسن روی ۱۶ بیمار ۶۰ تا ۸۵ ساله انجام میشود که در مراحل ابتدایی آلزایمر قرار دارند. داوطلبان واکسن را در دو دز با فاصله یک هفتهای دریافت میکنند.
انتهای پیام/۴۰۲۱
انتهای پیام/