مستندات تازهای از فرقان در «تفسیر و تفنگ»
مهدی لطیفی، مدیر تولید مستند «تفسیر و تفنگ» در گفت و گو با خبرنگار خبرگزاری آنا گفت:«تفسیر و تفنگ»، به نویسندگی محمدامین فرجالهی،کارگردانی مشترک سید حسین امامجمعه و رضا ایروانی، محصول سازمان هنری رسانه ای اوج است که در هجدهمین جشنواره بینالمللی فیلم مستند ایران«سینماحقیقت» حضور دارد.
لطیفی درباره زمینه ساخت این مستند بیان کرد: موضوع گروهک فرقان مسئله ای بود که تیم تولید این اثر ذهنیتی درباره اش داشت؛ چرا که پیش از این در مورد شهید مفتح و شهید مطهری کارهایی انجام دادیم و همین مقدمه ای بر تولید این مستند بود؛ البته که کارهای قبلی مستند نبود. خط ارتباط تشکیل این گروهک تروریستی و شهدای عزیزی که توسط این گروه ترور شدند فردی به نام اکبر گودرزی بود. بر این اساس تصمیم بر این شد که بر شخصیت او بیشتر تمرکز کنیم تا روشن شود که چه اتفاقی افتاد که این گروهک را تشکیل داد.
وی افزود: جذابیت این قصه و سرگذشت اکبر گودرزی برای من این بود که این جنس از تفکر پایان ندارد؛ یعنی زمانی ترور با تفنگ و خون رخ می داد و امروز مدل های متفاوتی پیدا کرده است و به شکل دیگری آدم ها را حذف می کند.در مستند نیز گفته می شود ماشین ترور فرقان شاید به ایستگاه پایانی خودش رسیده باشد اما این تفکر هنوز ادامه دارد.
لطیفی در ادامه تاکید کرد: ما نخواستیم که صرفا یکمستند تاریخی بسازیم که تنها بیان شفاهی تاریخ باشد بلکه دیدگاه و تفکری را در دل مستند نقد کردیم که می میگوید یک تفکر می تواند به جامعه آسیبی بزند که تبعاتش تا سالیان طولانی احساس شود. نکته جالب این است که ما در اصل مستند را تمام نکردیم و در پلان آخر که از مزار آقای لاجوردی داریم بیان می شود این تفکر هنوز ادامه دارد و به شکل دیگری این ترورها را انجام می دهد.
مدیر تولید مستند «تفسیر و تفنگ» در مورد مدت زمانی که صرف ساخت این مستند شده است، توضیح داد: کار ما پیوسته نبود چرا که هم از منظر مالی چالش داشتیم و هم این که به دلیل مسائل امنیتی مجوزها به راحتی صادر یا مصاحبه ها به راحتی هماهنگ نمی شد. هماهنگی با شخصیت ها برای مصاحبه بسیار سخت و چالش برانگیز بود. من در کنار سایر دوستان کار هماهنگی های ضبط، پیش تولید و پس تولید را انجام دادم. بر این اساس شاید اگر متمرکز حساب کنیم کار یک سال به طول انجامیده است اما به دلیل همه آنچه بیان شد این کار چیزی بیش از دو سال زمان برد.
لطیفی درباره چالش های ساخت این مستند گفت: گذاشتن قرار مصاحبه با چهره هایی چون آقایان ناطق نوری و معادی خواه و دیگران بسیار سخت بود و از آن سخت تر توابین فرقان بودند؛ کسانی که امروز در مشاغل بلندپایه ای چون قضاوت، پزشکی یا استادیاری دانشگاه مشغول بودند و نمی خواستند که اطرافیان یا همکارانشان از گذشته شان باخبر شوند. در نتیجه هماهنگی و گرفتن رضایت گفت وگو با این افراد بسیار دشوار بود.
مدیر تولید مستند «تفسیر و تفنگ» در پاسخ به این که واکنش ها نسبت به فیلم چه بوده است، گفت: کسانی که تاکنون فیلم و البته نسخه اولیه اش را دیده اند از آن راضی بوده اند و عمده نقدهای مثبت از این باب بود که گفته می شود این مستند یک تصویر جامع و ناگفته از فرقان را بازگو می کند.
مهدی لطیفی در پایان عنوان کرد: مستند «تفسیر و تفنگ» ماجرایی از دیروز به روایت امروز است؛ بخش هایی از آنبرگرفته از آرشیوهایی است که برای اولین بار منتشر می شود؛ از جمله دادگاه اکبر گودرزی و حتی تشییع پیکر شهید مطهری.
انتهای پیام/