دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
03 مهر 1400 - 11:39
یک کارشناس حقوقی در گفت‌وگو با آنا:

ضابطان‌ قضایی باید تحت نظارت قضات باشند/ دادرسی عادلانه به نوع همکاری ضابطان و قضات بستگی دارد

یک کارشناس حقوقی با بیان اینکه ضابطان قضایی باید توسط قضات آموزش ببینند و تحت نظر دادستانی و قضات عمل کنند، گفت: دادرسی عادلانه به نوع همکاری ضابطان و قضات بستگی دارد.
کد خبر : 610084
ضابطین



علی عابدینی در گفت‌وگو با خبرنگار قضایی گروه جامعه خبرگزاری آنا با اشاره به مأموریت دادستان کشور برای تهیه دستورالعمل ساماندهی نحوه ارتباط و همکاری ضابطان با قضات گفت: دستگاه قضایی در همه امور به‌ویژه امور کیفری به ضابطان قضایی نیاز دارد و بدون ضابطان، رسیدگی‌ها و پیگیری‌های دستگاه قضایی با مشکل مواجه خواهد شد. بنابراین در اینکه بین ضابطان و قوه قضائیه و قضات نیاز به همکاری همه‌جانبه و تنگاتنگی است، بر کسی پوشیده نیست، اما نکته اینجاست که ضابطان نباید فراتر از قانون عمل کنند و بعضاً در برخی پرونده‌ها مشاهده شده که کلیه امور مربوط به تحقیق برعهده ضابطان قرار می‌گیرد و همین امر موجب تحمیل نظر ضابطان بر قضات می‌شود.


وی با بیان اینکه ضابطان قضایی باید تحت نظارت قضات به فعالیت خود ادامه دهند، افزود: ضابطان نباید خود را در جایگاه کارشناسان قضایی قرار دهند. در برخی مواقع مشاهده شده که ضابطان قضایی پا را فراتر از وظیفه قانونی خود گذاشته و در صدور احکام نیز دخالت می‌کنند. بنابراین تهیه دستورالعمل برای نوع همکاری بین قضات و ضابطان امری مفید در راستای اجرای دقیق عدالت خواهد بود که هدف اصلی قوه عدلیه است.




بیشتر بخوانید:


دستور اژه‌ای برای تهیه دستورالعمل ساماندهی‌ ارتباط ضابطان با قضات‌


دستورات مهم رئیس قوه قضاییه به دادستان‌های سراسر کشور




این کارشناس حقوقی با بیان اینکه ضابطان باید تحت امر قضات باشند، تصریح کرد: با اینکه تهیه دستورالعمل می‌تواند در این زمینه مفید باشد، اما مشکل کشور ما در این زمینه این است که در اجرای قانون سهل‌انگاری می‌کنیم. در ماده ۳۰ قانون آیین دادرسی آمده است که احراز عنوان ضابط به افراد منوط به فراگیری مهارت‌های لازم به واسطه گذراندن دوره‌های آموزشی از سوی قضات است. متأسفانه برخی از ضابطان بدون گذراندن دوران آموزشی کار خود را آغاز می‌کنند و همین امر در برخی مواقع موجب گزارش‌های اشتباه و خارج از پرونده به قضات می‌شود. یکی از مشکلاتی که در سال‌های گذشته در این زمینه وجود داشت، این بود که برخی از ضابطان کارت ضابطیت نداشتند و به همین دلیل قضات نمی‌توانستند به گزارش‌های دریافت‌شده استناد کنند، البته که این امر درحال حاضر بهتر شده است و ضابطانی که دوره‌های آموزشی را می‌گذرانند، کارت ضابطیت دریافت می‌کنند.


عابدینی با بیان اینکه آموزش قضات به ضابطان باید به ضابطان خاص و عام انجام شود، تصریح کرد: نقش ضابطان در تسریع رسیدگی به پرونده‌ها و همچنین رفع اطاله دادرسی، نقشی بی‌بدلیل است و از طرفی این افراد در امر پیشگیری از وقوع جرم نیز نقش مهمی دارند. بنابراین همه این دلایل نشان از نقش مهم این افراد دارد و تهیه دستورالعمل نوع همکاری آنها با قضات نیز بسیار حائز اهمیت است، اما طبیعی است که در تهیه این دستورالعمل باید توجه ویژه‌ای به حفظ استقلال قاضی، رعایت حقوق شهروندی متهمان و مجرمان و تعیین حدود قانون برای مأموریت ضابطان شود.


وی همکاری مناسب بین ضابطان و قضات را عاملی مهم در دادرسی عادلانه عنوان کرد و ادامه داد: ضابطان قضایی اگر آموزش‌های لازم را ندیده باشند، دستگاه قضایی در امر مبارزه با فساد که اولویت اول آنهاست با مشکل مواجه خواهد بود بنابراین مقدمه شناسایی فساد، تشکیل پرونده و رسیدگی دقیق به پرونده، انجام وظیفه مناسب ضابطان است. ضابطان باید آن قسمت از مراحل تحقیق پرونده را انجام دهند که دقیقاً از سوی دادستانی یا قضات به آنها واگذار شده است.


ضابطان نمی‌توانند برای بازپرس پرونده تصمیم بگیرند


این کارشناس حقوقی با اشاره به اینکه ضابطان در عمل نباید برای قضات و بازپرس پرونده تصمیم بگیرند و تعیین تکلیف کنند، خاطرنشان کرد: همه این مشکلات زمانی به‌وجود می‌آید که ضابطان آموزش خوبی ندیده باشند. البته که در این زمینه معاونت نیروی انسانی دستگاه قضایی وظیفه برگزاری دوره‌های آموزشی را برعهده دارد. دوره‌هایی که باید در زمینه به‌کارگیری ترفندهای پیشگیرانه در زمینه وقوع جرم، بالا بردن سطح دانش قضایی و حقوقی، رعایت حقوق شهروندی و نحوه برخورد با متهمان و روش‌های شناسایی متهم و مجرم و از همه مهم‌تر تحت امر قضات بودن برگزار شود.


عابدینی گفت: به‌طور کلی تهیه دستورالعمل برای چگونگی نوع همکاری بین قضات و ضابطان قضایی امری مفید و تأثیرگذار در اجرای دقیق عدالت محسوب می‌شود.


انتهای پیام/۴۱۷۴/پ



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب