فناوری نانو به حل بحران کمآبی کمک میکند/ درمان نارساییهای قلبی با زهر عنکبوت سمی
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری بهسرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر میشود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارشهای گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آنها اشاره میکنیم:
هشدار سازمان جهانی بهداشت نسبت به شیوع گونههای خطرناک کرونا
کمیته اضطراری سازمان جهانی بهداشت، نسبت به «احتمال زیاد» پیدایش گونههای جدید ویروس کرونا که «احتمالا خطرناکتر» هستند، هشدار داد. کارشناسان این کمیته که به مدیرکل سازمان جهانی بهداشت مشاوره میدهند در بیانیهای یادآور شدند: «پایان بیماری همهگیر کرونا دور است.» آنها اضافه کردند: «احتمال پیدایش و شیوع گونههای نگرانکننده جدید که احتمالا خطرناکتر هستند و حتی مهار آن دشوارتر است وجود دارد.»
دیدیه اوسین، رئیس فرانسوی این کمیته در یک نشست خبری تاکید کرد: «روندهای اخیر نگرانکننده است. ۱۸ ماه پس از اعلام وضعیت اضطراری بینالمللی بهداشت عمومی، ما همچنان به دنبال ویروس هستیم و ویروس همچنان به دنبال ما میآید.»
عدم ظرفیتسنجی و نیازسنجی دقیق استارتآپها از جامعه توانیابان
فناوری با سرعت بالا در حال عبور از تمامی مرزهای ذهنی انسان است و تغییرات این حوزه به حدی بوده که قطعاً تا کمتر از دو دهه پیش بسیاری از مردم تصور استفاده از ابزارهای کنونی را نمیکردند. یکی از مزیتهای بزرگ و قابل ارزش توسعه شگفتانگیز فناوری فراهم شدن امکان استفاده عادلانه از تمامی دستگاههای هوشمند برای همه اقشار جامعه است. اکنون توانیابان به عنوان یکی از پرجمعیتترین ساکنان کره زمین به لطف پیشرفت علم و فناوری به ابزارهای مختلفی دسترسی دارند و بسیار راحتتر از گذشته میتوانند نیازهای روزمره خود را برطرف کنند. شرح کامل این گفتوگو را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
آمادهسازی توانیابان برای کارآفرینی
در ایران نیز اقدامات ارزشمندی در زمینه دسترسپذیر ساختن ابزارهای مختلف فناوری برای توانیابان صورت گرفته است ولی اعضای این جامعه هنوز با چالشهای زیادی روبهرو هستند و باید حمایت بیشتری از فعالان این حوزه صورت گیرد.
معرفی روشی جدید برای تشخیص سرطان
هر چه سرطان زودتر تشخیص داد شود، احتمال درمان و بهبود بیمار نیز بیشتر است. حال محققان دانشگاه امآیتی سیستم تشخیصی جدیدی برای سرطان توسعه داده که شامل یک تست ادرار ساده میشود. در صورتی که جواب این تست مثبت باشد، با یک آزمایش دیگر محل سرطان در بدن نیز مشخص میشود.
سیستم امآیتی مبتنی بر یک نانوذره طراحی شده مخصوص است که در صورت ابتلای فرد به سرطان، نشانگرهای زیستی مصنوعی در ادرار تولید میکند. از این نانوذره در مطالعات قبلی حوزه تشخیص سرطان استفاده شده بود اما قادر به شناسایی محل قرارگیری تومورهای سرطانی نبود. محققان امآیتی این چالش را نیز رفع کردهاند.
اینترنت ماهوارهای، فناوری ارزان و سریعی که به آبوهوا متکی است
هر چند شبکه جهانی وب به بخش جداناپذیر زندگی بشر امروز مبدل شده است، اما هنور اکثر مردم دنیا به اینترنت پرسرعت دسترسی ندارند. ارائهدهندگان خدمات اینترنتی (ISP) برای حل این مشکل کار چندانی نکردهاند(و کار چندانی هم از دستشان برنمیآید). گوگل و فیسبوک تلاش کردند پروژههایی را کلید بزنند اما موفق نشدند. اینترنتهای همراه محدودیتهای خود را دارد. این نقطه جایی است که استارلینک ورود کرده است و به نظر موفق خواهد شد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
جوانب مثبت و منفی اینترنت استارلینک
استارلینک نیز همانند سایر فناوریهای مدرن، دارای مزایا و معایبی است که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت. همیشه هر سرویسی در شروع کار، با موانع مختلفی روبهرو است و این موانع به تدریج ترمیم میشوند. با این وجود استارلینکِ شرکت اسپیسایکس شروع خوبی داشته است. اینترنت استارلینک سریعتر از اینترنت ماهوارهای سنتی است. استارلینک آنقدر سریع است که مقایسه سرعت آن با اینترنت ماهوارهای که تا پیش از این عرضه میشد کار عبثی است.
زهر عنکبوت سمی نارساییهای قلبی را درمان میکند
اگرچه زهر عنکبوتهای سمی میتواند موجب مرگ قربانی شود ولی دانشمندان در تحقیقات اخیر خود متوجه شدند زهر این حشرات در تسکین درد بیماران قلبی و حتی جلوگیری از سکته مؤثر است.
بررسیهای محققان در دانشگاه کوئیزلند استرالیا حاکی از آن است که زهر عنکبوتهای funnel-web spider از حمله قلبی پیشگیری کرده و به افزایش طول عمر مبتلایان به نارساییهای قلب کمک میکند. اکنون تحقیقات در خصوص زهر این نوع عنکبوت و تأثیر آن بر دیگر قسمتهای بدن ادامه دارد. در موردی نادر تزریق زهر این عنکبوت یکی از آسیب مغزی را که پس از سکته رخ داده بود به طور کامل برطرف کرد. گلن کینگ، یکی از محققان ارشد این پروژه تحقیقاتی گفت: «زهر عنکبوت funnel-web spider از مرگ سلولهای عضلانی قلب جلوگیری میکند.» این نوع عنکبوت بومی استرالیا است.
واکسن «ژیفِی» در برابر کرونای دلتا اثربخشی دارد
محققان در یک مطالعه آزمایشگاهی دریافتند واکسن کرونای شرکت دارویی «ژیفِی» (Zhifei) چین، تا حد زیادی اثر خنثیسازی خود را در برابر نوع دلتا حفظ کرده است. دانشمندان و مسئولان از نزدیک درحال بررسی هستند تا ببینند واکسنها و درمانهای موجود در برابر نوع دلتا (که بهطور قابلتوجهی مسریتر از نوع اصلی ویروس کرونا است) چه عملکردی دارند.
محققان ویروس کرونای دلتا و کرونای اصلی را با نمونههای سرمی افراد واکسینهشده توسط واکسن «ژیفِی» مورد آزمایش قرار داده و دریافتند اثر خنثیسازی این واکسن روی گونه دلتا ۱.۲ برابر بیشتر از نوع اصلی کرونا بود. بااینحال، محققان هشدار دادند که بررسی دادههای حاصل از آزمایشهای بالینی برای تعیین میزان اثربخشی همچنان باید ادامه یابد.
فناوری نانو به حل بحران کمآبی کمک میکند
یکی از مشکلات اصلی جهان امروز بحران کمآبی است. بهرهبرداری نادرست و استفاده بیرویه از آبهای زیرزمینی باعث افزایش میزان نمک محلول در آب شده است. توسعه روشهای نوین و بهصرفه برای تصفیه آبهای منابع موجود یکی از راههای مقابله با بحران کمآبی است. در حال حاضر روشهای نوینی برای تصفیه آب شور در جهان وجود دارد، در این روشها شوری آب رفع شده و میتوان از آن در مصارف کشاورزی، صنعتی و آشامیدنی استفاده کرد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
تبدیل آب شور به آب شیرین با دستگاه ایرانی
حال یک شرکت دانشبنیان ایرانی نیز موفق به توسعه نوعی دستگاه تصفیه برای تبدیل آب شور به آب شیرین شده است. فعالیت این شرکت بر تصفیه آب متمرکز است و تاکنون دستگاههای مختلفی در حوزه تصفیه آب و پساب بومیسازی کرده است. این شرکت کار خود را با ساخت و بومیسازی دستگاه تصفیه آب آشامیدنی شروع کرده و با توجه به نیاز صنعت و با استفاده از فناوریهای روز دنیا اقدام به طراحی و بومیسازی دستگاههای تصفیه در حوزههای دیگر کرده است. یکی از این حوزهها تصفیه آب شور و آب دریاست که به فناوری رفع شور نیز مشهور است.
سوسکهای روباتیک ناجی انسانها در هنگام زلزله
مهندسان دانشگاه برکلی به تازگی روباتی را اختراع کردند که قادر است پس از وقوع حوادث طبیعی مانند زلزله با شناسایی مصدومان در زیر آوار جان آنها را نجات دهد. این روبات به اندازه سوسک است و برای شناسایی علائم حیاتی به تجهیزات خاصی متصل شده است.
لیوی لین استاد مکانیک دانشگاه برکلی گفت: «سوسک روباتیک مقاومت بسیار بالایی دارد و حتی اگر انسانی رو آن قدم بگذارد روبات از کار نیفتاده و همچنان فعالیت خود را ادامه میدهد.» حشرات معمولاً الگوی خوبی برای طراحی انواع روباتها هستند و گونههایی که در هر منطقه از زمین زندگی میکنند تواناییهای بسیار متفاوتی دارد. برخی از حشرات حتی میتوانند تا هزار برابر وزن خود را تحمل کنند. مهندسان معتقدند طراحی روباتهای کوچک به دلیل نیاز به ظرافت بیشتر سختتر از روباتهای بزرگ است. روباتهایی که در ساخت آنها از حشرات الگوبرداری میشود به مراتب وزن کمتری نسبت به روباتهای بزرگ دارند و همین موضوع سبب میشود سرعت آنها در هنگام انجام مأموریت تا حد مطلوبی بالا باشد.
شبکههای اجتماعی شبهعلم را گسترش میدهند
با وجود اینکه اغلب طراحان رسانههای اجتماعی هدف از تولید چنین برنامههایی را برقراری ارتباط بین کاربران اعلام میکنند ولی اکثر کارشناسان معتقدند پرطرفدارترین شبکههای اجتماعی امروز از اهداف طراحی خود دور شده و تبدیل به ابزارهایی برای برانگیخته شدن احساسات زودگذر و پوچ شدهاند. در حقیقت امروز اپلیکیشنهایی نظیر فیسبوک، اینستاگرام و تلگرام کاربران را از دنیای واقعی دور کرده و به سمت جهانی تخیلی و دستنایافتنی هدایت میکنند. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
چگونه اپلیکیشنهای پرطرفدار کاربران را به سمت جهالت سوق میدهند؟
با گسترش ابزارهای دیجیتال و دستگاههایی که امکان نصب شبکههای اجتماعی در آنها وجود دارد هر روز بر تعداد کاربران این برنامهها در سراسر جهان افزوده میشود. چنین شرایطی موجب شده محققان دادههای زیادی برای انجام تحقیقات در خصوص رفتار کاربران در شبکههای اجتماعی در اختیار داشته باشند اما بررسی این دادهها نیز خالی از مشکل نیست و در بسیاری از موارد دادههای دریافتی با روشهای تحقیقاتی کارشناسان هماهنگی ندارد. تقریباً تمامی کارشناسان فضای مجازی معتقدند یافتههای علمی که در شبکههای اجتماعی منتشر میشود هیچ مبنای دقیقی ندارد. بررسیهای حاکی از آن است که پوچگرایی همزمان با توسعه چشمگیر شبکههای اجتماعی گسترش بسیار زیادی داشته است.
توسعه اقتصاد دیجیتال بدون نوآوری ممکن نیست
توسعه چشمگیر فناوری در چند دهه گذشته باعث شده اقشار مختلف جامعه و کسانی که در گذشته امکان حضور در صحنههای اجتماعی، اقتصادی، علمی و فرهنگی را نداشتند به راحتی تواناییهای خود را به همه مردم نشان دهند. توانیابان یکی از بزرگترین گروههای موجود در جامعه هستند که در بسیاری از مناطق صرفاً به دلیل مشکلات حرکتی از دریافت بسیاری از خدمات اجتماعی محروم شدهاند. اکنون فناوری دیجیتال این فرصت را مهیا ساخته که تمامی امکانات در اختیار توانیابان قرار گرفته و این افراد نیز همانند سایر شهروندان از سرویسهای مختلف استفاده کنند. شرح کامل این گفتوگو را در لینک زیر مطالعه کنید:
بیشتر بخوانید:
برنامههای نمایشی برای نشان دادن افزایش سهم توانیابان در اقتصاد دیجیتال
در چند سال گذشته اهمیت توسعه اقتصاد دیجیتال بیش از پیش در کشور نمایان شده است و تجربه نشان داده که توانیابان نیز میتوانند در اکوسیستم استارتآپی نقش مؤثری را ایفا کنند.
انتهای پیام/۴۱۴۴/
انتهای پیام/