دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

پاسخ به شایعات درباره واکسیناسیون/ افراد واکسینه‌شده ناقل کرونا هستند؟

با آغاز واکسیناسیون کرونا بسیاری بر این باورند که در صورت دریافت واکسن دیگر به این ویروس مبتلا نشده و ناقل هم نخواهند بود. اما آیا چنین موضوعی صحت دارد؟ در این گزارش این مسئله را بررسی می‌کنیم.
کد خبر : 585195
کرونا

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، هنگامی‌که مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌های ایالات‌متحده در تاریخ ۱۳ مه ۲۰۲۱ دستورالعمل‌های خود را در مورد استفاده از ماسک تغییر داد، بسیاری از مردم کمی گیج شدند و ابهاماتی به وجود آمد. طبق این دستورالعمل اکنون هرکسی که کاملاً واکسینه شده باشد می‌تواند بدون استفاده از ماسک یا فاصله فیزیکی در فعالیت‌های داخل و خارج از خانه، بزرگ یا کوچک شرکت کند.


آنتونی فائوچی، مدیر انستیتوی ملی آلرژی و بیماری‌های عفونی آمریکا گفت که این دستورالعمل جدید مبتنی بر تکامل علم است و به‌عنوان یک انگیزه برای آمریکایی‌هایی است که هنوز واکسینه نشده‌اند، تا بروند و واکسن خود را دریافت کنند. اما برخی از افراد به دلیل شرایط زمینه‌ای نمی‌توانند واکسینه شوند. دیگران به دلیل سیستم ایمنی ضعیف ناشی از سرطان یا درمان‌های پزشکی، ممکن است به‌طور کامل توسط واکسن‌های دریافتی محافظت نشوند. در مورد کودکان و نوجوانان نیز، تنها افراد ۱۲ تا ۱۵ ساله فقط واجد شرایط دریافت واکسن فایزر شدند و هیچ واکسن کرونایی هنوز برای کودکان زیر ۱۲ سال در این کشور مجاز نیست.


همچنان که محدودیت‌ها برداشته می‌شود و افراد ماسک‌های خود را کنار می‌گذارند، برخی از مردم نگران هستند که آیا امکان دارد از فردی که واکسینه شده کرونا بگیریم؟


پاسخ به شایعات درباره واکسیناسیون/ افراد واکسینه‌شده ناقل کرونا هستند؟


واکسن‌ها همیشه از عفونت جلوگیری نمی‌کنند


محققان امیدوار بودند واکسن‌های کرونای ایمنی را طراحی کنند که حداقل نیمی از افراد واکسینه‌شده دیگر درگیر علائم COVID-۱۹ نشوند. خوشبختانه واکسن‌ها بیش‌ازحد انتظار عمل کرده‌اند. برای مثال از کادر درمان دو ایالت آمریکا که واکسن دریافت کردند تنها ۰.۰۵ درصد از آنها کرونا گرفتند.


تولیدکنندگان واکسن اغلب امیدوارند که علاوه بر جلوگیری از بیماری، واکسن‌های آنها به‌نوعی ایمنی موسوم به «sterilizing immunity» منجر شود؛ جایی که واکسیناسیون به‌طور کامل از ورود میکروب به بدن جلوگیری می‌کند. این ایمنی به این معنی است که شخصی که واکسینه شده، نه به ویروس مبتلا می‌شود و نه آن را منتقل می‌کند. اگرچه نیازی نیست تا یک واکسن برای مؤثر بودن، از آلوده شدن فرد واکسینه به میکروب جلوگیری کند. به‌عنوان‌مثال واکسن فلج اطفال غیرفعال‌شده Salk، رشد ویروس فلج اطفال را به‌طور کامل در روده انسان متوقف نمی‌کند. اما در جلوگیری از این بیماری فلج‌کننده بسیار مؤثر است زیرا آنتی‌بادی‌هایی را در بدن رها می‌کند که مانع حمله ویروس به مغز و نخاع می‌شود. واکسن‌های خوب تمرین مؤثر و بادوامی را برای سیستم ایمنی بدن فراهم می‌کنند، بنابراین وقتی بدن با پاتوژن بیماری‌زا روبه‌رو می‌شود، آماده پاسخ بهینه است.


اما در مورد کرونا، ایمونولوژیست‌ها هنوز درحال بررسی «وابستگی محافظت» هستند؛ عواملی که میزان محافظت فرد در برابر ویروس کرونا را پیش‌بینی می‌کنند. محققان بر این باورند که مقدار مناسب «آنتی‌بادی‌های خنثی» (نوعی که نه‌تنها ویروس را مهار می‌کند بلکه آن را از ایجاد آلودگی منع می‌کند) برای دفع عفونت‌های مکرر کافی است. دانشمندان همچنین در حال ارزیابی دوام ایمنی واکسن‌های کرونا و محلی که در بدن فعالیت می‌کند، هستند.


آیا فرد واکسینه‌شده می‌تواند ویروس کرونا را گسترش دهد؟


ایمونولوژیست‌ها انتظار دارند واکسن‌هایی که از بیماری‌های ویروسی محافظت می‌کنند، انتقال ویروس را پس از واکسیناسیون نیز کاهش دهند. اما درواقع مشکل است که مطمئن شوید افراد واکسینه‌شده ویروس را پخش می‌کنند یا خیر. کرونا چالش خاصی ایجاد می‌کند؛ زیرا افراد مبتلا به ویروس چه ناقل و چه دارای علائم می‌توانند بیماری را گسترش دهند. انجام ردیابی تماس و آزمایش‌های کافی به این معنی است که افراد ناقل (بدون علائم) به‌ندرت شناسایی می‌شوند. برخی دانشمندان تخمین می‌زنند که تعداد افراد ناقل کرونا در کل جمعیت ۳ تا ۲۰ برابر بیشتر از موارد تأییدشده باشد! برخی تحقیقات نشان می‌دهد موارد غیر مستند COVID-۱۹ در افرادی که بدون علائم بوده و یا بیماری بسیار خفیفی را تجربه کرده‌اند می‌تواند تا ۸۶ درصد از کل عفونت‌ها را شامل شود، هرچند سایر مطالعات با چنین تخمین‌هایی مغایرت دارند.


پاسخ به شایعات درباره واکسیناسیون/ افراد واکسینه‌شده ناقل کرونا هستند؟


مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری‌ها در مطالعه‌ای، کارکنان مراقبت‌های بهداشتی داوطلب و سایر کارکنان خط مقدم مبارزه با کرونا را در هشت مکان مختلف برای ویروس کرونا به مدت سه ماه، هر هفته بدون در نظر گرفتن علائم یا وضعیت واکسیناسیون مورد آزمایش قرار داد. محققان دریافتند که شرکت‌کنندگانِ کاملاً واکسینه‌شده ۲۵ برابر کمتر از کسانی که واکسینه نشده‌اند آزمایش آنها مثبت شد. یافته‌هایی ازاین‌دست نشان می‌دهد که اگر افراد واکسینه شده به این خوبی در برابر آلودگی محافظت شوند، احتمال انتشار ویروس نیز وجود ندارد. اما بدون «ردیابی تماس» برای ردیابی انتقال در یک جمعیت زیاد، نمی‌توان فهمید که این فرض درست است یا خیر.


آنچه ما به‌طورقطع می‌دانیم این است که اگر کسی پس از واکسیناسیون به بیماری کرونا مبتلا شود (در آنچه «عفونت غیرمنتظره» نامیده می‌شود) علائم خفیف‌تری خواهد داشت. مطالعات نشان داده افرادی که آزمایش کرونای آنها پس از دریافت دوز اول واکسن مثبت شده، در مقایسه با افراد واکسینه‌نشده که آزمایش آنها مثبت شده، در بدن خود ویروس کمتری داشتند. محققان بر این باورند که این کاهش بارِ ویروسی نشان می‌دهد که افراد واکسینه‌شده‌ای که به کرونا مبتلا می‌شوند از عفونت و سرایت کمتری برخوردار خواهند بود، زیرا ویروس بسیار کمتری دارند که ممکن است به دیگران منتقل شود.


همچنین یک مطالعه جدید که هنوز مورد بررسی قرار نگرفته، نشان می‌دهد که واکسن کرونای «مدرنا» می‌تواند آنتی‌بادی‌های ضد ویروس کرونا را در مایع دهان و بینی تولید کند. به دلیل اینکه آنجا محل ورود ویروس SARS-CoV-۲ است، آنتی‌بادی‌ها در دهان و بینی باید جلوی ورود ویروس به بدن را بگیرند و به‌طور مؤثر یک ایمنی را فراهم کنند. این بدان معنی است که افراد واکسینه‌شده احتمالاً ویروس را از طریق قطرات تنفسی منتشر نمی‌کنند.


این شواهد امیدوارکننده است. اما بدون بررسی‌های بیشتر، دانشمندان هنوز نمی‌توانند نتیجه بگیرند که واکسن‌های کرونا واقعاً از تمام انتقال‌ها محافظت می‌کنند.


محافظت و پیشگیری در کنار هم انجام شود


واکسن‌ها با شکستن زنجیره عفونت به کاهش سرعت شیوع یک بیماری عفونی کمک می‌کنند. کسانی که آلوده شده‌اند درنهایت افراد محافظت‌نشده کمتر و کمتری دارند که ویروس را به آنها منتقل کنند. این‌گونه واکسن باعث افزایش ایمنی گله‌ای می‌شود؛ افراد مستعد و واکسینه‌نشده توسط افرادی که به دلیل واکسیناسیون یا عفونت قبلی ایمن شده‌اند، محاصره می‌شوند. اما مطالعات نشان می‌دهد که به دلیل ترکیبی از دلایل بیولوژیکی و اجتماعی، بعید است که واکسیناسیون به‌تنهایی به ایمنی گله‌ای در برابر COVID-۱۹ منتهی شود و به‌طور کامل ویروس کرونا را مهار کند.


پاسخ به شایعات درباره واکسیناسیون/ افراد واکسینه‌شده ناقل کرونا هستند؟


در حقیقت، ریشه‌کن کردن هر بیماری تنها از طریق واکسیناسیون می‌تواند بسیار طولانی شود. حتی بیماری‌هایی که تقریباً از بین رفته‌اند (مانند آبله‌مرغان، سرخک و سیاه‌سرفه) با کاهش ایمنی و کاهش میزان واکسیناسیون می‌توانند دوباره ظاهر شوند.


تا زمانی که ایمنی گله‌ای در برابر COVID-۱۹ به دست نیاید و شواهد واضحی جمع شود که افراد واکسینه‌شده ویروس را منتشر نمی‌کنند، متخصصان اپیدمیولوژی معتقدند که بهتر است از شرایطی که در آن احتمال آلوده‌شدن وجود دارد اجتناب کنیم. درواقع واکسیناسیون همراه با ماسک زدن مداوم و فاصله‌گذاری اجتماعی همچنان یک روش مؤثر برای ایمن ماندن است.


انتهای پیام/۴۱۱۲/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب