دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 مرداد 1400 - 16:56

لزوم استفاده از ظرفیت کشورهای همسایه برای پیشگیری از فقر

دبیرکل کانون دانشگاهیان با اشاره به اهمیت استفاده از ظرفیت های کشورهای همسایه اظهار داشت: اگر ما بتوانیم از ظرفیت کشورهای همسایه بهره بگیریم، اینها همه کمک می‌کند تا از فقر پیشگیری شود.
کد خبر : 601360
اشتغال



به گزارش گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، سیدمحمد حسینی وزیر پیشین ارشاد و دبیرکل کانون دانشگاهیان ایران اسلامی در نشست هم اندیشی ملی «مبارزه با فقر اقتصادی»که در دانشکده معارف اسلامی و اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) و با همکاری کانون دانش آموختگان و انجمن علمی دانشجویی اقتصاد این دانشگاه برگزار شد؛ گفت: مسئله فقر و مقابله با آن مسئله بسیار با اهمیتی است و در قرآن، روایات و دستورات بزرگان این اهمیت کاملاً مشهود است.


وی افزود: در سال‌های اخیر که ما با مشکلات معیشتی بیشتری مواجه شدیم لازم است در باره فقرزدایی چاره‌اندیشی و برنامه‌های مختلفی ارائه شود و به جای اینکه رسانه‌ها و سیاسیون ما به مسائل حاشیه ای بپردازند باید هم و غم خودشان را بگذارند برای اینکه چهره فقر از جامعه زدوده شود.


این استاد دانشگاه تاکید کرد: مسئولان باید برای رفع فقر تلاش کنند، به ویژه اینکه ما در آستانه تشکیل دولت سیزدهم و یک دولت با انگیزه، تازه نفس و با انرژی هستیم و انشالله به گونه‌ای باشد که وضعیت اقتصادی تغییر کند.


وی افزود: آقای رئیس جمهور هم اعلام کرده برای حل مشکلات برنامه تحول اقتصادی دارد بنابراین خوب است همگان کمک کنیم که هم از لحاظ نظریه پردازی و ارائه راهکارهای مناسب برای برون رفت از مشکلات فعلی و هم در عمل، اجرا و مدیریت در رابطه با مقابله با فقر که بسیار اهمیت دارد، کمک کنیم.


حسینی تصریح کرد: برای مقابله با فقر نیاز است هم فعالیتهای ایجابی صورت بگیرد و هم اقدامات سلبی.


دبیرکل کانون دانشگاهیان ادامه داد: وقتی در جامعه تولید و اشتغال باشد کمتر فقر و فلاکت ایجاد می شود. صادرات محصولات هم به کاهش فقر کمک می کند به گونه ای که اگر صادرات در کشور وجود داشته باشد دیگر محصول کشاورز روی دستش نمی ماند و کشاورزان بی انگیزه نمی شوند و دچار فقر و گرفتاری مالی نخواهند شد.


استاد دانشگاه تهران با اشاره به اهمیت استفاده از ظرفیت های کشورهای همسایه اظهار داشت: اگر ما بتوانیم از ظرفیت کشورهای همسایه بهره بگیریم، اینها همه کمک می‌کند تا از فقر پیشگیری شود.


وی با اشاره به اهمیت آموزش در کاهش فقر گفت: آموزش به تنهایی کافی نیست و باید مهارت هم وجود داشته باشد که البته مدارس و دانشگاه‌ها به این سمت و سو حرکت می کنند ولی این مسئله باید با یک نگاه جدی تر پیگیری شود.


حسینی بحث مقررات و قوانین را هم در بحث فقرزدایی بسیار مهم دانست و گفت: متاسفانه قوانین و مقررات گاهی اوقات دست و پاگیر می‌شود. البته سال‌هاست در رابطه با اصلاح قوانین صحبت می‌شود اما چون کار سختی است کمتر افرادی حاضر می‌شوند این کار را انجام دهند.


وی درباره اقدامات سلبی برای کاهش فقر هم افزود: اگر ما می‌خواهیم فاصله طبقاتی در جامعه نباشد و عده ای محروم نباشند حاکمیت و حکومت لازم است کارهایی را انجام دهد از جمله مبارزه با فساد و شبکه ها و باندهای مافیایی و فاسد و آنهایی که دنبال قدرت و ثروت هستند.


حسینی با اشاره به فسادی که در بحث ارز ۴۲۰۰ تومانی ایجاد شد، اضافه کرد: یک عده دلار ۴۲۰۰ تومانی را به بهانه واردات کالاهای اساسی گرفتند و به سودهای کلان رسیدند و از آن طرف برای برخی مشکلاتی ایجاد شد.


وی با اشاره به نقش بانک ها در مقابله با فقر گفت: اگر ما در بحث تسهیلات بانکی هم عادلانه عمل نکنیم باعث محرومیت خیلی از افراد خواهد شد. اینها مسائلی است که باید به آن توجه شود تا شکاف طبقاتی و محرومیت ایجاد نشود.


این استاد دانشگاه با اشاره به بحث واگذاری های مسئله دار کارخانه ها و شرکت های دولتی گفت: این واگذاری های نابجا و نادرست هم باعث ایجاد مشکلاتی برای مردم شد، این واگذاری ها که به نور چشمی ها و افراد خاص صورت گرفت مشکلاتی همچون تعطیلی کارخانه و مجموعه های تولیدی و بیکار شدن کارگران را به دنبال داشت که همین باعث ایجاد فقر خواهد شد.


وی در ادامه به بحث تضاد منافع و نقش این موضوع در ایجاد فقر هم اشاره کرد و گفت: اگر عده ای که تصمیم گیر و در قدرت هستند منافع خودشان را در نظر بگیرند این موضوع به طور طبیعی موجب افزوده شدن ثروت آنها و کاهش ثروت مردم خواهد شد.


رئیس دانشگاه مذاهب در ادامه با اشاره به بحث اهمیت نظارت‌ها تاکید کرد: در بحث نظارت که وظیفه مدیران و کارگزاران نظام اسلامی است باید اقدامات جدی و دقیق صورت گیرد تا مثلاً فرار مالیاتی انجام نشود و قاچاق و واردات بی رویه از بین برود.


وی گفت: متاسفانه در سال های گذشته به دلیل عملکرد برخی مسئولان مشکلات معیشتی بسیاری برای مردم ایجاد شد و به افراد تحت پوشش کمیته امداد و بهزیستی اضافه شد.


وی گفت: در آموزه های اسلامی برای پیشگیری از فقر تاکیدات بسیاری شده و امام علی (ع) هم در نهج البلاغه بسیار به این مسئله پرداخته اند. برای رفع فقر باید تلاش شود و در این راستا هم کارگزاران وظیفه دارند و هم آنهایی که توانایی مالی بهتری دارند.


حسینی اضافه کرد: یکی از افتخارات انقلاب اسلامی این بود که از ابتدا به فکر محرومان بود و برای رفع فقر تلاش کرد و بلافاصله در ابتدای انقلاب نهادهایی برای این مسئله ایجاد شد و بعد از انقلاب اموال مصادره شده مردم توسط رژیم پهلوی پس گرفته شد و به صاحبان اصلی آن که همان مردم هستند، بازگشت. البته در این میان غرب گرایانی هم هستند که خیلی توجهی به فقرزدایی ندارند و می گویند ما باید به فکر توسعه باشیم.


این استاد دانشگاه تاکید کرد: فقرزدایی از برنامه‌های اصلی اسلام است و باید در این رابطه برنامه ریزی جدی صورت گیرد، امام علی (ع) هم به کارگزاران که وظیفه خطیری در این حوزه بر عهده دارند دستوراتی را بیان کردند و تاکید دارند که کارگزاران بیت المال را ملک شخصی خود ندانند و سوء استفاده نباید صورت گیرد.


وی افزود: ما در دولت گذشته افرادی را داشتیم که در محل کار دستگیر شدند و متاسفانه برخی مدیران تا لحظات آخر از این افراد حمایت می‌کردند. متاسفانه دولت تدبیر و امید در سال ۱۴۰۰ کشور را با مشکلات فراوانی تحویل داد.


وزیر پیشین ارشاد با اشاره به مشکلات مردم در ایام کرونا گفت: دولت و کسانی که مسئولیت دارند باید به کسانی که از این وضعیت متضرر شدن کمک کنند. هر کس به هر مقداری که می تواند در این موضوع باید تلاش کند. البته باید عزت و کرامت فرد نیازمند را هم رعایت کنیم و مراقب باشیم تا آبروی افراد حفظ شود.


وی با اشاره به آغاز کار دولت جدید گفت: تیم اقتصادی دولت جدید باید یک تیم منسجم و هماهنگ باشند تا بتوانند مسائل و مشکلات اقتصادی مردم را حل کنند.


حسینی درباره این سوال که چند درصد از مشکلات اقتصادی به دلیل تحریم هاست و چند درصد به مدیریت داخلی برمی گردد، گفت: در این باره نظرات مختلفی وجود دارد، گاهی گفته می شود ۲۰ تا ۳۰ درصد مشکلات بیشتر به تحریم ها مربوط نیست، اما نکته مهم این است که وقتی ما دشمن داریم باید منتظر نمانیم. متاسفانه ما در طی سال های اخیر زمان را از دست دادیم با این فکر که می توانیم با مذاکره با غرب و آمریکا مشکلات را حل کنیم اقدام جدی صورت نگرفت.


رئیس دانشگاه مذاهب اسلامی گفت: اگر مسئولان دولت قبل به سیاست های اقتصاد مقاومتی و توان داخلی باور داشتند و اراده وجود داشت مشکلات کم شده بود. ما طیف های مختلف سیاسی در آمریکا را دیدیم و مذاکرات را تجربه کردیم الان زمان آن است که به توانمندی های داخلی توجه کنیم.


وی بیان کرد: ما حتما باید از دانش روز بشری استفاده کنیم اما باید واقعیت های جامعه خودمان را هم درک کنیم و راهکارها باید بومی سازی شوند و متناسب و جامعه خودمان آنها را اجرا کنیم و نباید فقط آنها را کپی برداری کنیم.


این استاد دانشگاه ادامه داد: امروز دنیا دنیای تبادل نظر و اندیشه است اما یک جاهایی ما را محروم می کنند و می توان گفت در بحث علمی هم یک آپارتاید وجود دارد و در برخی رشته ها نمی‌گذارند دانشجویان ما تحصیل کنند لذا هر مقدار که می‌توانیم باید از دانش دنیا استفاده کنیم و هر جا نمی توانیم با استفاده از توان داخلی و دانش خودمانی مشکلات را برطرف کنیم.


انتهای پیام/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب