DNA در خواب ترمیم میشود
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا از نیواطلس، خواب یک مرحله بیولوژیکی حیاتی به شمار میرود با این حال دلیل حیاتی بودن آن هنوز مشخص نشده است. پرندگان، زنبورها و هر موجودی با سیستم عصبی ابتدایی عمل خوابیدن را انجام میدهد. حال نتایج یک مطالعه جدید حاکی از آن است که یک پروتئین زمان خواب را مشخص میکند. این پروتئین که مسئول ترمیم DNA است، به مغز سیگنالی ارسال میکند تا زمان خواب را مشخص کند.
چرخه روزانه اصطلاح آشنایی است، وقتی فرد خواب شبانه خوبی داشته باشد، سرحال از خواب برمیخیزد. با گذشت روز، خستگی بیشتر و بیشتر میشود تا زمانی که فرد توان انجام کار دیگری به جز خوابیدن را ندارد. در این حالت هر چه فرد بیشتر بیدار بماند، نیاز به خوابیدن بیشتر احساس میشود. این خستگی با نام فشار خواب هموستاتیک شناخته میشود. حال سوال اینجاست که مکانیسم واقعی این فشار چیست؟
نتایج مطالعات قبلی حاکی از آن است که دلیل وقوع این پدیده به آسیبهای DNA در سلولهای عصبی مربوط میشود. این آسیبها میتواند ناشی از فرایندهای طبیعی بیولوژیکی و عوامل محیطی مانند تابش اشعههای فرابنفش یا رادیواکتیو باشد. مکانیسم ترمیم بدن انسان به طور دائم در حال کار است تا آسیبها را ترمیم کند، با این حال سرعت این روند در زمان بیداری به اندازه کافی سریع نیست. بنابراین ترمیم آسیبهای DNA در زمان خواب انجام میشود.
در مطالعه جدید محققان فرایند ترمیم را با دقت بیشتری بررسی کرده تا دریابند که آسیب DNA به سلولهای عصبی به طور مستقیم در فشار هموستاتیک نقش دارد یا خیر. آزمایشهای بالینی روی گورخرماهی انجام شد که مغزی مشابه انسان دارد.
براساس یافتههای جدید وقتی آسیب به نورونها به نقطه خاصی میرسد، ماهی به خواب میرود. پروتئینهای ترمیمکننده DNA در زمان خواب فعالیت بیشتری دارند. به گفته دانشمندان، وقتی ماهیها زودتر از موعد از خواب بیدار میشوند، آسیب DNA برطرف نمیشود. بنابراین احتمال این که این جانور در طول روز بخوابد، افزایش مییابد.
انتهای پیام/۴۰۲۱/
انتهای پیام/