دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
22 مهر 1400 - 12:51
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/ ۵۷؛

استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه

طی هفته‌ای که گذشت اتفاقات زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 614041
فناوری



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:


استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


جایگزینی گیاهان درخشان با چراغ‌های معمولی


چند سال پیش تعدادی از دانشمندان دانشگاه ام‌آی‌تی راهی برای ساطع کردن نور از گیاهان پیدا کردند و حالا همان گروه از مهندسان با جایگذاری نانوذرات در برگ‌های گیاهان امکان تابش چهار ساعته نور بدون نیاز به چراغ را فراهم کردند.


البته میزان نوری که از این گیاهان ساطع می‌شود، بسیار محدود است ولی مهندسان امیدوارند در آینده نزدیک قدرت تابش گیاهان روشنایی‌بخش را افزایش دهند. متخصصان برای تابش نور از این گیاهان علاوه بر نانوذرات از چراغ‌های کوچک ال‌ای‌دی(LED) نیز استفاده کردند. مهم‌ترین نکته در مورد این گیاهان این است که آن‌ها تنها در مدت ۱۰ ثانیه انرژی از دست رفته را بازیابی می‌کنند و دوباره بیش از چهار ساعت نور می‌تابانند. مایکل استرانو(Michael Strano)، مدرس شیمی در دانشگاه ام‌آی‌تی گفت: «در ابتدا تنها به‌دنبال ذخیره‌سازی انرژی در گیاهان بودیم ولی به‌تدریج و ضمن تحقیقات بیشتر امکان ساطع کردن نور فراهم شد. اکنون به توانایی‌هایی دست یافتیم که تحولی در روشنایی بدون نیاز به چراغ ایجاد خواهد کرد.»




استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


دانش بشر از جهان پیرامون خود طی قرن اخیر خصوصاً پس از کشفیات ادوین هابل به مرزهای تازه‌ای رسیده است. اما منجمان هنوز هم معتقدند موانع زیادی برای پژوهش‌های حوزه نجوم وجود دارد. دانشمندان برای رفع این قبیل موانع کوشیدند با پرتاب و راه‌اندازی تلسکوپ‌های فضایی همچون تلسکوپ‌ هابل بر بخشی از موانع فائق آیند. اما تحقیقات جدید راه حل نوینی را پیش روی ما گذاشته است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


ماه میزبان تحقیقات نجومی می‌شود




کاران جانی(Karan Jani)، اخترفیزیکدان دانشگاه وندربیلت به‌تازگی مطالعاتی را بر عهده داشته است که در نتیجه آنها، برای اولین بار زمزمه‌هایی دال بر احداث یک زیرساخت رصد امواج گرانشی در سطح ماه مطرح شده است. در این برنامه بلندپروازانه که «رصدخانه امواج گرانشی ماه برای کیهان‌شناسی» (GLOC) نامیده می‌شود، از محیط ماه و مدار زمین‌محور آن برای تجزیه‌وتحلیل ادغام سیاهچاله‌ها، ستاره‌های نورونی و نامزدهای ماده تاریک در تقریباً ۷۰ درصد از کل حجم جهان قابل مشاهده استفاده خواهد شد.»




استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


تشخیص بیماری عفونی در ۲۰ دقیقه با کیت ایرانی


کیت تشخیص سریع یا رپید تست‌ها بر مبنای آنتی‌بادی‌های اختصاصی کار می‌کنند. این کیت‌ها محبوبیت بالایی در حوزه تشخیص دارند چراکه سریع هستند و نتیجه در زمان بسیار کمی آماده می‌شود. از سوی دیگر استفاده از آنها به تخصص خاصی نیاز ندارد و با یک آموزش ساده هر شخصی می‌تواند در هر زمان و محیطی تست را انجام دهد. حال یک شرکت ایرانی فعال در حوزه تجهیزات پزشکی با به‌کارگیری نانوذرات طلا تست‌های تشخیص سریعی توسعه داده که بیماری‌های عفونی را در ۲۰ دقیقه شناسایی می‌کند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


وقتی کیت‌های تشخیص ایرانی را طلا می‌گیرند!




به گفته کیوان دبیر، مدیرعامل شرکت سازنده کیت تشخیص سریع ایران‌ساخت «آنتی‌بادی‌ها پروتئین هستند و به طور ذاتی رنگی ندارند، بنابراین دیدن آنها با چشم غیرمسلح ممکن نیست. مکانیسم کیت‌های تشخیص سریع بدین شکل‌ است که محققان عامل مورد نظر برای اندازه‌گیری را وارد بدن میزبان می‌کنند، بدن شروع به ترشح آنتی‌بادی اختصاصی می‌کند، سپس این آنتی‌بادی‌ها از بدن میزبان خارج شده و طبقه‌بندی می‌شوند.»




استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


اینستاگرام برای معلولان تبعیض قائل می‌شود


بررسی هزاران محقق در سراسر دنیا حاکی از آن است که شبکه‌های اجتماعی اگرچه به‌ظاهر از معلولان حمایت می‌کنند ولی در عمل رفتار تبعیض‌آمیزی با این دسته از کاربران دارند. در حقیقت شبکه‌های اجتماعی با جلوگیری از انتشار عکس معلولان یا ایجاد محدودیت برای آن‌ها مانع از افزایش سطح ارتباطات این افراد با سایر اعضای جامعه می‌شوند.


به عنوان مثال اینستاگرام تصاویر پسری هجده ساله به نام زید گارسیا(Zaid Garcia) را که دچار سوختگی شدید شده بود به دلیل آنچه ترویج خشونت در فضای مجازی خواند حذف کرد و این در حالی بود که گروهی از داوطلبان با انتشار تصاویر این پسر جوان قصد جمع‌آوری کمک‌های مالی برای عمل جراحی صورت او را داشتند. خانواده این پسر آسیب‌دیده به دلیل مشکلات مالی توانایی پرداخت هزینه‌های جراحی او را ندارند و از طرفی به دلیل تغییرات ظاهر زید گارسیا خود او و افراد خانواده‌اش روابط بسیار محدودی با دیگران دارند و به اعتقاد کارشناسان این موضوع می‌تواند آسیب‌های روحی شدیدی را به زید بزند.




استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


توسعه فناوری بومی لازمه تأمین امنیت زیرساخت‌های حیاتی


صنعت فناوری اطلاعات به‌عنوان یکی از مهم‌ترین پایه‌های اقتصاد دیجیتال از ارکان مختلفی تشکیل شده است و کسب‌وکارهای فعال در این صنعت بخش بزرگی از آن را شامل می‌شوند. درواقع می‌توان گفت صنعت فناوری اطلاعات مجموعه از کسب‌وکارها با هدفی مشترک هستند. شرح کامل این گفت‌وگو را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


بازتعریف ارزش‌های فناوری اطلاعات لازمه ورود به اقتصاد دیجیتال




به اعتقاد اکثریت کارشناسان در سراسر دنیا قرن ۲۱ دوره ماشین‌های هوشمند و دستگاه‌هایی خودکار است. تقریباً تمامی دستگاه‌های هوشمندی که در کشورهای توسعه‌یافته و در حال توسعه جهان ساخته می‌شوند، از محصولات صنعت فناوری اطلاعات محسوب شده و از همین رو دولت‌ها برای ارتقای جایگاه ملی و بین‌المللی این صنعت برنامه‌ریزی بلندمدت کرده‌اند. احتمالاً پس از بودجه نظامی بیشتری میزان سرمایه‌گذاری دولتی در اقصی نقاط دنیا به صنعت فناوری اطلاعات اختصاص دارد و همین موضوع نشان دهنده اهمیت بسزای این صنعت است.




استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد/ تلاش اخترفیزیکدانان برای احداث رصدخانه در ماه


استارلینک، جی‌پی‌اس را به چالش می‌کشد


میلیاردها انسان در سراسر کره زمین برای مسیریابی از سیستم موقعیت‌یاب جهانی(GPS) استفاده می‌کنند. کارایی بالای سیستم جی‌پی‌اس باعث شده در حال حاضر دیگر کمتر دستگاه الکترونیکی و وسیله نقلیه‌ای در دنیا به تجهیزات ارتباط با ماهواره‌های موقعیت‌یاب مجهز نباشد و همه کاربران می‌توانند تنها در چند ثانیه محل قرارگیری خود روی کره زمین را پیدا کنند. حال بررسی‌های گروهی از مهندسان در دانشگاه اوهایو حاکی از آن است که ماهواره‌های استارلینک نسبت به ماهواره‌های جی‌پی‌اس خطای کمتری در ارائه اطلاعات موقعیت مکانی دارند.


معمولاً وقتی کاربران انواع گوشی‌های هوشمند جی‌پی‌اس دستگاه خود را روشن می‌کنند و قصد ارسال محل حضور خود برای دیگران را دارند موقعیت قرارگیری آن‌ها با دقت بیست متر ارسال می‌شود. از همین رو در موارد زیادی کاربران برای یافتن آدرس موقعیت جغرافیایی دچار مشکل می‌شوند. اکنون ماهواره‌های شرکت اسپیس‌ایکس موقعیت مکانی را با دقت هشت متر گزارش می‌کنند. ایلان ماسک و سایر مدیران شرکت اسپیس‌ایکس اطلاعات دقیقی از جزئیات عملکرد ماهواره‌های پروژه استارلینک ارائه نداده‌اند ولی به نظر می‌رسد تجهیزاتی که در این پروژه مورد استفاده قرار گرفته دقت بسیار بالاتری نسبت به ماهواره‌های جی‌پی‌اس دارند.


انتهای پیام/۴۱۴۴/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب