دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

پرداخت حقوق دانشجویان دکتری به کجا رسید؟

دانشجویان دوره‌های تحصیلات تکمیلی باید با توجه به مشکلات جامعه و تقاضای صنایعی که برای حل مسئله به دانشگاه مراجعه می‌کنند، پذیرش شونددانشجویان دکتری با توجه اینکه تمام زمان خود را برای انجام تحقیقات علمی اختصاص می‌دهند، نیازمند دریافت حق پژوهانه و کمک مالی از سوی دولت هستند.
کد خبر : 610174
دانشجویان دکتری



به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، دانشجو و مشکلاتش قصه تکراری جامعه و دانشگاه‌های ما است ولی دانشجوی دکتری پرچمدار این مشکلات محسوب می‌شود در صورتیکه عده‌ای تصور می‌کنند تنها مشکل این دانشجویان همان ابتدا یعنی آزمون ورودی و شیوه جذب است، شیوه‌ای که محل مناقشه فراوان متخصصان و ذی‌نفعان امر است.


دوره دکتری تخصصی یکی از پرمشغله‌ترین و حساس‌ترین دوران تحصیلی است؛ زیرا در آن دانشجو باید به ارائه رساله و چندین مقاله علمی با تراز بین‌المللی بپردازد به‌همین منظور رفع مهم‌ترین مسئله زندگی دانشجویان یعنی معیشت این قشر بسیار مهم است. بهبود این وضعیت مشکل، همواره نقل محافلی از جمله مجلس شورای اسلامی بوده به طوری که در آسیب‌شناسی وضعیت موجود دانشجویان تحصیلات‌تکمیلی و کیفیت تحصیلی رساله‌ها، که هر ساله هزاران نسخه از آن چاپ و منتشر می‌شود ولی دردی از جامعه دوا نمی‌کند.


نداشتن تمرکز، زمان مناسب برای پیگیری موضوع و نبود مشوقی برای انجام کار تحقیقاتی، به‌عنوان اساسی‌ترین موارد نشأت گرفته از فقدان وجود منبع درآمد در مهم‌ترین برهه سنی دانشجویان به شمار می‌رود و دیگر تمرکزی برای ارائه پژوهش علمی کاربردی باقی نمی‌ماند که در این راستا گروه دانشگاه خبرگزاری آنا ضمن جویا شدن نظرات کارشناسان به واکاوی مشکلات موجود پرداخت که مشروح آن در ادامه می‌آید.


پژوهانه، حقی که به دست دانشجویان دکتری نرسید


پژوهانه اعتبار مالی تخصیص داده شده به مراکز تحقیقاتی و دانشگاه‌ها است که پیش از این قرار بود از سوی معاونت پژوهشی به دانشجویان دکتری به منظور به دانشجویان دکتری به‌منظور ارتقاء کیفیت رساله‌های دکتری در راستای انطباق با نیازهای اساسی کشور، حمایت از پژوهش‌های علمی بنیادی، کاربردی و بین‌رشته‌ای تقاضامحور و مأموریت‌گرا، داده شود ولی به یکباره در سال ۹۳ این طرح لغو شد و جای خود را به وام دانشجویی ۷۰۰ هزار تومانی داد.


مجلس شورای اسلامی به منظور رفع این مشکل برای اولین‌بار در لایحه بودجه ۱۴۰۰ با اختصاص اعتبار ۵۰ میلیارد تومانی به دانشجویان دکتری دانشگاه‌های دولتی موافقت کرد در حال حاضر که حدود ۶ ماهی از تصویب این لایحه گذشته و هنوز اعتباری به دانشگاه‌ها تخصیص نیافته است، خانه ملت، طبق برنامه باید در روزهای آینده مکانیزم بودجه‌ای را طراحی کند که بتواند به تامین این اعتبار کمک کند.



فعالیت دانشجوی دکتری، تمام وقت و مشمول قواعد شغل بوده و بدنه پژوهشی دانشگاه نیز محسوب می‌شود



اساتید دانشگاهی با توجه به کمبود بودجه دانشگاهی، که اکنون بسیاری از دانشگاه‌ها با آن مواجه شده‌اند و نگرانی از عدم تامین اعتبار بودجه در نظر گرفته شده، به ارائه پیشنهاداتی در خصوص رفع مشکلات مالی و ایجاد منبع درآمد برای دانشجویان دکتری پرداختند.




بیشتر بخوانید:


رسیدگی به مشکلات مختلف دانشجویان دستیاری و دکترای تخصصی


راهبرد کلان دانشگاه آزاد اسلامی برای حل مسائل کشور چیست؟




رضا نقی زاده، عضو هیئت علمی و سرپرست گروه مرکز تحقیقات سیاست علمی کشور می‌گوید: «فعالیت دانشجوی دکتری تمام وقت و مشمول قواعد شغل بوده و بدنه پژوهشی دانشگاه نیز محسوب می‌شود. حجم مورد نیاز وزارت علوم برای پژوهانه خیلی بیشتر از رقمی است که در بودجه‌های سالیانه تصویب شده یا در حال تصویب است. دانشجوی دکتری برای اینکه حق الزحمه کارش را بگیرد و بتواند با آن به‌طور تمام وقت در خدمت دانشگاه باشد باید بین ۴۰ تا ۶۰ میلیون تومان در سال دریافتی داشته باشد. اگر بخواهیم این پژوهانه را به این میزان به دانشجویان پرداخت کنیم به عددی خیلی بیشتر از مبالغ تصویب شده نیاز داریم.»


تقاضامحوری جایگرین عرضه‌محوری در دانشگاه‌ها شود


جبارعلی ذاکری، رئیس دانشگاه علم و صنعت در رابطه با لزوم جایگزینی تقاضامحوری در داشگاه‌ها به‌جای عرضه‌محوری، می‌گوید:«تخصیص اعتبار به دانشجوی دوره دکتری جزو امتیازات متمرکز وزارت علوم است ولی تا کنون این اعتبار تخصیص پیدا نکرده و باید در نیمه دوم سال ۱۴۰۰ تامین شود البته فقط با تخصیص اعتبار، مشکل حل نمی‌شود.»


وی می‌افزاید: «دانشجویان دکتری باید با توجه به مسائل، مشکلات جامعه و تقاضای سازمان‌هایی که برای حل مسئله به دانشگاه مراجعه می‌کنند؛ پذیرش شوند. که در این صورت صنعت و سازمان‌ها بخشی از هزینه‌های دانشجویان را تأمین می‌کنند ولی در حال حاضر پذیرش دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی به‌صورت عرضه‌محور و بر مبنای ظرفیت دانشگاه‌ها انجام می‌شود.»


عزیزالله حبیبی، رئیس دانشگاه خوارزمی نیز در این خصوص می‌گوید: «دانشجویان تحصیلات تکمیلی یکی از مهره های استوار در نظام دانشگاهی هستند. باید شرایطی برای فعالیت علمی بدون دغدغه آن‌ها ایجاد شود برای تحقق این امر به ۲ روش می‌توان اقدام کرد در مسیر اول اینکه توسعه پژوهش رخ دهد به‌طوری که پژوهش تقاضامحور انجام شود که به موجب آن دانشجویان هزینه‌ای را دریافت کنند.»



برای انجام فعالیت علمی بدون دغدغه دانشجویان تحصیلات تکمیلی ۲ روش؛ پژوهش تقاضامحور از جانب صنایع و اختصاص بودجه پژوهشی از سوی دانشگاه ضرورت دارد



وی ادامه می‌دهد: «راه حل بعدی بودجه دانشگاه‌ها است ولی در حال حاضر، این میزان بودجه، کفاف هزینه‌ها را نداده و دانشگاه نمی‌تواند حقوقی را به دانشجویان اختصاص دهد که اگر واحدهای دانشگاهی تامین اعتبار شوند تا حدودی به دانشجو، کمک می‌شود.»


گفتنی است، لزوم تغییر در ساختار پذیرش دانشجویان با توجه به آمایش آموزش عالی و تقاضامحور کردن پذیرش دانشجویان در کشور و در نهایت ایجاد اعتبار پژوهانه دانشجویان است که اگر این موضوع عملیاتی شود، بسیاری از مشکلات این قشر در زندگی فردی و اجتماعی کاهش می‌یابد از طرف دیگر کیفیت مقالات علمی و رساله‌های دانشجویی با توجه به اینکه هر دانشجویی به صورت تمام‌وقت و با فراغت خاطر به کار علمی بپردازد، افزایش پیدا می‌کند که باید با تمهیداتی از سوی وزارت علوم و مجلس شورای اسلامی، مشکلات دانشجویان در این مورد، مرتفع شود.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
نظرات بینندگان ۰ نظر
یاسر
Iran (Islamic Republic of)
يکشنبه ۳۰ آبان ۱۴۰۰ - ۱۷:۱۶
۰
سلام و عرض ادب خیلی ممنونم که موضوع مربوط به حقوق دانشجویان دکتری روزانه رو پیگیری نمودید. بنده هم جزو دانشجویان دکتری وزارت علوم هستم و متاسفانه علارغم تصویب بودجه برای این امر هیچ اقدامی نمی کنند. حقوق ناچیزی که بسیار می تواند کمک حال و انگیزه دهنده باشد تا بتوانیم این مسیر بسیار سخت و طاقت فرسا رو پشت سر بگذاریم.
بنده و دوستانم به طور مداوم خبرگزاری شما رو پیگیری میکینیم ببینیم آپدیتی صورت گرفته یا نه. ممنون میشیم اگر خبرنگار شما که رابط بین صدای دانشجو و مسئولین بی دغدغه هست مجدد گزارش از روند این موضوع تهیه نماید. خیلی ممنونم از شما و آرزوی سلامتی و شادکامی برای شما و همکارانتان دارم.
خسته
Iran (Islamic Republic of)
پنجشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۰ - ۰۰:۳۵
۰
سلام . ممنون میشم اگر در رابطه با حقوق دانشجویان روزانه دکتری پیگیری کنید.. واقعا این روزهای سخت و پرفشار نمیزاره به خوبی تمرکز کنیم. همین مساله اگر اجرا بشه ممکنه یکم از بار مشکلات برداشته بشه. ممنون میشیم که صدای ما دانشجویان دکتری باشید.
قالیشویی ادیب