کشف بزرگترین ساختارهای چرخشی در کیهان/ ساختارهای کیهانی به طول صدها میلیون سال نوری
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، براساس آنچه در کتب درسی آموزش داده میشود، زمین و ۷ سیاره دیگر به دور خورشید می چرخند. طبق این اصل پذیرفتهشده خورشید در جای خود ثابت است و این سایر اجرام هستند که به دور آن میچرخند. اما در حقیقت این طور نیست!
در حقیقت، اجرام آسمانی از سیارات گرفته تا ستارهها و کهکشانها همگی با الگوهای خودشان در حال گردش هستند. با این حال بسیاری از کهکشانها اغلب آهسته میچرخند. از اینرو منجمان اعتقاد دارند در این ابعاد بزرگ و جایی که کهکشانها رشتههایی را تشکیل میدهند، احتمالاً این چرخشها متوقف میشوند. نوآم لیبسکیند(Noam Libeskind)، کیهانشناس از مؤسسه لایبنیتس آلمان نیز اعتقاد مشابهی داشت اما تحقیقات تازه این باور را تغییر داد.
همه چیز در حال حرکت است!
لیبسکیند و همکارانش در مطالعات جدید دریافتند که باورهای پیشین نادرست بوده است و ساختارهای کیهانی یا لولههای عظیم ساختهشده از کهکشانهای گوناگون ظاهراً به صورت منظم میچرخند. لیبسکیند میگوید: «چنان ساختارهای گستردهای در گیتی وجود دارد که کل کهکشانها در حد لکههای گرد و غبار هستند. این رشتههای عظیم بسیار بزرگتر از خوشهها هستند.»
تحقیقات قبلی نشان داده بود پس از تولد جهان در انفجار بزرگ در حدود ۱۳.۸ میلیارد سال پیش، جهان پس از انبساطی اولیه آنقدرسرد شد که ذرات زیراتمی و بعدها اتمهای ساده به تبع آن پدید آمدند. برهمکنش ابرهای غولپیکر از عناصر اولیه جهان(بیش از همه هیدروژن، هلیوم و لیتیم) بر اثر نیروی جاذبه، منجر به ایجاد ستارگان و کهکشانها شد و پس از ایجاد آثار گرانشی ماده تاریک ناشناخته، ساختارهایی همچون ستون فقرات در جهان شکل گرفت.
لیبسکیند میگوید در حال حاضر واقعاً مطمئن نیستیم که چه چیزی میتواند باعث ایجاد گشتاور در این مقیاس شود.
تحقیقات قبلی نشان داده بود پس از انفجار بزرگ و ایجاد این ساختارها، بسیاری از گازهایی که بیشتر مواد شناختهشده کیهان را تشکیل میدهند، فروریخته و صفحات عظیمی را تشکیل دادند. سپس این ورقهها از هم جدا شدند و رشتههای یک شبکه کیهانی گسترده را تشکیل دادند.
تلسکوپ نقشهبرداری آسمانی دیجیتال اسلون نقشه راه را مشخص کرد
تلسکوپ نقشهبرداری آسمانی دیجیتال اسلون در نیومکزیکو در آمریکا که از سال ۲۰۰۰ وارد چرخه عملیاتی شده، دارای میدان دید با زاویه باز است و بنابراین بخش قابل توجهی از آسمان را میتواند رصد کند. به کمک یافتههای این تلسکوپ بود که اطلاعات جدید حاصل شد.
بیشتر بخوانید:
کشف گردترین ستاره کیهان
سرنخی از چگونگی پایان عصر تاریکی کیهان
رکورد رصد دورترین کهکشان در مشت ژاپنیها/ چطور سن کهکشان را حدس میزنند؟
دانشمندان با استفاده از دادههای تلسکوپ نقشهبرداری آسمانی دیجیتال اسلون، بیش از ۱۷۰۰۰ رشته کهکشانی را مورد بررسی قرار دادند و سرعت جابهجایی کهکشانهای این لولههای غول پیکر را در داخل هر شاخه تجزیهوتحلیل کردند. محققان دریافتند که نحوه حرکت این کهکشانها حاکی از چرخش آنها به دور محور مرکزی در هر رشته است.
سریعترین چرخش کهکشانی که محققان در اطراف مراکز توخالی این شاخکها مشاهده کردند، حدود ۲۲۳،۷۰۰ مایل در ساعت (۳۶۰،۰۰۰ کیلومتر در ساعت) سرعت داشت. دانشمندان ضمناً خاطرنشان کردند که این یافتهها دقیقاً دلالت بر این ندارد که تمام رشتههای جهان در حال گردش هستند، اما به نظر میرسد در این میان رشتههایی در حال چرخش وجود دارند.
چرا همه چیز میچرخد؟
لیبسکیند معتقد است پرسش اصلی این است که «چرا آنها میچرخند؟»
براساس آنچه از رویداد انفجار بزرگ انتظار میرود، این حادثه موجب آغاز هیچ چرخش ابتدایی در جهان نشده است. ازاینرو هر چه که باعث چرخش این رشتهها شده است لزوماً باید در زمانهای پس از آن و با تشکیل ساختارهای اصلی جهان کنونی کلید خورده باشد.
یکی از توضیحات احتمالی برای این چرخشها این است که شاید همانطور که میدانهای گرانشی قدرتمند این رشتههای گاز، گرد و غبار و مواد دیگر را در درون خود جمع کردهاند تا در هم فرو روند، نیروهای بُرنده نیز ممکن است این مواد را چرخانده باشند. لیبسکیند میگوید در حال حاضر واقعاً مطمئن نیستیم که چه چیزی میتواند باعث ایجاد گشتاور در این مقیاس شود.
دانشمندان اکنون میخواهند منشاء چرخش رشتهها را از طریق شبیهسازی کامپیوتری در مورد نحوه رفتار ماده در مقیاسهای بزرگ کیهانشناختی درک کنند. محققان یافتههای خود را به صورت آنلاین در این هفته در مجله نیچر آسترونومی منتشر کردند.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/