اعتیاد و مکافات/ سیگار بر کدام اندام بدن تأثیر میگذارد؟
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، نوید فرخی- در هیچ یک از فرآوردههای دخانیات از استون و دوده گرفته تا نیکوتین و مونوکسیدکربن ماده سالمی پیدا نمیشود. این باور غلط وجود دارد که موادی که استنشاق میکنید فقط بر ریههای شما تأثیر میگذارد، اما این طور نیست. چنین موادی میتوانند کل بدن شما را تحت تأثیر قرار دهند.
سیگار کشیدن میتواند منجر به عوارض و تأثیرات طولانیمدت بر روی اندام بدن شود. در حالی که سیگار کشیدن خطر ابتلا به مشکلات مختلف را با گذر زمان افزایش خواهد داد، برخی از اثرات بدنی دخانیات فوری هستند. دود دخانیات برای سلامتی شما فوقالعاده مضر است. متأسفانه هیچ راه صددرصد ایمنی برای سیگار کشیدن وجود ندارد. جایگزینی سیگار با سیگار برگ، پیپ یا قلیان از خطرات دخانیات بر سلامتی جلوگیری نمیکند.
سیگار حاوی حدود ۶۰۰ ماده است که بسیاری از آنها را میتوان در سیگار برگ و قلیان نیز یافت. طبق اطلاعات انجمن ریه آمریکا وقتی این مواد را میسوزانند، بیش از ۷ هزار ماده شیمیایی تولید میشود. بسیاری از این مواد سمی هستند و حداقل ۶۹ مورد از آنها با سرطان در ارتباط هستند.
میزان مرگومیر افراد سیگاری سه برابر افرادی است که هرگز سیگار نمیکشند. در حقیقت، مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریها(CDC) اعلام کرده است سیگار کشیدن متداولترین «عامل قابل پیشگیری مرگ» محسوب میشود. گرچه شاید اثرات سیگار کشیدن فوری نباشد اما عوارض و آسیبهای آن ممکن است سالها ادامه داشته باشد. اما خبر خوب این است که ترک سیگار میتواند بسیاری از عوارض را معکوس کند.
در ادامه در مورد علائم و اثرات کلی سیگار بر اعضای مختلف بدن بیشتر خواهیم گفت.
مفاصل
درد و التهاب در مفاصل در سیگاریها شایع است. افراد سیگاری بیشتر به روماتیسم مفصلی یا آرتریت روماتوئید(RA) مبتلا میشوند. حدود یکسوم افراد مبتلا به این بیماری بعد از ده سال علیل خواهند شد و داروهای RA بر روی افرادی که سیگار میکشند به خوبی کار نمیکند. علت این مسئله هنوز به درستی مشخص نشده است.
پوست
چین و چروک صورت افراد معتاد زودتر از حد انتظار ظاهر میشود. به عبارت دیگر سیگار کشیدن روند پیری پوست را تسریع میکند. در مواردی دیده شده است که پوست پیر فرد ۵۰ ساله مشابه پوست فرد ۷۰ ساله غیرسیگاری شده است. در عین حال که این آسیب قابل جبران نیست، همچنین میتواند بسیاری از بیماریهای پوستی از جمله سرطان پوست را تسریع کند و شتاب ببخشد.
چشم
سیگار کشیدن باعث میشود که افراد دو برابر بیشتر به بیماری تباهی لکه زرد یا دژنراسیون ماکولا مبتلا شوند. در این بیماری ماکولا یا لکه زرد چشم آسیب میبیند. لکه زرد بخشی از شبکیه است که بیشترین حساسیت به نور را دارد و موجب دید مستقیم و واضح میشود. فرد پس از ابتلا به دژنراسیون ماکولا قدرت بینایی خواندن، نوشتن و دیدن چهره دیگران را بهتدریج از دست میدهد. همچنین سه برابر احتمال ابتلا به آب مروارید وجود دارد که باعث تاری دید میشود. با ورزش و تغذیه مناسب و سیگار نکشیدن میتوان از این بیماری جلوگیری کرد.
اندامهای تولید مثل
مردان سیگاری بیشتر دچار اختلال ED میشوند و هرچه بیشتر سیگار بکشند اوضاع بدتر خواهد شد. همچنین مردان سیگاری بیشتر به سرطان بیضه مبتلا میشوند و زنان سیگاری نیز بیشتر به سرطان دهانه رحم دچار میشوند.
لثه
بیماری لثه یکی از علل اصلی از دست دادن دندانها است. افرادی که بیماری لثه دارند دارای لثههای حساسی هستند که به سادگی خونریزی میکند و به غیر از جویدن دردناک، از بوی بد دهان رنج میبرند. آمارها نشان میدهد که اگر سیگار میکشید، احتمال ابتلا به بیماریهای لثه در شما دو برابر بیشتر است.
مغز
متأسفانه اگر سیگار بکشید، بیش از ۳ برابر احتمال دارد سکته مغزی کنید(قرارگیری لخته خون در مغز که میتواند باعث مشکلات گوناگونی از جمله فلج صورت، تاری دید، مشکل در راه رفتن و گاهی مرگ شود). همچنین افراد سیگاری بیش از بقیه به بیماریهای فشار خون ابتلا مییابند که میتواند منجر به آنوریسم یا رگبرآمدگی مغزی شود(به معنی بیرونزدگی دیواره سرخرگ و افزایش قطر آن به بیش از یکونیم برابر قطر معمول که میتواند موجب ترکیدن و نشت خون به بافتهای نزدیک آن شود).
دستگاه گوارش
زخم معده، بیماری کرون(التهاب روده)، پولیپ روده بزرگ، پانکراتیت(التهاب لوزالمعده) و سرطان لوزالمعده از جمله بیماریهای مربوط به هضم غذا هستند که در صورت استعمال دخانیات بیش از بقیه ممکن است به آنها مبتلا شوید. همچنین احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ که کبد و پانکراس را تحت تأثیر قرار میدهد ۳۵٪ بیشتر میشود.
ریه
سرطان ریه در ۹۰ درصد مواقع با استعمال دخانیات مرتبط است و مهمترین علت مرگومیر ناشی از سرطان در ایالات متحده محسوب میشود. البته سیگار کشیدن همچنین عامل بسیاری از سرطانهای مختلف از جمله سرطانهای دهان، کلیه، کبد، مثانه، لوزالمعده، معده، روده بزرگ و... تلقی میشود. اما در مورد ریه یکهتاز میدان است. همچنین سیگار یکی از دلایل عمده COPD(بیماری انسدادی مزمن ریوی) است.
قلب
سیگار کشیدن یکی از دلایل عمده بیماری قلبی است زیرا با گذر زمان رگها را سخت و باریک میکند و باعث ضخیم شدن و لخته شدن خون میشود که منجر به حمله قلبی خواهد شد.
انتهای پیام/۴۱۶۰/پ
انتهای پیام/