لزوم آیندهنگری در موسسات آموزش عالی برای گذار به دانشگاههای سطح یک بینالمللی/ داشتن تصویر بزرگ در آمادگی آینده دانشگاهها ضرورت دارد
به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محمد حسینیمقدم عضو هیئت علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در نشست نظام مسائل دانشگاه آزاد اسلامی با موضوع «دانشگاه آزاد اسلامی در مسیر تحول و آیندهنگری» که بههمت گروه آینده پژوهی حکمرانی پژوهشکده چشم انداز و آینده پژوهی در سازمان مرکزی دانشگاه برگزار شد، با تأکید بر موضوع آیندهپژوهی علم، فناوری و آموزش عالی ، خاطر نشان کرد: نتایج حاصل از پژوهشهای جهانی صورت گرفته درباره روندها، تحولات، آیندهاندیشیهای و آیندهنگری مهم است و باید بر اهمیت آیندهنگری و مسؤولیتپذیری اجتماعی نهاد علم در ایران در پاسخ به نیازهای اکنون و آینده کشور تمرکز کرد.
حسینیمقدم ادامه داد: فهم دقیق وضعیتهای تجربه شده گذشته در موضوعات مورد بررسی از جمله علم و فناوری، مبانی معرفتشناختی و هستیشناختی مورد نیاز برای فهم آینده تحولات شکل دهنده به این موضوعات ضروری هستند. او داشتن تصویر بزرگ (big picture) از آینده مورد انتظار را بسیار کلیدی بوده و دستیابی به این تصویر بزرگ نیازمند اجماع نظر و عقلانیت دستهجمعی ذینفعان و مشارکت گام به گام آنها در شناسایی واقعیتها و هدایت و شکلی دهی به آینده است.
وی با اشاره به اینکه بحران سرگشتگی، گمگشتگی(disorienting dilemma) و هویتی پیش روی دانشگاه ایران قرار دارد، افزود: راه برون رفت از این بحران مستلزم شناخت دقیق گذشته و مقصدهای پیش رو و چگونگی گذار از وضعیت اکنون به مقاصد تعیین شده است. او همچنین تأکید کرد که آمادگی آینده (future readiness) دانشگاه ایران، محصول داشتن تصویر از آینده، فهم واقعیتها و مشاهده دقیق تغییرات و هدایت دانشگاه با تکیه بر آیندهنگری به سوی آینده است.
عضو هیئت علمی موسسه مطالعات فرهنگی و اجتماعی وزارت عتف با بیان اینکه در وضعیت بحران منابع مالی دانشگاه برنامه ریزی برای سهمبردن از کیک بزرگ منابع مالی جهانشمول آموزش نقش مهمی در بهبود و تحول امور جاری و آتی دانشگاهها در ایران میشود، اظهار کرد: برنامهریزی برای برداشت از منابع حدود ۷ هزار میلیارد دلاری آموزش عالی در جهان می تواند بسیاری از تنگناها و گرفتاری های دانشگاهها و نهاد علم در ایران را برطرف کند. این موضوع مستلزم حضور بینالمللی دانشگاهها در فرایندهای جهانی علم و فناوری است و متقدم بر آن عادی و موثر بودن روابط کشور در نظام جهانی نقش سرنوشتسازی دارد. رقابت کشورها برای تأسیس شعب دانشگاههای معتبر جهان نیز یکی از روندهای آموزش عالی است که در همین مسیر قابل درک است.
حسینیمقدم در پایان بر اهمیت مسؤولیتپذیری دانشگاه و نهاد علم در ایران، بیان کرد: فراموش نکنیم که وضعیت اکنون ما، آینده چند دهه گذشته جامعه ما است و در حال حاضر در حال شکل دادن به گذشته چند دهه آینده هستیم. پس باید مسؤولانه درباره اقدامات و تصمیمهایی که اکنون میگیریم پاسخگو باشیم و تلاش کنیم منافع بیننسلی در ایران محترم شمرده شود و به حقوق شهروندان آینده احترام بگذاریم.
انتهای پیام/۴۱۶۷
انتهای پیام/