نهجالبلاغه قدرتمند شدن را تکیه بر توان داخلی میداند
فرزاد جهانبین، معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی در گفتوگو با خبرنگار حوزه فرهنگ گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، ضمن عرض تسلیت ایام شهادت حضرت علی(ع) درباره نهجالبلاغه گفت: خود حضرت علی(ع) میفرمایند «شخصیت انسان در زیر زبان او پنهان است» و میتوان گفت نهجالبلاغه که بخشی از بیانات و مکتوبات حضرت امیرالمومنین(ع) است، معرف و نشاندهنده عظمت وجودی حضرت و صراطی برای ورود به شخصیت عظیم ایشان است.
جهانبین در ادامه گفت: حضرت امیرالمومنین(ع) بر پهنه وسیعی حکومت کردند و تجربه عملی از حکومت را پیش روی ما گذاشتند که اغلب متن نهجالبلاغه هم مربوط به خطبهها و بیانات ایشان در دوره چند ساله حکومت است. لذا این کتاب میتواند در شرایط حاضر که شیعه فرصت پیدا کرده و توانسته حکومت تشکیل دهد، گرهگشا و افقگشا باشد.
معاون فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در ادامه افزود: نهجالبلاغه هم در زمینه مبانی و اصول و کارکردهای حکومت و هم در زمینه رفتار و عملکرد حکومت چه در سطح ارتباط با مردم، چه در سطح کارگزاران با هم و چه در سطح مناسبات سیاسی، اقتصادی و ... منبع عظیمی از راهنماییها و نکات کلیدی است.
وی گفت: حضرت امیرالمومنین علی(ع) درباره کلید موفقیت حکومتها میفرمایند که خداوند متعال حقوقی را وضع کرده و هر کس نسبت به دیگری حقوق و تکالیفی دارد و اعظم حقوقی که خدا وضع کرده حق حاکم بر مردم و حق مردم بر حاکم است. اگر حاکم به وظایفش در قبال مردم عمل کند و مردم به وظایفشان در قبال حاکم عمل کنند در چنین حالتی حق عزیز میشود و امید هست که آن حکومت پایدار بماند یعنی قوت و ضعف یک حکومت تابع میزان عمل کردن حکومت به وظایفش در قبال مردم و بالعکس است و از درون جامعه نشات میگیرد.
جهانبین ادامه داد: در خطبهای دیگر حضرت میفرمایند «ای مردم اگر شما در یاری کردن حق و در سست ساختن باطل کوتاهی نمیکردید کسانی که همپایه شما نبودند بر شما طمع نمیکردند و آنهایی که قدرتمند نبودند نمیتوانستند قدرتشان را بر شما سیطره دهند» و در جایی دیگر میفرمایند این رفتار شما است که دیگران را به طمع نسبت به شما میاندازد اگر قدرتمند یا ضعیف عمل کنید متناسب با همان با شما برخورد میکنند. به عبارتی آنچه ابرقدرتها را نسبت به منافع یک ملت به طمع میاندازد رفتار ضعیف ملتها است.
معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: در خطبهای دیگر ایشان درباره ترک جهاد -به معنای مبارزه و تلاشی که با موانع سختی مواجه است- را ترک کند نباید انتظار انصاف از دیگران را داشته باشد به عبارتی این طور نیست که با امتیاز دادن به ابرقدرتها،آنها به ما رغبت پیدا میکنند و اگر از موضع قدرت عمل نکنیم دیگران هم ما را به رسمیت نمیشناسند.
وی افزود: حضرت در جایی دیگر میفرمایند «یکی از مکرهای شیطان این است که راه را آسان نشان میدهد درحالیکه راه آسان نیست» و حق جز با سختکوشی به دست نمیآید و انسان ضعیف هیچگاه نمیتواند ظلم را از خودش دور کند و رسیدن به عزت از راه تلاش و سختی عبوم میکند.
جهانبین گفت: حتی اگر تاریخ کشورهایی که تحت اشغال یا استعمار ابرقدرتها بودند را مطالعه کنیم مشاهده میکنیم این کشورها تا زمانیکه مستعمره بودند پیشرفتی نداشتند اما همین که روی پای خود ایستادند و به توان داخلی خود تکیه کردند به رشد چشمگیری دست پیدا کردند. لذا با توجه به سیره ایشان راهی جز تکیه بر توان و قدرت داخلی برای پیشرفت نداریم و هر کس وعدهای غیر از این به مردم بدهد، جز سراب به آنها نشان نداده است.
انتهای پیام/4107/
انتهای پیام/