حساب کتاب به سبک فناوری/ تسهیل فرایندهای مالیاتی با هوش مصنوعی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، مالیات براساس مقررات هر کشوری، به عنوان سهمی در نظر گرفته می شود که شهروندان باید از حقوق و درآمد خود به دولت بدهند تا هزینههای عمومی را تأمین کند و منافع اقتصادی یا سیاسی و اجتماعی آن کشور را حفظ کند.
امروزه در صنعت مالیاتی بینالمللی تغییراتی عمده در حال وقوع است. البته این تغییر در ماهیت امور مالیاتی و دارایی صورت نمیگیرد بلکه سازوکارهای مورد استفاده در حوزه مالیاتی است که به لطف فناوری دستخوش تغییر قرار گرفته است. از جمله آثار فناوری در حوزه مالیاتی میتوان به اطمینان از پرداخت مالیات عادلانه، مدیریت ریسک مالیاتی، ارزیابی عواقب مالیاتی، فعالیتهای تجاری و... اشاره کرد. زیربنای این تغییرات نوین به رویه راهبردی مالیاتی یک کشور و میزان اتکای به فناوریهای جدید برمیگردد. در این گزارش بررسی خواهیم کرد که فناوری مالیاتی چیست و اینکه چگونه امور مالیاتی را میتوان بهبود بخشید.
به چه چیزی فناوری مالیاتی اطلاق میشود؟
وقتی صحبت از فناوری مالیاتی میکنیم منظور هر نوع نرمافزار، پلتفرم و ابزار دیجیتالی است که از دیجیتالسازی فرآیندهای مالیاتی پشتیبانی میکند و کار متخصصان مالیات را تسهیل میسازد.
در این تعریف، فناوری مالیاتی بر ۲ حوزه تمرکز دارد، اولاً خودِ فناوری و ثانیاً تأثیر آن در کارهایی که انجام میدهیم. بیایید نگاهی دقیقتر به این موضوع بیندازیم.
بیشتر بخوانید:
بیل گیتس: رباتها هم باید مالیات بدهند
بیش از ۲ هزار شرکت دانشبنیان از مالیات معاف شدند
شرکتهای دانشبنیان از مالیات و سود بازرگانی معاف شدند
فناوریهای مالیاتی که در حال حاضر استفاده میشوند
در عملیات مالیاتی مدرن میتوان از فناوریهای مختلفی استفاده کرد و احتمالاً با گذشت زمان گزینهها و امکانات همچنان افزایش خواهد یافت. در این میان از جمله فناوریهایی که امروزه در دسترس هستند عبارتند از:
· اتوماسیون فرآیند رباتیک (RPA) که برای خودکارسازی فرآیندهای ساده طراحی شده است. این دستگاهِ اتوماسیون برای بسیاری از فعالیتهای مالیاتی که دستی، تکراری و کاملاً منطقی هستند مفید است. اعتبار سنجی دادهها، تولید گزارش و ورود دادهها نمونههایی از کارهای عادی هستند که میتواند توسط ابزارهای فناوری(و نه انسان) انجام شود.
· اتوماسیون فرآیند هوشمند (SPA) که همچنین به عنوان ابزار هوشمندسازی فرایندها شناخته میشود. این روند فناوری از طریق یادگیری ماشین، RPA را یک مرحله جلوتر میبرد و گردش کار خودکار هوشمندتری را امکانپذیر میسازد. یادگیری ماشین به این معنی است که کامپیوترها میتوانند نحوه انجام یک کار را در طول زمان «یاد بگیرند» و به ابزار SPA اجازه دهند وظایفی مانند طبقهبندی اسناد یا داراییها و برچسبگذاری دادههای بدون ساختار را برعهده گیرند.
· هوش مصنوعی (AI) یا سیستمهای کامپیوتری که میتوانند کارهایی مشابه انسان را انجام دهند، به آرامی به واقعیت تبدیل خواهند شد. اگرچه در حال حاضر ابزارهای هوش مصنوعی چندانی برای امور مالیاتی در دسترس نیستند، اما چون این نوع فناوری مالیاتی دارای قابلیتهای پیشرفته تجزیهوتحلیل داده است که عملکرد تیمهای مالیاتی را بهبود میبخشد، انتظار میرود به زودی عمومیت یابند.
· رایانش ابری که برنامههای مبتنی بر وب اطلاق میشود که از طریق اینترنت تحویل داده میشوند. این فناوریها در لایه SaaS، در عوض اینکه «نصب» شوند به واسطه فناوریهای مجازیسازی کار میکنند. در حال حاضر بسیاری از ادارات مالیاتی شروع به استفاده از برنامههای ابری کردهاند، رایانش ابری موجب میشود افراد بتوانند در هر کجا و در هر زمان کار مالیاتی خود را انجام دهند.
راهکارهای فناوری مالیاتی در حال حاضر تقریباً در هر زمینه قابل استفاده است و در تمام زمینهها از جمله مدیریت مالیات، استخراج دادهها، مدیریت اسناد، تشکیل پرونده، پیشبینی، پرداخت قبض و... قابل بهرهبرداری است.
فناوری بر امور مالیاتی تأثیر میگذارد
به طور بدیهی جنبه حیاتی فناوریهای مالیاتی، میزان تأثیرگذاری آن بر امور مالیاتی است. علت طرح این پرسش این است که این مسئله باید عملکردها را بهبود ببخشد و بنابراین ارزش تیم مالیاتی را افزایش دهد. ادارات مالیاتی همیشه چالشهایی داشتهاند اما امروزه به دلیل حجم بیسابقه دادهها، مقررات مالیاتی و مهلت مقرر، این چالشها تقویت شدهاند. مدیریت جنبههای مختلف فناوری میتواند به یک بار کاری عمده تبدیل شود، منابع را تضعیف کند و تیمها را از ابتکار، حل مسئله و ارائه راهبرد باز دارد.
مهم این است که به یاد داشته باشید فناوری به معنای جایگزینی افراد نیست بلکه افراد و فناوری در کنار هم برای تسهیل امور مالیاتی تعامل خواهند داشت.
پاسخ به پرسشهایی زیر در رابطه با اتخاذ فناوری میتواند مفید باشد:
قبل از استفاده از هر فناوری مالیاتی جدید مهم است که تأثیری را که روی عملکرد اداره مالیاتی خواهد گذاشت شناسایی کنید. فناوری مالیاتی بسته به کاربرد آن، یک یا چند سؤال زیر را مطرح میکند:
· آیا این کار باعث صرفهجویی در زمان اجرای یک فرآیند عمومی یا فرآیندی خاص میشود و وقت تیم شما را برای تفکر بیشتر و برنامهریزی راهبردی آزاد میکند؟
· آیا خطرات و خطاهای موجود در روند کار شما کاهش مییابد، به عنوان مثال دادههای با کیفیت بالاتر را ایجاد میکند یا خطاها را به حداقل میرساند؟
· آیا فناوری به شما امکان دسترسی به دادههای بیشتر و بینش بهتر را میدهد تا بتوانید خدمات بهتری ارائه کنید؟
· آیا با کنترل بیشتر چرخه مدیریت مالیات، تیم شما چابکتر و انعطافپذیرتر خواهد شد؟
· آیا با ایجاد فضای کار بهتر، استرس بر اعضای تیم شما کاهش مییابد؟
· آیا این روش مالیاتی به شما امکان شکوفایی استعدادهای بیشتر را میدهد؟
مهم این است که به یاد داشته باشید فناوری به معنای جایگزینی افراد نیست بلکه افراد و فناوری در کنار هم برای تسهیل امور مالیاتی تعامل خواهند داشت. راه حل نسلهای بعدی شامل فناوریهای درخواستی، گردش کار و یادگیری عمیق است که به تیمهای مالیات بر دارایی در عملکرد بهتر کمک میکند.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/