دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
11 مهر 1400 - 16:17

ژن‌درمانی بینایی پس از سکته مغزی را برمی‌گرداند

نتایج تحقیقات جدید نشان می‌دهد ژن‌درمانی بینایی را پس از سکته مغزی بازیابی می‌کند.
کد خبر : 611993
سلول بنیادین 2



به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، از عوارض سکته مغزی می‌تواند از دست دادن بینایی باشد. نورون‌ها بازسازی نمی‌شوند و درمان با سلول‌های بنیادی پرهزینه، دشوار و غیرقطعی است. اکنون محققان موفق شده‌اند از طریق ژن‌درمانی راهی را برای بازیابی بینایی ازدست‌رفته پس از سکته مغزی در موش‌ها پیدا کنند.


بیشتر سکته‌های مغزی زمانی اتفاق می‌افتند که یک شریان در مغز مسدود شود. آنگاه جریان خون در بافت عصبی متوقف می‌شود و این بافت‌ها معمولاً می‌میرند. به دلیل موقعیت شریان‌های اصلی مغز، سکته‌های مغزی بر عملکرد حرکتی تأثیر می‌گذارند. با این حال برخی از آنها بر بینایی هم تأثیر می‌گذارند و باعث می‌شوند بیماران بینایی خود را از دست بدهند یا قدرت بینایی‌شان کاهش پیدا کند. یک تیم تحقیقاتی در دانشگاه پوردو به سرپرستی الکساندر چوبیکین(Alexander Chubykin) استادیار علوم زیستی در دانشکده علوم با همکاری تیمی به رهبری گونگ چن(Gong Chen) در دانشگاه جینان چین، راهی را برای استفاده از ژن‌درمانی کشف کرده‌اند که سلول‌های گلیال مغز را به نورون تبدیل می‌کند. به این طریق می‌توان امیدوار بود که عملکرد بینایی بازگردانده شود و راهی برای بازگرداندن عملکرد حرکتی مقدور گردد.


نورون‌ها بازتولید نمی‌شوند بلکه این مغز است که گاهی اوقات می‌تواند مسیرهای عصبی خود را به اندازه کافی بازسازی کند تا بدن عملکردهای بصری‌اش را پس از سکته مغزی به دست آورد اما این روند کُند و ناکارآمد است و برای برخی از بیماران هرگز اتفاق نمی‌افتد. درمان با سلول‌های بنیادی می‌تواند کمک‌کننده باشد اما متکی بر یک سیستم ایمنی خوب است و دشوار است. این ژن‌درمانی جدید، چنانکه در موش‌ها مشخص شد کارآمد و بسیار امیدوارکننده‌ است.


چوبیکین می‌گوید «ما مستقیماً در حال کار روی برنامه‌ریزی مجدد سلول‌های گلیال محلی به نورون هستیم. قرار نیست سلول‌های جدید بکاریم بنابراین هیچ رد ایمونوژنیکی بر جای نمی‌ماند. این فرآیند از درمان با سلول‌های بنیادی راحت‌تر انجام می‌شود و آسیب کمتری به مغز وارد می‌کند. هدف این است تا به مغز کمک ‌کنیم تا خودش بهبود یابد. ما می‌توانیم ارتباطات بین سلول‌های عصبی قدیمی و سلول‌های عصبی جدید را دوباره بازسازی کنیم. این روش در مورد موش‌ها جواب داد و ما کاری کردیم که دید موش‌ها دوباره به دست آمد.»


انتهای پیام/۴۱۶۰



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب