دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 ارديبهشت 1400 - 00:07
آنا گزارش می‌دهد؛

تلاش محققان ایرانی برای ساخت ابررایانه/ «سیمرغ» بر بال دانش بومی

ابررایانه «سیمرغ» به عنوان دستاوردی ملی شرایط توسعه پرسرعت فناوری هوش مصنوعی را در داخل کشور فراهم می‌کند.
کد خبر : 579355
ابر رایانه

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، توسعه روزافزون فناوری‌های پیشرفته سبب معرفی مفاهیم و واژگانی جدید شده است و حالا دیگر انسان‌ها از اصطلاحاتی استفاده می‌کنند که در گذشته وجود نداشتند و یا به هیچ عنوان در صحبت‌های روزمره به کار برده نمی‌شدند. در حقیقت چنین واژه‌هایی بیشتر عناوین دستگاه‌ها و فناوری‌های جدیدی هستند که اخیراً طراحی شده یا مدل‌های قدیمی آن‌ها تا حد قابل توجهی بازطراحی و به‌روزرسانی شده‌اند.




بیشتر بخوانید:


ساخت دستگاه پرداختکاری خودکار پروتز مفصل ران/ پاها به مدد محققان ایرانی جانی دوباره می‌گیرند




یکی از تجهیزاتی که کشورهای محدودی در جهان صاحب آن هستند و وجود چنین فناوری زمینه پیشرفت در حوزه‌های مختلف صنعت فناوری اطلاعات را فراهم می‌سازد، ابررایانه است. امروزه ابررایانه‌ها یکی از زیرساخت‌های اساسی صنایع مرتبط با فناوری اطلاعات است و ابزارهای هوشمند و به ویژه فناوری هوش مصنوعی با استفاده از ظرفیت‌های ابررایانه توسعه می‌یابند. با توجه به اینکه برای طراحی و ساخت ماشین‌های هوشمند به محاسبات گسترده نیاز است مهندسان باید به رایانه‌هایی دسترسی داشته باشند که توانایی لازم برای پردازش میلیون‌ها داده در مدت زمانی کوتاه را داشته باشد.


گام بلند مهندسان ایرانی برای ساخت ابررایانه ملی


دیگر کشورهای مختلف دنیا صرفاً به واسطه تجهیزات نظامی بر یکدیگر تسلط نمی‌یابند و تولیدات حوزه علم و فناوری تا حدودی زیادی معیار اصلی قدرت هر کشور در جهان محسوب می‌شود. در حال حاضر کشورهایی که از تجهیزات بسیار پیشرفته نظیر ابررایانه‌ها برای پیشبرد اهداف علمی خود استفاده می‌کنند در رشته‌های مختلف صنعتی و دانشگاهی از سایر کشورها جلوتر هستند. در چنین شرایطی مهندسان ایرانی در اقصی نقاط کشور همواره کوشیده‌اند به جدیدترین فناوری‌های جهان دست یافته و نیاز کشور را به ابزارهای خارجی رفع کنند. با توجه به اینکه اکنون تعداد محدودی ابررایانه در سراسر دنیا وجود دارد تولید ابررایانه سیمرغ دستاوردی پراهمیت برای مهندسان و نخبگان ایرانی محسوب می‌شود.


تلاش محققان ایرانی برای ساخت ابررایانه/ «سیمرغ» بر بال دانش بومی


کاربردهای ابررایانه چیست؟


ابررایانه سیمرغ کاربردهای متنوع و مهمی دارد که از جمله آن‌ها می‌توان به رندرینگ، هوش مصنوعی و پردازش کلان داده، اینترنت اشیاء و خدمات ارتباطی(حوزه تجاری با اولویت ارتباطات و فناوری اطلاعات)، مهندسی برق، مهندسی کامپیوتر، مهندسی مکانیک و هوافضا، مهندسی شیمی و نفت، نانو، مهندسی مواد و داروسازی و مهندسی پزشکی، محیط زیست و انرژی‌های پاک و نجوم(نیازهای دانشگاه‌­ها، مراکز تحقیقاتی و علمی کشور و شرکت­‌های دانش‌­بنیان) و هواشناسی، پردازش اطلاعات ژنتیکی، اقتصاد، امور دارایی و مالیاتی، حوزه پزشکی و سلامت، قوه قضائیه، حوزه‌های امنیتی و نظامی و بانکداری دیجیتال(تأمین نیازهای دستگاه‌های حاکمیتی کشور مانند هواشناسی، علوم‌زیستی و زمین‌شناسی) اشاره کرد. کارشناسان فناوری معتقدند توسعه ابررایانه منجر به توسعه پژوهش در دانشگاه و در نتیجه بالندگی و رشد مستمر توان علمی و صنعتی کشور می‌شود.


رفع وابستگی دانشمندان ایرانی به ابزارهای غیربومی


وحید یزدانیان، رئیس پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات با اشاره به اهمیت ساخت ابررایانه در کشور گفت: محققان و پژوهشگران ایرانی مجبور هستند حجم زیادی از داده‌های خود را برای پردازش به کشورهای خارجی ارسال کنند و این موضوع نه‌تنها امنیت پروژه‌های ملی را به خطر می‌اندازد بلکه سبب خروج ارز نیز شده و سرمایه‌های ملی را از بین می‌برد. با راه‌اندازی ابررایانه سیمرغ امکان پردازش داده‌ها فراهم شده و کسب‌وکارها در حوزه‌های مختلف مانند حمل‌ونقل می‌توانند برای شناسایی گروه‌های هدف خود از امکان پردازش اطلاعات این ابررایانه استفاده کنند.


وی افزود: شرکت‌های فعال در صنعت انیمیشن و بازی‌های رایانه‌ای نیز می‌توانند به طور گسترده‌ای از ظرفیت‌های ابررایانه استفاده کنند. ابررایانه سیمرغ یکی از مهم‌ترین زیرساخت‌های توسعه فناوری هوش مصنوعی در کشور است. مهندسان مرکز هوش مصنوعی پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات بعد از طراحی این ابررایانه نیازهای پردازشی محققان برای توسعه فناوری هوش مصنوعی را فراهم می‌کنند.


ابررایانه سیمرغ چه زمانی رونمایی و راه‌اندازی می‌شود؟


احمد معتمدی، رئیس دانشگاه امیرکبیر گفت: برنامه دقیقی برای رونمایی از این پروژه در سال ۹۹ در نظر گرفته نشده بود و با توجه به اهمیت ساخت ابررایانه نباید دقت در طراحی را فدای سرعت کنیم. پیش‌بینی‌های مهندسان سازنده ابررایانه سیمرغ حاکی از آن است که این دستاورد ملی تا پایان اردیبهشت و یا اوایل خرداد ماه رونمایی شود. این ابررایانه به واسطه ویژگی‌های خاص پردازشی در حوزه‌های کلان داده و اینترنت اشیاء زیرساخت‌های لازم برای توسعه فناوری هوش مصنوعی را فراهم می‌کند. مهندسان دانشگاه امیرکبیر به صورت شبانه‌روزی در تلاش هستند تا این پروژه ملی هرچه زودتر به سرانجام رسیده و نخستین ابررایانه ایرانی در مدار استفاده قرار گیرد.


محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در حساب توئیتر خود نوشت: «هوش مصنوعی، پیشران آینده‌ اقتصاد ایران و جهان است. جوانان ایرانی موفق شدند برای تأمین ظرفیت پردازشی موردنیاز خود، اَبَررایانه‌ ایرانی «سیمرغ»، با ظرفیت پردازش پتافلاپسی را به بهره‌برداری برسانند که توانست آزمون‌های خود را با موفقیت طی کند. رونمایی رسمی، بزودی...»


تلاش محققان ایرانی برای ساخت ابررایانه/ «سیمرغ» بر بال دانش بومی


مسئولان دانشگاه امیرکبیر به عنوان مجری ساخت ابررایانه سیمرغ از پاسخ به پرسش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا در خصوص این پروژه سرباز زدند و حاضر نشدند هیچ‌ گونه اطلاعاتی درباره روند پیشرفت پروژه ساخت نخستین ابررایانه ایرانی ارائه دهند.


بررسی‌های انجام شده حاکی از آن است که در صورت بهره‌برداری از ابررایانه سیمرغ این دستاورد ملی توانایی پردازش حدود ۱۶۰ ترافلاپس (۱۶۰ تریلیون عملیات پردازش در یک ثانیه) را خواهد داشت و از همین رو این دستگاه در رده ۵۰۰ ابررایانه برتر جهان قرار می‌گیرد.


انتهای پیام/۴۱۴۴/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب