دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
02 خرداد 1400 - 20:08
یادداشت/ فائزه اکبرشاهی؛

استخراج بیت‌کوین دلیل قطعی برق نیست!

این روزها بدون اطلاع‌ قبلی و عدم ارائه برنامه‌ زمان‌بندی‌شده و مشخص از سوی دولت درخصوص قطعی برق، خاموشی‌های گاه و بی‌گاه خسارت‌های جدی به اسباب و زندگی مردم، بیماران و بیمارستان‌ها، مشاغل و... وارد کرده است که ریشه‌یابی آن ما را با چندین سال ناکارآمدی دولت‌مردان مواجه می‌سازد.
کد خبر : 583393
نیروگاه برق

به گزارش گروه اقتصاد خبرگزاری آنا،   این روزها بدون اطلاع‌ قبلی و عدم ارائه برنامه‌ زمان‌بندی‌شده و مشخص از سوی دولت در خصوص قطعی برق، خاموشی‌های گاه و بی‌گاه خسارت‌های جدی به اسباب و زندگی مردم، بیماران و بیمارستان‌ها، مشاغل و... وارد کرده است که ریشه‌یابی آن ما را با چندین سال ناکارآمدی دولت‌مردان مواجه می‌سازد.


 متوقف کردن روند ساخت نیروگاه‌های تولید برق علاوه بر تعهد بین‌المللی به اجرای غیرقانونی  توافقنامه پاریس به بهانه‌ عدم انتشار گازهای گلخانه‌ای در جهت کاهش گرمایش زمین و همچنین معامله‌ی توان‌ هسته‌ای‌ کشورمان در  برجام و توقفِ ساخت نیروگاه‌های تولید برق هسته‌ای از سوی دولت تدبیر و امید، دلایل مهم دیگری نیز دارد از جمله کم‌کاری و ناکارآمدی وزارت نفت به ریاست بیژن زنگنه در ساختِ پالایشگاه و متعاقباً عدمِ کسب درآمد ناشی از فروش نفت و میعانات نفتی است که عملاً زمینه‌ لازم (از جمله درآمد حاصل از نفت) برای ساخت نیروگاه‌ها را از بین برده است.


در رابطه با موضوع استخراج  بیت‌ کوین نیز لازم است بدانیم که طبق آمارهای جهانی ایران در ۲۰۲۰ میلادی معادلِ ۱۰ میلیون بشکه نفت (یعنی ۴درصد از کل صادرات نفت) انرژی برق صرف استخراج بیت‌کوین کرده است. به طور مثال، در ماه ژانویه سال گذشته ۶۰۰ مگاوات انرژی صرف استخراج بیت‌کوین شده است. بنابراین کل مصرف برق ایران برای استخراج بیت‌کوین در یک سال حدود ۶۰۰ مگاوات بوده است که طبیعتاً این میزان نمی‌تواند دلیل کمبود برق و در نهایت قطعی برق باشد. چرا که با توجه به افزایش ۵درصدی سالانه مصرف برق ایران، برای جلوگیری از قطعی برق نیاز به نصب و راه‌اندازی سالانه حدود ۵ هزار مگاوات نیروگاه برقی جدید است که با توجه به آمارهای منتشر شده از سوی وزارت نیرو با کاهش جدی راه‌اندازی نیروگاه جدید مواجه بوده و هستیم.


اما در این میان پرداختن به چند نکته پیرامون «قطعی برق در ایام انتخابات» هم خالی از لطف نیست:


 از جمله خاموشی‌های سراسری در ایام انتخابات، مربوط به انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۰ - یعنی دور دوم ریاست محمد خاتمی  است که قبل از برگزاری انتخابات در تاریخ ۳۰ اردیبهشت آن سال رخ داد و در آن حادثه برق برخی مناطق ایران و تهران به مدت ۹ساعت قطع شد. علت آن هم «توانایی نامناسب سامانه در پاسخ به اغتشاش، برنامه‌ریزی نامناسب تعمیر و نگهداری، خروج غیرضروری برخی خطوط انتقال برق و بارزدایی نامناسب» اعلام شد.


 در دولت‌های نهم و دهم با توجه به داشتنِ بیشترین رشد تولید برق در آن زمان که ظرفیت نیروگاه‌های کشور حدود ۳۰هزار مگاوات افزایش یافت، در انتخابات بعد از آن ما با هیچ قطعی برقی مواجه نبودیم.


 اما کاهش قابل توجه ظرفیت تولید برق در دولت‌های آقای روحانی که حدود ۱۵هزار مگاوات اعلام شده(با توجه به دلایلی که پیش‌تر به آن اشاره شد؛ اجرای غیرقانونی توافقنامه پاریس، تعهدات برجامی و عدم ساخت پالایشگاه و...) و کاهش نرخ رشد نیروگاه‌ها از ۴۵درصد به ۱۷درصد، علاوه بر اینکه در ایام انتخابات ۱۴۰۰ ما را با قطعی برق مواجه ساخته است، داشتن تابستانی داغ و همچنین عدم وجود زمانی مشخص برای رهایی از این خاموشی‌ها را به ما هشدار می‌دهد.


 فائزه اکبرشاهی
دانش‌آموخته و تحلیلگر سیاسی
۲ خرداد ۱۴۰۰


انتهای پیام/۴۱۲۹/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب