هوش مصنوعی در خط مقدم مبارزه با تروریستها/ فناوری برای صلح
به گزارش گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، خوشبختانه در کشوری مانند ایران با پیشینه فرهنگی غنی و توانمندی نهادهای ناظر، هیچ گروه تروریستی به صورت سیستماتیک وجود ندارد با این وجود به ندرت به دلیل ضعفهای زیرساختی مرزی، چنین امکانی برای این دسته افراد به وجود میآید تا با ورود به یک کشور صلحجو دست به اقدامات ناهنجار بزنند. تروریستها در عصر حاضر متأسفانه به فناوریهای نوین دست یافتهاند و تروریسم از طریق تأمین بودجه، یارگیری، آموزش ایدئولوژیک و... ترویج مییابد.
پیشگیری از افراطگرایی خشونتآمیز یک امر ضروری و مهم برای هر کشوری است. چنین تلاشهایی نیازمند هماهنگی چند بعدی بین نیروهای مسلح و نهادهای مختلف با استفاده از امکانات جدید و رویکرد فناوری-محور است.
بیشتر بخوانید:
سرویس هواپیماهای کوچک، یک سرویس مقرونبهصرفه امنیت شهری
سادهترین راهها برای حفظ امنیت در دنیای دیجیتال/ سرقت داده از تلفن همراه را جدی بگیرید
جنگ نامتقارن امروز به ابزارها و تکنیکهای جدیدتری نیاز دارد تا با تغییرات زمان همگام باشد. هوش مصنوعی (AI) به عنوان یک تکنیک بسیار مؤثر و ثابتشده در مبارزه با تروریسم در حال تکامل است و راهی کارامد را پیش روی نیروهای مسلح و انتظامی برای انجام اقدامات «پیشبینیکننده ضدتروریسم» میگذارد تا از افراطگرایی خشونتآمیز در کانونهای تروریسم در داخل مرزها جلوگیری کند.
هوش مصنوعی دقیقاً چه کاری انجام میدهد؟
به طور کلی هوش مصنوعی به سیستمهای اطلاعاتی اشاره دارد که قادر به انجام وظایفی هستند که به تواناییهای انسان در حل مشکلات شباهت دارد و از الگوریتمهای کامپیوتری یا مجموعهای از قوانین برای انجام کارهایی که به طور معمول به هوش انسانی نیاز دارد استفاده میکند.
میلیند کولشرشتا(Milind Kulshreshtha) از کارشناسان این حوزه میگوید: «هوش مصنوعی ابزاری است که اعمالی رمزگذاریشده را انجام میدهد. این اعمال از هوش برنامهنویسان که آنها را توسعه دادهاند اصلاحاً به ارث رسیده است. با این حال با وارد کردن یک مجموعه داده درست، میتوان این موتورهای هوش مصنوعی را برای یادگیری تشخیص الگوها و اطلاعاتی که ممکن است از نظر انسانی غیرممکن به نظر برسد آموزش داد. این امر به ویژه هنگام کار با پایگاه داده عظیم دیجیتالی که به سرعت دادههای آن به روزرسانی میشود ضروری است.»
هوش مصنوعی و مبارزه با تروریسم
تروریسم مفهوم جدیدی نیست و ملتها در سراسر جهان با فعالیتهای خشونتآمیز گروههایی از این دست آشنا هستند. امروزه بر کسی پوشیده نیست که تروریستها همراه با کسانی که از آنها الهام میگیرند یک چالش فراملی بزرگ محسوب میشوند و شناسایی و ایجاد اختلال در چنین گروههایی همیشه در اولویت کارهای امنیتی قرار دارد.
ابزارهای پویای تأمین مالی تروریسم یکی از عوامل کلیدی در گسترش فعالیتهای ضد اجتماعی است. همزمان با گذشت زمان، تروریسم و ارتباطات آن نیز دیجیتالی شده و از شبکههای جنایت سایبری نیز بهره میبرند!
استفاده از تکنیکهای مختلف هوش مصنوعی مانند تشخیص چهره، شبکههای عصبی مصنوعی و تجزیهوتحلیل شبکههای اجتماعی برخی از ابزارهای مناسب برای مقابله با این گروهها به حساب میآیند.
بیشتر بخوانید:
استفاده از فناوری شناسایی صورت در المپیک ۲۰۲۰ ژاپن
کولشرشتا میگوید: «یک شبکه عصبی مصنوعی (ANN) با کمک شبکه انتشار پیشخور(feed-forward back propagation network) با اطمینان بالایی الگوهای مختلف رفتار فریبنده را پیادهسازی میکند. وجود چنین ابزارهایی و به کارگیری آن توسط سیستم پشتیبانی امنیتی و نظارتی در شناسایی تروریستها ارزشمند خواهد بود. یک ابزار تجزیهوتحلیل شبکههای اجتماعی به ویژه برای ارزیابی شبکههای تروریستی مناسب است زیرا آنها روابط را در نظر میگیرند نه فقط خصوصیات، وگرنه نفوذ به شبکههای مخفی دشوار و شاید برای انسان ناممکن است. تحقیقات و استنطاق در محیط وب تاریک، علاوه بر تجزیهوتحلیل بسترهای رسانههای اجتماعی مانند فیسبوک، وبلاگها، توییتر و ... بیش از هر چیزی باید مورد توجه قرار گیرد.
پایگاه داده دیجیتال برای پیادهسازی هوش مصنوعی
نهادهای انتظامی و نظارتی باید طیف گستردهای از ابزارهای پیشگیری و جمعآوری اطلاعات را ایجاد کنند. هدف اصلی این است که از طریق طرحهای پایگاه داده-محور مانند شبکه اطلاعات ملی، سیستم تجزیهوتحلیل ترافیک شبکه (NETRA) و سیستمهای ردیابی جرم و جنایت (CCTNS)، سازمانهای اجرای قانون به طور مرکزی به یک سیستم رهگیری و نظارت قانونی (LIM) دست یابند.
کار هوش مصنوعی ممکن است با جمعآوری اطلاعات و همچنین بهرهمندی از درسهای آموختهشده از درگیریهای تروریستی سایر نقاط جهان که در قالب داده گردآوری شده است کلید بخورد. رکوردهای هوش مصنوعی مشخصات تروریستها و تاکتیکهای آنها را دربرخواهند داشت و این اطلاعات به طور روزانه به روزرسانی خواهد شد. با گذشت زمان و با مجموعه دادههای قبلی و بعدی، نیروهای دفاعی باید به این پایگاه داده و فعالیت تروریستها با تگهای جغرافیایی و عوامل مختلف دیگر دسترسی داشته باشند.
اعتماد به هوش مصنوعی برای انجام پروژههایی در سطح ملی امری است که باید پیش از پیادهسازی توسط نهادهای ناظر مورد تأیید قرار گیرد.
این دادهها هنگامی که در قالب هوش مصنوعی ذخیره میشوند برای آموزش الگوریتم پیشبینی بسیار مفید هستند و با برخی از تکرارها میتوان حرکت احتمالی بعدی تروریستها را بر اساس شرایط مختلف مانند شرایط آبوهوایی یا هنگام اختفا و گوشهگیری و... به دست آورد. با این کار تجربه مبتنی بر انسان در موتور هوش مصنوعی به کار گرفته میشود و پیشبینی رفتاری اساس مبارزه با تروریسم خواهد شد. این امر همچنین ایمنی پرسنل امنیتی در برابر تروریستها کمک میکند
فرصتی مناسب برای به کارگیری هوش مصنوعی
برای پیادهسازی چنین سیستمی به یک عزم جدی نیاز است. برای مثال میتوان مرکز آزمایشگاهی DRDO هندوستان که در زمینه هوش مصنوعی و روباتیک (CAIR) زیر نظر نیروهای مسلح این کشور کار میکند. این مرکز گواهیهای تخصصی مانند CMMI ML۲ یا ISO ۹۰۰۱: ۲۰۱۵ را اخذ کرده است و در مناطق پرخطر راهکارهای جدیدی را ارائه کرده است.
بیشتر بخوانید:
سنگاپور از ترس حمله سایبری استفاده دولتیها از اینترنت را ممنوع میکند
اعتماد به هوش مصنوعی برای انجام پروژههایی در سطح ملی امری است که باید پیش از پیادهسازی توسط نهادهای ناظر مورد تأیید قرار گیرد. همهگیری اخیر نیز فرصتی بیسابقه را در این زمینه فراهم کرده است. با توجه به شیفت جهانی به سمت دورکاری و کاهش مشارکت و حضور انسان، هوش مصنوعی در تمام عرصهها فعال شده است. از جمله از این طریق میتوان به اجرای مستقیم پروژههای AI به طور مستقیم پرداخت.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/