دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا گزارش می‌دهد؛

«دراگون‌فلای» مأمور شناسایی «تیتان»/ قمر زحل در رصد ناسا قرار گرفت

مأموریت دراگون‌فلای ناسا که طی آن در اواسط دهه ۲۰۳۰ یک فرودگر متحرک به سطح تیتان ارسال می‌شود، اولین مأموریت برای کشف دقیق سطح این قمر مهم سیاره زحل خواهد بود و اهداف بزرگی طی این مأموریت دنبال می‌شود.
کد خبر : 602836
دراگون فلای 2

به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، براساس مأموریت دراگون‌فلای ناسا در اواسط دهه ۲۰۳۰ یک فرودگر متحرک به سطح قمر تیتان سیاره زحل ارسال می‌شود. این اولین مأموریت برای کشف سطح تیتان خواهد بود. در میان بسیاری از قمرهای منظومه شمسی، تیتانِ زحل یک مورد قابل توجه و برجسته است(این تنها قمری است که دارای جو و مایع قابل توجهی در سطح خود است).


آنجا حتی دارای یک سیستم آب‌وهوایی مانند زمین است، اگرچه به جای آب در آنجا متان می‌بارد. آیا ممکن است این قمر میزبان نوعی زندگی باشد؟




بیشتر بخوانید:


نشانه‌های حیات در زحل/ کشف متان در قمر زحل


اعماق «اقیانوس بیگانه» تیتان با رادار رصد شد/ دریاچه متان مایع با عمق حداقل ۳۰۰ متر




به‌تازگی تیم علمی مأموریت دراگون‌فلای در گزارشی «اهداف و مقاصد علمی و اهداف فرودگر هواچرخِ متحرک مأموریت دراگون‌فلای قمر تیتان» را در نشریه The Planetary Science Journal منتشر کرد. نویسنده اصلی این مقاله جیسون بارنز(Jason Barnes)، معاون اصلی تحقیقات دراگون‌فلای و استاد فیزیک در دانشگاه آیداهو است.


اهداف ناسا از سفر به قمر زحل


اهداف دراگون‌فلای عبارتند از جست‌وجوی نشانه‌های زیستی شیمیایی، بررسی چرخه متان فعال و بررسی شیمی پری بیوتیک که در حال حاضر در اتمسفر تیتان و سطح آن در جریان است.


مأموریت دراگون‌فلای ناسا که در اواسط دهه ۲۰۳۰ انجام می‌شود، اولین مأموریت کشف سطح تیتان خواهد بود.


الکس هیز(Alex Hayes) نویسنده همکار و استاد نجوم در کالج علم و هنر و یکی از محققان دراگون‌فلای می‌گوید: «تیتان آرمان‌شهر یک محقق است. پرسش‌های علمی ما در مورد تیتان بسیار وسیع است زیرا ما هنوز در مورد آنچه در سطح آن در حال رخ دادن است اطلاعات زیادی نداریم. در ازای هر پرسشی که در طول مأموریت کاسینی در اکتشاف تیتان از مدار زحل به آن توانستیم پاسخ دهیم، ۱۰ سوال جدید به وجود آمد!»


«دراگون‌فلای»مأمور شناسایی «تیتان»/ قمر زحل در رصد ناسا قرار گرفت
تیتان دارای اقیانوس‌های بزرگ، رودخانه‌ها و دریاچه‌های حاوی متان مایع است


اگرچه کاسینی ۱۳ سال در مدار زحل بوده است اما اتمسفر غلیظ متان در آنجا تشخیص موثق مواد موجود در سطح آن را غیرممکن کرده است. در حالی که رادار کاسینی دانشمندان را قادر ساخت تا به جو نفوذ کرده و ساختارهای مورفولوژیکی شبیه به زمین مانند تپه، دریاچه و کوه را در آنجا شناسایی کند، اما داده‌ها در حدی نبودند که ترکیبات آنها نشان دهند.


قمری که هر چه بیشتر می‌گذرد اسرارآمیزتر می‌شود!


هیز مدیر بخش مرکز اختر فیزیک و علوم سیاره‌ای کرنل و تأسیسات تصویربرداری در A&S می‌گوید: «در حقیقت در زمان پرتاب کاسینی ما حتی نمی‌دانستیم که آیا سطح تیتان یک اقیانوس مایع سراسری از متان و اتان است یا یک سطح جامد از یخ آب و مواد آلی جامد.»


کاوشگر هویگنس که در سال ۲۰۰۵ بر روی تیتان فرود آمد، برای شناور ماندن در دریای متان یا فرود روی سطحی سخت طراحی شده بود. آزمایشات علمی این کاوشگر عمدتاً جوی بود زیرا کارشناسان مطمئن نبودند که از مراحل فرود جان سالم به در ببرد. دراگون‌فلای اولین مأموریت برای کشف سطح تایتان و شناسایی ترکیب دقیق زمین ِ غنی آن خواهد بود.



جاذبه کم تیتان (حدود یک‌هفتم زمین) و اتمسفر فشرده (۴ برابر متراکم‌تر از زمین) آن را به مکانی ایده‌آل برای وسایل نقلیه هوایی و هواپیماها تبدیل کرده است.



هیز می‌گوید: «چیزی که برای من بسیار هیجان‌انگیز است این است که ما پیش‌بینی‌هایی در مورد آنچه در مقیاس محلی روی سطح آنجا می‌گذرد و نحوه عملکرد تیتان به عنوان یک سامانه انجام داده‌ایم. حالا در مأموریت جدید مشخص می‌شود که این گمانه‌زنی‌ها صحیح بوده است یا خیر.»


هیز تقریباً در تمام دوران حرفه‌ای کاری خود روی تیتان کار می‌کرده است. او مشتاقانه می‌خواهد پاسخ برخی از پرسش‌هایی که پس از بازدید کاسینی مطرح شد را بداند؛ پرسش‌هایی در ارتباط با فرایندهای در حال وقوع سطح آنجا و برهم کنش‌های سطح و جو.


او می‌گوید: «علایق اصلی علمی من درک تیتان به عنوان یک جهان پیچیده شبیه به زمین و تلاش برای درک فرآیندهایی است که باعث تکامل آن می‌شود. این مسئله شامل همه چیز از فعل‌وانفعالات چرخه متان و اتمسفر تا مسیریابی مواد در سطح قمر و تبادل احتمالی با فضای داخلی را دربرمی‌گیرد.»




بیشتر بخوانید:


همنشینی "ماه" و "زحل" را ببینید




هیز معتقد است یک مسئله دیگر نیز به این مأموریت کمک شایانی می‌رساند و آن تجربه عملیاتی است که از مأموریت‌های مریخ‌نوردها حاصل شده است.


او می‌گوید: «مأموریت دراگون‌فلای از عملیات مریخ‌نوردها و دانش حاصل از کاسینی سود می‌برد و به همین علت کاوشگر روی تیتان متحرک خواهد بود. درس‌های آموخته‌شده از این مریخ نوردان به تیتان منتقل می‌شود.»


«دراگون‌فلای»مأمور شناسایی «تیتان»/ قمر زحل در رصد ناسا قرار گرفت
هر چند از منابع انرژی زمینی روی این قمر خبری نیست منابع انرژی بسیاری در آن وجود دارد


در تیتان چه کاری قرار است انجام شود؟


دراگون‌فلای یک روز کامل تیتانی (معادل ۱۶ روز زمینی) را در یک نقطه خواهد ماند و آزمایشات و مشاهدات علمی انجام می‌دهد و سپس به مکان جدیدی پرواز می‌کند. هیز معتقد است تیم علمی باید بر اساس درس‌هایی که از تجارب قبلی گرفته است تصمیم بگیرد این فضاپیما سپس چه کارهایی انجام دهد و این دقیقاً همان کاری است که مریخ‌نوردها برای چندین دهه انجام داده‌اند.


جاذبه کم تیتان (حدود یک‌هفتم زمین) و اتمسفر فشرده (۴ برابر متراکم‌تر از زمین) آن را به مکانی ایده‌آل برای وسایل نقلیه هوایی و هواپیماها تبدیل کرده است. فضای نسبتاً آرام، بادهای سبک‌تر از زمین نیز به مناسب بودن این قمر برای تحقیقات فضایی افزوده است. در حالی که تیم علمی در طول پروازهای این مأموریت انتظار بارش باران را ندارد هیز خاطرنشان کرده است که هنوز هیچ کس الگوی آب‌وهوای محلی تیتان را دقیقاً نمی‌داند.




بیشتر بخوانید:


نخستین نقشه از قمر زحل ساخته شد




بسیاری از ترکیبات شیمیایی پری بیوتیکی که در زمین اولیه تشکیل شده‌اند نیز در جو تیتان وجود دارند و هیز مشتاق است که ببیند تیتان واقعاً تا چه حد در مسیر شیمی پری بیوتیک پیش رفته است. اتمسفر تیتان می‌تواند شباهت خوبی برای بررسی آنچه در زمین اولیه اتفاق افتاده باشد.


جست‌وجوی دراگون‌فلای برای نشانه‌های زیستی و شیمیایی نیز وسیع خواهد بود. آنها علاوه بر بررسی سکونت‌پذیری تیتان به طور کلی به بررسی نشانه‌های زیستی شیمیایی احتمالی آنجا در گذشته یا حال خواهند بود. دامنه تحقیقات محدودیتی نخواهد داشت و حتی حیات بر پایه هیدروکربن‌های مایع در جاهایی مانند دریاچه‌ها یا سفره‌های زیرزمینی را نیز دربرمی‌گیرد.


انتهای پیام/۴۱۶۰/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب