مریخنورد چینی روی مریخ فرود میآید
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، اولین مریخنورد چین در آستانه فرود بر فراز سیاره سرخ است. این مریخنورد که ژورونگ(Zhurong) نام دارد از ماه فوریه درون فضاپیمای تیانون ۱(Tianwen-۱) در حال چرخش به دور مریخ بوده است، انتظار میرود حدود ساعت ۳:۳۰ دقیقه بامداد شنبه ۲۵ اردیبهشت به وقت تهران در سطح این سیاره فرود آید.
فضاپیمای تیانون ۱، دومین مأموریت بین سیارهای چین محسوب میشود اما اولین مأموریتی است که این کشور به صورت انفرادی انجام داده است. مأموریت قبلی با نام فوبوس-گرانت(Phobos-Grunt)، همکاری با کشور روسیه بود که پس از پرتاب در سال ۲۰۱۱ به دلیل از کار افتادن موشک در مدار زمین قرار نگرفت. اگر مأموریت ژورونگ با موفقیت انجام شود، این چین را به سومین کشوری مبدل میکند که بر سطح مریخ، کاوشگر فرود آورده است. به جز ایالات متحده، کشور دیگری که در سطح مریخ کاوشگر فرود آورد اتحاد جماهیر شوروی بود که مریخنورد آن در سال ۱۹۷۱ در سطح مریخ فرود آمد اما ارتباطش با زمین تنها پس از از ۲ دقیقه فرود از دست رفت.
تیانون ۱ طی چند ماه گذشته، برای اطمینان از ایمن بودن شرایط، از محل فرود در دشتی در نیمکره شمالی مریخ به نام یوتوپیا پلانیتیا (Utopia Planitia) عکسبرداری میکرده است. این نقطه همان جایی است که در سال ۱۹۷۶ کاوشگر وایکینگ ۲(Viking ۲) فرود آمده بود.
مریخ نورد چینی در داخل یک فرودگر قرار دارد که هنگام سقوط در سطح مریخ از آن محافظت میکند و با کمک سپر حرارتی، چترها و مجموعهای از رانشگرهای کوچک سرعت را کاهش میدهد. آنگاه ژورونگ از درون فرودگر خارج خواهد شد.
ژورونگ حدود ۱.۸ متر طول دارد و وزن آن ۲۴۰ کیلوگرم است که کمی بزرگتر از مریخ نوردهای کاوشگر روح(Spirit) و فرصت(Opportunity) محسوب میشود اما بسیار کوچکتر از کنجکاوی(Curiosity) و استقامت(Perseverance) است که اوایل سال جاری فرود آمد. انرژی ژورونگ توسط صفحات خورشیدی تأمین میشود که انتظار میرود نیروی آن را برای ۹۰ روز در مریخ تأمین کند.
این مریخنورد برای مطالعه ساختار زمینشناسی مریخ، ترکیب سطوح آن و لایههای زیرین سنگ و یخ، میدان مغناطیسی و آبوهوای آن طراحی شده است. ژورونگ برای تحقق این امر به دوربین، رادار نفوذپذیر، ردیاب مغناطیسی، ایستگاه هواشناسی و ابزاری برای اندازهگیری ترکیب شیمیایی گردوغبار و سنگها مجهز شده است. مدارگرد تیانون ۱ علاوه بر انتقال دادههای مریخ نورد به زمین، ابزارهای خاص خود را برای مطالعه مریخ در مدار دارد.
همچنین از دیدگاه پکن، ژورونگ و تیانون ۱ به عنوان یک مانور فناوری در نظر گرفته شدهاند و زمینه را برای یک مأموریت در دهه ۲۰۳۰ برای بازگرداندن نمونههایی از مریخ فراهم میکنند.
انتهای پیام/۴۱۶۰
انتهای پیام/