دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
06 آبان 1400 - 00:15
طبائی در گفت‌وگوی تفصیلی با آنا عنوان کرد؛

بهره‌مندی حوزه زنان و خانواده از خدمات آموزش الکترونیک

رکن اساسی حل مشکلات زنان و خانواده آموزش و فرهنگ‌سازی استمسئول دفتر امور زنان و خانواده واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: با وجود این دانشگاه شرایط تحصیل از هر نقطه با بالاترین کیفیت برای بانوان مهیا شده و اضطراب ناشی از نبود حضور مادر و یا سفر دختران برای تحصیل به شهرها کاهش یافته است.
کد خبر : 616870
واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی

گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ دانشگاه آزاد اسلامی دفتر امور زنان و خانواده را ۲۷ شهریور ۱۳۹۷ -که تا قبل از آن با عنوان «شورای زنان فرهیخته» فعالیت داشت- تشکیل داد و نفیسه فیاض‌بخش با حکم دکتر محمدمهدی طهرانچی رئیس دانشگاه به‌عنوان مشاور ریاست دانشگاه در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور منصوب شد تا دانشگاه با هدف تبیین جایگاه شایسته زن تراز اسلام در راستای پیشبرد منویات مقام معظم رهبری مبنی بر حفظ و تقویت بنیان خانواده برای هدایت و حمایت از سرمایه‌های ارزشمند گامی مؤثر و سازنده بردارد.


دفتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی چهار هدف عمده؛ مسئله‌شناسی زنان در جامعه ایران، پژوهش در حوزه زنان و خانواده، تربیت کادر بانوان متخصص و مورد نیاز جامعه در راستای تحقق دانشگاه اسلامی و توسعه و تعالی کشور و تبیین وضعیت زنان ایرانی و تحولات آینده را دنبال می‌کند و در چشم‌اندازی ۵ ساله وظایف و اهداف خود را بر مبنای آموزه‌های اسلامی و با توجه به راهبرد سند دانشگاه اسلامی پایه‌گذاری کرده و بر همین اساس به‌دنبال بازیابی هویت و جایگاه اصلی یک زن تراز اسلام در ابعاد مختلف فردی، خانوادگی، معنوی، اجتماعی و علمی بوده و از طرف دیگر وظایف اصلی یک زن را به‌عنوان کانون حیاتبخش جامعه فراموش نکرده است.




بیشتر بخوانید:


تجمل‌گرایی از مصائب امروز خانواده‌های ایرانی است


۶ آسیب اساسی حوزه زنان و خانواده


نبود خودباوری و اعتمادبه‌نفس مقابل مسئولیت‌های اجتماعی در زنان




نفیسه فیاض‌بخش مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده و رئیس کارگروه ویژه این امور هم سال گذشته به‌منظور برداشتن گام‌های مؤثر در زمینه زن و خانواده، نمایندگان استان‌های دانشگاه آزاد اسلامی را به‌عنوان مسئول دفتر امور زنان و خانواده در هر استان منصوب کرد.


خبرنگار گروه استان‌های خبرگزاری آنا به‌منظور پیگیری اهداف دفاتر امور زنان و خانواده دانشگاه آزاد اسلامی در استان‌ها و تشریح ظرفیت‌ها و فعالیت‌های حوزه زنان و خانواده با مسئولان مربوط گفت‌وگو کرده است که در این سلسله گفت‌وگوها و در این شماره گفت‌وگو با مهشید سادات طبائی مسئول دفتر امور زنان و خانواده واحد الکترونیک دانشگاه آزاد اسلامی را می‌خوانیم.


لزوم آسیب‌شناسی و ارائه راهکارهای مناسب برخاسته از تعالیم فرهنگی و دینی


آنا: آسیب‌ها و چالش‌های حوزه زنان و خانواده در جامعه کنونی را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


طبائی: مسائل مختلف مانند مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، بیماری، بی‌سوادی، بی‌بندوباری، بالارفتن سن ازدواج و فرزندآوری، ناتوانی در حل بحران‌ها و آسیب‌های زندگی زناشویی، نبود شناخت زنان از ارزش خود در اجتماع، رعایت‌نشدن قوانین مربوط به حضور اجتماعی آنان و اشتغال تمام‌وقت بانوان، مسائلی است که خانواده امروز را تهدید می‌کند. علاوه بر این، خانواده در این دوره با توجه به ضرورت استفاده از فضای مجازی و تأثیر آن بر ابعاد مختلف زندگی با تهاجم فرهنگ بیگانه بیش از پیش روبه‌رو است.


وظیفه فعالان حوزه زنان و خانوده آن است که با آسیب‌شناسی و ارائه راهکارهای مناسب برخاسته از تعالیم بلند فرهنگی و دینی به یاری خانواده‌ها آمده و در کنار آنها حرکت هدفمند خانواده را به سوی تعالی همراهی کنند.آموزش و بالابردن سطح علمی زنان و دختران، آشنایی با مفاهیم و مبانی اسلامی و شناخت آسیب‌های فرهنگی از مهم‌ترین وظایف فعالان این حوزه است. زنان دانا و آگاه به مسائل اجتماعی و مبانی دینی و مسائل فرهنگی، قدرت رویارویی با هجمه‌های فرهنگی و حفظ خانواده و پرورش فرزندان بالنده را خواهند داشت؛ بنابراین توجه و دفاع از حریم خانواده ایرانی اسلامی به عنوان محکم‌ترین و بی‌بدیل‌ترین کانون اجتماعی در سطح جهان امروزی و تقویت بنیان آن، وظیفه‌ای دشوار برعهده فعالان فرهنگی و دینی گذاشته است.


وظیفه فعالان حوزه زنان و خانوده آن است که با آسیب‌شناسی و ارائه راهکارهای مناسب برخاسته از تعالیم بلند فرهنگی و دینی به یاری خانواده‌ها آمده و در کنار آنها حرکت هدفمند خانواده را به سوی تعالی همراهی کنند.


وظیفه‌ای خطیر نیز برعهده نهادهای مدیریتی است تا با ارائه راهکارهای مناسب در سطوح کلان مدیریتی و تصویب قوانین کارآمد نهادهای آموزشی را برای مقابله و حل مشکلات حوزه زنان یاری کنند.


رکن اساسی حل مشکلات، آموزش و فرهنگ‌سازی است


آنا: راهکارها و پیشنهادهای شما برای حل مشکلات و معضلات حوزه زنان و خانواده چیست؟


طبائی: با توجه به اینکه بیشتر مشکلات زنان ناشی از بی‌اطلاعی و نبود آموزش در حوزه‌های مختلف است، می‌توان پیشنهادها و راهکارها را ارائه کرد.


نخست اینکه رکن اساسی حل مشکلات آموزش و فرهنگ‌سازی است؛ بنابراین برگزاری کارگاه‌های آموزشی (به‌منظور ارتقای سطح فرهنگ و بینش زنان) و دوره‌های کوتاه‌مدت مهارتی از زمره اقدامات اساسی برای حل مشکل در حوزه زنان و به تبع آن خانواده خواهد بود.


استفاده از توانمندی و مهارت زنان مستعد، عالم و کارآفرین، ایجاد نمایشگاه‌های مجازی و کمک به معرفی و نیز عرضه تولیدات زنان کارآفرین، ایجاد بستر مناسب به‌منظور تعامل زنان در حوزه‌های مختلف و تبادل دانش و مهارت و حمایت‌های مادی و معنوی از زنان فرهیخته به طرق مختلف از دیگر راهکارها و پیشنهادهاست.


مهیای بستر و شرایط تحصیل و آموزش برای زنان در سراسر کشور


آنا: درباره ظرفیت زنان و خانواده و نقش دانشگاه آزاد اسلامی بگویید.


طبائی: استان تهران به‌عنوان پایتخت و با بیشترین جمعیت زنان قطعاً در مقایسه با سایر شهرها تأثیر بیشتری در شرایط کشور دارد. دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه خاورمیانه نقشی بی‌بدیل در ارتقای سطح علمی جامعه به‌ویژه زنان برعهده داشته است.


واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی هم مخاطبان خود را در سراسر کشور دارد و بانوانی که به دلایل مختلف امکان حضور در کلاس و یا امکان تحصیل در سایر شهرها و یا استفاده از امکانات و استادان مختلف در تهران را ندارند با وجود واحد الکترونیکی شرایط تحصیل از هر نقطه از کشور و با بالاترین کیفیت برای آنان مهیا شده و اضطراب ناشی از نبود حضور مادر و یا سفر دختران برای تحصیل به سایر شهرها به‌شدت کاهش یافته است. از طرف دیگر واحد الکترونیکی نیز از حضور زنان و استادان مستعد و توانمند در سراسر کشور بهره گرفته است.



در واقع از یک‌سو واحد الکترونیکی بستر و شرایط تحصیل و آموزش را برای زنان در سراسر کشور مهیا کرده است و از سوی دیگر از لحاظ ماهیت مجازی خود از حضور استادان مستعد و توانمند خانم نیز بهره برده است. علاوه‌بر این واحد الکترونیکی امکان برگزاری دوره‌های آموزشی-مهارتی کوتاه‌مدت را شناسایی و استفاده از حضور زنان هنرمند و توانمند را برای آموزش میسر کرده است.


آنا: لطفاً برنامه‌های دفتر امور زنان و خانواده در واحد الکترونیکی را برشمارید؟


طبائی: مهم‌ترین برنامه‌های دفتر امور زنان و خانواده واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی شامل برگزاری جلسات ماهانه توسط اعضای شورا، افزایش سطح آموزش از لحاظ کیفی و کمی، افزایش سطح بینش و مهارت‌های اختصاصی زنان با برگزاری کارگاه و نشست‌ها، همایش‌ها، نمایشگاه‌ها و دوره‌های کوتاه‌مدت مجازی (توسعه فرهنگ حجاب و عفاف، کمک به آموزش برای همسرگزینی و تربیت فرزند، آموزش فرهنگ اصیل اسلامی، آموزش مهارت‌های هنری و فنی و ...)، ایجاد رشته‌های جدید و متنوع دانشگاهی در واحد الکترونیکی متناسب با نیاز زنان و خانواده با توجه به شهر و شرایط زندگی در شرایط کنونی و شناسایی ظرفیت‌های بانوان هیئت علمی، کارمند و دانشجو و به‌کارگیری آن در مسیر ارتقای سطح اقتصادی و فرهنگی جامعه است.


برنامه‌ریزی و اتخاذ تدابیر لازم در راستای توسعه و ارتقای آموزش عالی زنان در تمام سطوح علمی و تربیت زنان متخصص و مورد نیاز جامعه از یک‌سو و فراهم‌کردن بستر مشارکت زنان فرهیخته در امور مختلف اجرایی، پژوهشی و ... بنابر ظرفیت آنها از سوی دیگر، شناسایی دانشجویان دختر نیازمند و حمایت از آنان با ارائه خدمات مادی و معنوی، ایجاد بستر مناسب برای کمک به انتخاب رشته‌های تحصیلی دانشگاهی به دختران با توجه به توانمندی، استعداد و شرایط زندگی، شناسایی و معرفی چهره‌های برتر علمی اقتصادی فرهنگی و هنری ... در حوزه زنان، شناسایی مشکلات و نیازهای زنان و برنامه‌ریزی در راستای کمک به حل مشکلات و معضلات امور بانوان و خانواده و برگزاری کرسی‌های آزاداندیشی مجازی برخی دیگر از مهم‌ترین برنامه‌های دفتر امور زنان و خانواده واحد الکترونیکی دانشگاه آزاد اسلامی هستند.


آنا: رویکردهای مدنظر دفتر امور زنان و خانواده در دانشگاه را چگونه ارزیابی می‌کنید؟


زنان دانا و آگاه به مسائل اجتماعی و مبانی دینی و مسائل فرهنگی قدرت رویارویی با هجمه‌های فرهنگی و حفظ خانواده و پرورش فرزندان بالنده را خواهند داشت؛ بنابراین توجه و دفاع از حریم خانواده ایرانی اسلامی، وظیفه‌ای دشوار برعهده فعالان فرهنگی و دینی گذاشته است.طبائی: دفتر امور زنان با محور حل مشکلات زنان از طریق نهاد دانشگاه آزاد اسلامی تلاشی بی‌وقفه را در دستورکار خود قرار داده و حرکتی ارزشمند را آغاز کرده است. در این راستا واحدهای مختلف دانشگاه آزاد اسلامی با تلاش در راستای شناسایی وضعیت زنان (اعم از استاد، کارمند و دانشجو)، استعدادها، توانمندی‌ها و قابلیت‌های آنان سعی در زمینه‌سازی پرورش مهارت‌ها و ارتقای سطح بینش و آموزش مخاطبان خود داشته و در این راستا تلاش‌ها و اقدامات بی‌نظیری صورت گرفته است.


آنا: ارزیابی شما از طرح تعالی درس دانش خانواده در دانشگاه آزاد اسلامی چیست؟


طبائی: با توجه به اینکه مهارت‌های زندگی در هیچ مقطعی از مقاطع تحصیلی آموزش داده نمی‌شود و اینکه بسیاری از ازدواج‌ها در حین تحصیلات دانشگاهی در مقاطع مختلف اتفاق می‌افتد، در راستای آموزش ابعاد فرهنگی و تربیتی براساس سند اسلامی‌شدن دانشگاه‌ها، تبیین اخلاق جنسی از دیدگاه اسلام و ارائه راه‌حل‌های اسلامی و اخلاقی برای روابط سالم دانشجویان در فضاهای دانشگاهی و برنامه‌ریزی برای رفع اختلاط‌های غیرضروری در محیط‌های علمی و دانشگاهی بسیار حائز اهمیت است؛ بنابراین درس ارائه دانش خانواده ضرورتی انکارناپذیر است و البته در حد دو واحد کافی به مقصود نیست و لازم است با بررسی کارشناسی به افزایش تعداد واحدهای این درس و ساعات آموزش اقدام شود.


برای علاقه‌مندی دانشجویان به این درس، علاوه‌بر اختیاری‌کردن واحدهای مازاد می‌توان از مشوق‌هایی مانند تخفیف دانشجویی برای شرکت‌کنندگان در واحدهای اختیاری نیز بهره برد.


آنا: نقش دانشگاه آزاد اسلامی در بالابردن سطح علمی زنان جامعه چگونه بوده است؟


طبائی: بدون شک وجود رشته‌ها و گرایش‌های مختلف در سطوح مختلف علمی در دانشگاه آزاد اسلامی و پراکندگی و وسعت جغرافیایی و تنوع رشته‌ها سبب شده دانشگاه آزاد اسلامی نقش مؤثری را در ارتقای سطح فرهنگ و آموزش در کشور به‌ویژه در حوزه آموزش زنان ایفا کند.


تعداد قابل توجه زنان متخصص فارغ‌التحصیل در حوزه‌های مختلف و درخشش زنان دانشجو و فارغ‌التحصیل این دانشگاه در عرصه‌های ملی و بین‌المللی گویای نقش دانشگاه آزاد در ارتقای سطح علمی زنان است.


آنا: استفاده از فضای مجازی تا چه اندازه در حیطه فعالیت زنان و خانواده مؤثر بوده است؟


طبائی: امروزه استفاده از فضای مجازی به ضرورتی انکارناپذیر برای همه اقشار جامعه تبدیل شده و از لحاظ ماهیت و کارکرد فرصتی بی‌نظیر را برای همگان ازجمله زنان در حوزه‌های مختلف فراهم آورده است.


هزینه کم و قدرت دسترسی بالا بستری را مهیا کرده تا امکان تحصیل، کسب مهارت در حوزه‌های مختلف و ایجاد فرصت‌های شغلی برای زنان فراهم شود. در کنار مزایای فراوان فضای مجازی از آسیب‌ها و آفت‌های آن نباید غفلت کرد. استفاده از یک ابزار مستلزم شناخت و اطلاع از آسیب‌ها و آفت‌های آن نیز هست؛ بنابراین وظیفه فعالان فرهنگی است که با برنامه‌ریزی درست در راستای شناسایی و آموزش آفت‌ها و تهدیدها به خانواده‌ها تلاش کنند تا فرصت‌ها به چالش و تهدید تبدیل نشوند.


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب