پروژه چشمه نور ایران را بیشتر بشناسید
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، مراکز تحقیقاتی در سراسر دنیا به عنوان ارکان پیشرفت همه جانبه کشورها شناخته میشوند. از همین رو دولتها سالانه بودجه زیادی را به فعالیتهای تحقیقاتی و پروژههای ساخت آزمایشگاههای عمرانی اختصاص میدهند. پروژه چشمه نور ایران از جمله طرحهایی است که به سرانجام رسیدن آن نهتنها بستر لازم برای تحقیقات علمی گسترده را فراهم میسازد بلکه به توسعه اقتصاد دانشبنیان نیز کمک میکند.
به گفته ساسان احمدیان نمین مدیر فنی پروژه چشمه نور ایران؛ این طرح یک پروژه بزرگ ملی است که از چند سال پیش وزارت علوم مسئولیت انجام آن را به پژوهشگاه دانشهای بنیادی سپرده است. قرار است در این پروژه یک آزمایشگاه بزرگ مقیاس ملی ساخته شود که پاسخگوی بسیاری از نیازهای فناورانه کشور باشد. چشمه نور ایران در بسیاری از حوزههای علم و فناوری کاربرد دارد. این حوزهها را میتوان به علوم مواد، پزشکی، داروسازی، کشاورزی، دام پروری، انرژی، محیط زیست، تحقیقات نانو ، فناوری دفاعی و حتی عمران و سازه تقسیمبندی کرد.
وی افزود: اولین بحثی که ضرورت انجام این پروژه را خیلی بیشتر کرده است، بحرانهای حال حاضر و پیشروی کشور است که امروز کشور با آنها درگیر است. اگر این پروژه در زمان مناسب راهاندازی شود و زیرساخت استفاده از آن برای محققان فراهم شود. در واقع چشمه نور ایران میتواند با امکاناتی که در اختیار ما میگذارد بستر حل بخش اعظمی از این بحرانها را فراهم کند. اگر ایران بتواند اولین کشور سازنده این شتابدهنده در غرب آسیا باشد، علاوه بر جذب محققان خارجی و آگاهی از موضوعات تحقیقاتی آنها میتوانیم این امکانات را در اختیار محققان خودمان هم قرار دهیم. این موضوع از چند حیث اهمیت دارد، در وهله اول اطلاعات علمی و تحقیقاتی ما به نام دانشگاهها و موسسات خارج کشور ثبت نخواهد شد. در وهله دوم باید توجه داشته باشیم که بسیاری از این تحقیقات، تحقیقاتی هستند که میتواند برای کشور اقتصادی و ثروتزا باشد.
مدیر فنی پروژه نور ایران بیان کرد: با تکمیل این شتابدهنده، دانشمندان این امکان را خواهند داشت که صنایع کشور را توسعه دهند. چون هدفگذاری و سیاستگذاری این پروژه به طوری منظور شده است که بتوانیم بخش عمدهای از تکنولوژی مورد نیاز این شتابدهنده را در داخل کشور بومیسازی کنیم. به عنوان مثال بخش شتابدهنده خطی این پروژه میتواند در حوزههای بسیار فراگیری در کشور استفاده شود. یکی از این حوزهها حوزههای علوم پزشکی است. ما در داخل کشور به شتابدهندههای پزشکی درمان سرطان، شتابدهندههایی که برای تولید رادیو دارو استفاده میشوند و شتابدهندههایی که با روشهای بسیار پیشرفته به درمان سرطانهای حاد کمک میکنند احتیاج داریم.
احمدیان نمین عنوان کرد: در حال حاضر بیش از ۵۰ تا ۷۰ شتابدهنده در سراسر جهان وجود دارد. بعضی از این شتابدهندهها به عنوان برخورد دهنده ذرات کاربرد داشتند اما به طور کلی رویکرد جدید کشورها این است که این شتابدهنده را تبدیل به سنکروترون (شتابگر) کنند. چون سنکروترونها میتوانند اقتصاد و دانش کشورها را تا حد بسیار قابل توجهی ارتقاء دهند. از این رو این کشورها به این نتیجه رسیدهاند که بعد از تکمیل مراحل تحقیقاتی امکانات خود را بهروز کنند و برای کارهای جدید از آن استفاده کنند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/