پیشنهادهای اهالی فرهنگ و هنر برای مطالعه کتاب و تماشای فیلم در تعطیلات نوروز1400
به گزارش خبرنگار حوزه سینمایی گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، تعطیلات نوروز فرصت خوبی برای علاقهمندان به عرصه دلانگیز فرهنگ است تا در فراغت این روزها به مطالعه کتابهای مورد علاقه خود پرداخته و یا فیلم هایی که دوست داشتند ببینندو فرصت دیدنشان را نداشتند را به تماشا بنشینند. ضمن این که مراجعه دوباره به این تولیدات فرهنگی و لذتبردن مجدد از آنها نیز طعم دیگری دارد. لذتی که میتواند روزهای نوروز را که امسال هم مانند سال پیش با در خانه ماندن و بیرون نرفتن همراه شده دلپذیر کند.
در ادامه، پیشنهادهای جمعی از اهالی فرهنگ و هنر برای تماشای فیلم و مطالعه کتاب در تعطیلات نوروز سال 1400 را مرور میکنیم.
انوش معظمی/ بازیگر سینما، تئاتر و تلویزیون
با تبریک عید نوروز و آرزوی تندرستی و موفقیت برای همه هموطنان خوبم در سال 1400، علاقه و سلیقه من چه در ادبیات و چه در سینما حول محور آثار کلاسیک است و دوست دارم پیشنهاداتم نیز درهمین حوزه باشد.
کتاب:
به نظرم خواندن آثار کلاسیک ادبیات باید به همان شیوه سنتی و تورق نسخه فیزیکی کتاب باشد. اگر امکان تهیه و مطالعه نسخه چاپی این کتابها فراهم باشد که خیلی عالی است. درغیر این صورت، خواندن نسخه الکترونیک آنها هم مناسب است. با این حال من خودم علاقهای به رمان های شنیداری ندارم و دوست دارم خودم متن را بخوانم و در ذهنم تصویرسازی کنم. درادامه به کارهای شناخته شدهای اشاره میکنم که خود من بارها آنها را خواندهام و به همه دوستانم هم پیشنهاد میکنم که حتماً آنها را بخوانند.
این آثار اسمهای آشنایی هستند اما ممکن است جوانها آنها را نخوانده باشند و با پیشینه رمان ایرانی آشنا نباشند. این کتابها بدون اولویت عبارتند از:
«شاهنامه فردوسی»؛ هم متن اصلی و منظوم و هم داستانهایی که از این کتاب به شکل منثور نوشته شدهاند.
«گلستان و بوستان سعدی» که باید قبله کتابخوانان ما باشد.
«امیرارسلان نامدار» نوشته محمد علی نقیبالممالک
«حسین کرد شبستری» ایرج افشار و و مهران افشاری
«ده نفر قزلباش» نوشته حسین مسرور
«شوهر آهو خانم» از علیمحمد افغانی
«گذر لوطی صالح» نوشته مصطفی باشی
در نهایت از نگاه من بهترین رمان ایرانی یعنی «کلیدر» محمود دولتآبادی که ده مرتبه خواندن آن هم کم است چون هر دفعه که آن را میخوانیم باز حرف تازهای برای مخاطب دارد.
در بین کارهای خارجی هم «گتسبی بزرگ» ادوارد فیتزجرالد، «تیمبوکتو» پل استر، «قلعه حیوانات» جورج اورول» و در نهایت «دنکیشوت» سروانتس با ترجمه محمد قاضی که این آخری اگر اشتباه نکنم پرفروشترین رمان تاریخ و یک اثر بینظیر است.البته طبیعی است که خواندن همه این آثار به صورت کامل در ایام نوروز امکانپذیر نیست اما اگر بشود یکی دوتا را هم خواند واقعاً بهره لازم را بردهایم.
فیلم:
من آثار نسل طلایی سینمای ژاپن و کارگردانانی مثل آکیرا کوروساوا، ماساکی کوبایاشی و یاسوجیرو اوزو را خیلی دوست دارم. در کنار آن «کازابلانکا» مایکل کورتیس، «ماجرای نیمروز» فرد زینهمان، «بر بادرفته» ویکتور فلمینگ و «دکتر ژیواگو» و «لورنس عربستان» دیوید لین و «این گروه خشن» سام پکینپا یک وسترن درخشان و ماندگار است
حسن وارسته/ نویسنده سریال های تلویزیونی بچه مهندس، پایتخت و ...
کتاب:
«سمفونی مردگان» عباس معروفی
«بلندیهای بادگیر» امیلی برونته
فیلم:
سریال «برکینگ بد» را حتی اگر دیدهاند دوباره ببینند.
مجموعه آثار داریوش مهرجویی و علی حاتمی
فیلمهایی که در اسکار امسال برنده شدهاند و امکان تماشای آنها وجود دارد.
«شنای پروانه» محمد کارت و «روز صفر» سعید ملکان را دوست داشتم. البته اطلاع ندارم که آیا در تعطیلات نوروز روی پرده میآیند یا به صورت آنلاین اکران خواهند شد یا نه.
بهمن هاشمی/ مجری صداوسیما
کتاب:
به نویسنده یا کتاب خاصی اشاره نمیکنم اما تعطیلات نوروز فرصت خوبی است تا کتابهایی که شما را به مثبتاندیشی و ارتباط درست با اطرافیان راهنمایی میکند را بخوانید.
فیلم:
من درامهای خانوادگی را دوست دارم و به اطرافیانم هم پیشنهاد میکنم که این گونه فیلمها را که به زندگی واقعی ما نزدیک است را ببینند. برعکس علاقهای به فیلمهای تخیلی ندارم. البته به عنوان مدیر دوبلاژ بیش از 20 فیلم برای پخش در تلویزیون در تعطیلات نوروز دوبله کردهام که همه از آثار جذاب و جدید سینمای دنیاست و پیشنهاد میکنم که مخاطبان عزیز آنا حتماً این آثار را ببینند.
اسماعیل آذر/ استاد ادبیات و کارشناس برنامههای ادبی تلویزیون
کتاب:
من چند اثر معرفی میکنم که هر کسی با هر سطحی از دانش بتوانند بخوانند و احتمالاً در زندگیشان تأثیر مثبت خواهد داشت. کتاب «در باب حکمت» از آرتور شوپنهاور که انتشارات نیلوفر با ترجمه محمد مبشری آن را چاپ کرده است.
البته «شوپنهاور» به یک فیلسوف بدبین مشهور است، اما در این کتاب از مجموعه تفکر دیگر فیلسوفان و حتی فیلسوفان موحد استفاده کردهاست. در این کتاب میگوید تمام لذتهایی که در این عالم میتوانید ببرید از درون شماست؛ چیزی بیرون از وجود شما خوشبختی را تضمین و تعیین نمیکند، بلکه سرچشمه همه شادیها خوشیها و خوشبختیهای درون است.
کتاب «شکونتلا» نوشته کالیداس یک رمان کهن هندی است که به فارسی هم در انتشارات علمی و فرهنگی و نشر ماهی ترجمه و منتشر شده است. «گوته» ادیب آلمانی و شخصیتی که ادبیات شرق و غرب را با هم گره داده است، در جایی عنوان کرده که من پس از خواندن این رمان دنیای خودم را پیدا کردم.
«داستان اتللو مغربی» ویلیام شکسپیر با ترجمه ابوالقاسم خان ناصرالملک را هم پیشنهاد میکنم. البته اینجا مقصود من بیشتر جنس ترجمه و آن فارسی شیوا، استوار و شیرین کتاب است که میتواند در نگارش شما تأثیر بگذارد.
خود من در رادیو برنامهای دارم که گلستان و بوستان سعدی را تفسیر کردهام و همه قسمتهای این برنامه از آرشیو ایرانصدا قابل دریافت است که می توانید بشنوید و از جهان زیبای سعدی لذت ببرید؛ آثاری که حتماً در سلوک اجتماعی ما تأثیر خواهد گذاشت.
فیلم:
من خیلی فیلم نمیبینم و فیلمهایی هم که میبینم حوزه شاهکارهای جهانی سینما است. در سالهای اخیر تئاترهای خوبی چه خیابانی چه در داخل سالن اجراشده و هنرمندان این عرصه زحمت میکشند که لازم است از سوی مخاطبان حمایت شوند.
ساناز سماواتی/ بازیگر
کتاب:
یکی از قشنگترین کتابهایی که من امسال خواندم و پیشنهاد میکنم که همه آن را بخوانند، «چشمفارسی» نوشته پیمان رضایی بود. من واقعاً از خواندن این کتاب لذت بردم و حتی برای خوانش به دوستان رادیو هعم معرفی کردم. کتاب دیگری از همین نویسنده «یک روز پیش از میلاد مسیح» است که آن هم برایم جذابیت داشت.
«یک روز مانده به عید پاک» خانم زویا پیرزاد که در نشر مرکز منتشر شده؛ خانم پیرزاد عزیز اصلاً نیاز به معرفی ندارد؛ من عاشق کتابهایش هستم و تقریباً همه کتابهایشان را دارم. کتاب «جز از کل» استیو تولتز و ترجمه پیمان خاکسار و «دموکراسی یا دموقراضه» سید مهدی شجاعی هم از آثار پیشنهادی من هستند.
فیلم:
«باشو غریبه کوچک» و مجموعه آثار بهرام بیضایی
«من ترانه پانزده سال دارم» رسول صدرعاملی
«پیانو» به کارگردانی جیم کمپیون
مرجان اشرفیزاده/ کارگردان سینما و تلویزیون
کتاب:
«زندگی پیش رو» نوشته «رومن گاری» با ترجمه لیلی گلستان که از خواندن آن خیلی لذت بردم؛ البته خیلی فضای بهاری ندارد و یک مقدار تلخ هم هست، اما من دوست داشتم. «سمفونی مردگان» عباس معروفی، «جین ایر» شارلوت برونته، «جان شیفته» رومن رولان، «کلیدر» محمود دولتآبادی، «سووشون» سیمین دانشور هم در فهرست پیشنهادی من هستند.
«کیمیا خاتون» نوشته سعیده قدس، رمان کمحجم اما جذابی است که خواندن آن تجربه لذتبخشی است. د نهایت باید به «هرس» و «پاییز فصل آخر سال است» نوشته نسیم مرعشی اشاره کنم.
فیلم:
در بین فیلم وسریالها، سریال «چرنوبیل»، فیلم آلمانی «زندگی دیگران» که یک فیلم آلمانی به کارگردانی «فون دونرسمارک» است و اسکار را هم برد را پیشنهاد میکنم. مرور کارهای آقای داریوش مهرجویی، مثل هامون، سارا، پری، درخت گلابی و بانو، فیلم «مادر» آقای حاتمی که فکر میکنم دیدن چندباره آن نیز همچنان لذتبخش است. «روسری آبی» و «زیر پوست شهر» رخشان بنیاعتماد، مجموعه آثار اصغر فرهادی، فیلم «ناهید» آیدا پناهنده و «نفس» خانم نرگس آبیار همبرای تماشا در تعطیلات نورز مناسب است. در کنار اینها امیدوارم مردم از اکران آنلاین هم حنمایت کنند تا در این روزهای سخت چراغ سینما روشن بماند.
سلما بابایی/ کارگردان
خیلی دوست دارم این کار را بکنم اما متأسفانه فرصت نمیکنم وآن مرور روزانه «قرآن کریم» است. بهترین کتاب و بهترین راهنما برای همه انسانها قرآن کریم است. شاید گفتن این حرف الان برای بسیاری از جوانها جذابیت نداشته باشد که دلیلش اشتباهات ماست که نتوانستیم این مفاهیم را خوب جا بیندازیم. ما در لحظه تحویل سال طبق یک سنت قدیمی قرآن را سر سفره هفتسین میگذاریم اما در استفاده از مطالب و محتوای آن غفلت میکنیم.
در مرحله بعد هم کتاب عرفا و بهویژه «مثنوی معنوی» را بخوانیم.
تعطیلات نوروز فرصت خوبی است که با خواندن کتاب هایی مثل «قرآن کریم» و «مثنوی معنوی» به خودشناسی برسیم که این خود مقدمه خودسازی است.
فیلم:
کارهای آقای بیضایی را خیلی دوست دارم و فکر میکنم همچنان قابل دیدن هستند و حرفی برای گفتن دارند. فیلمهای معنا گرای سینما یایران و جهان هم مورد پسند من است و خیلی دوست دارم که فرصتی برای تماشای آن داشته باشم.
امرالله احمدجو/ کارگردان
کتاب:
کتاب «دیالوگ» نوشته رابرت مکگی که چند سال پیش انتشارات ساقی منتشر کرده بسیار کتاب جامع و مفیدی است و مورد استفاده من قرار گرفت. در کنار آن «غلط ننویسیم» ابوالحسن نجفی هم برای کسانی که دست به قلم هستند بهبه زیاد دارد و توصیه میکنم که حتما این دو کتاب را بخوانند.
فیلم:
در بین فیلمهای که در دو سه سال اخیر ساخته شده فیلم 1917 به کارگردانی « سم مندس» را پیشنهاد میکنم.
انتهای پیام/4104/
انتهای پیام/