دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 مهر 1400 - 11:00
دانستنی‌های علمی/ ۲۹۶؛

کدام یک از حواس زودتر تکامل یافته است؟

توانایی چشیدن طعم و مزه نخستین حسی است که تکامل یافته است.
کد خبر : 614813
بدن انسان

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، انسان توانایی‌های حسی متفاوتی دارد از جمله حس تعادل، گرما، درد و توانایی درک موقعیت اندام‌ها که به آن حس عمقی نیز می‌گویند. با این حال در پنج حس اصلی، چشایی قدیمی‌ترین حس انسان به شمار می‌رود. طعم و مزه درواقع توانایی تشخیص مواد شیمیایی خاص در محیط نزدیک است. باکتری‌های ساکن اقیانوس حداقل از ۲ میلیارد سال پیش قادر به حس مواد مغذی در محیط زندگی بودند و توان حرکت به سوی آنها را داشتند.


بینایی یا توانایی تشخیص نور نیز در باکتری‌ها وجود داشت؛ اما چشم‌های واقعی که قادر به دیدن تصاویر بودند تا زمان ظهور موجودات چندسلولی، یعنی ۵۷۰ میلیون سال پیش، تکامل نیافتند. در آن زمان حس لامسه نیز در بسیاری از موجودات تک‌سلولی تکامل یافته بود. بویایی به معنای توانایی تشخیص مواد شیمیایی موجود در هواست، بنابراین ظهور این حس ۷۰ میلیون سال بعد از حس لامسه و بینایی ابتدایی، یعنی با ظهور نخستین حیوانات خشکی، تکامل یافت.


شنوایی آخرین حس تکامل‌یافته به شمار می‌رود چراکه امواج صوتی در مقایسه با امواج الکترومغناطیسی مانند نور ضعیف‌تر هستند و برای تقویت سیگنال آنها، به‌خصوص فرکانس‌های بالا، به ساختار خاصی نیاز است. گوش‌هایی با عملکرد کامل حدود ۲۷۵ میلیون سال پیش تکامل یافتند. با این حال در سال ۲۰۱۵ دانشمندان دانمارکی متوجه شدند که شش‌ماهی‌ها حس شنوایی ابتدایی داشته‌اند. این ماهی‌ها نخستین مهره‌دارانی بوده‌اند که حدود ۳۷۵ میلیون سال پیش به خشکی آمدند و با باله‌های خود در حوضچه‌های کم‌عمق راه می‌رفتند.


انتهای پیام/۴۰۲۱/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب