افسردگی و اضطراب؛ سوغات ویروس کرونا
به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، شیوع ویروس کرونا و اعمال قرنطینه در بسیاری از کشورها پیامدهای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی زیادی به همراه داشت و بسیاری از حوزهها را دگرگون کرد. یکی از این موارد آسیبهای روحی و روانی بود که افراد بسیاری درگیر آن شدند.
یک مطالعه جدید نشان میدهد از هر سه بزرگسال یک نفر دچار اضطراب و افسردگی ناشی ویروس کرونا است. محققان گزارش دادند، این یافته بهویژه در مورد زنان، جوانان و کسانی از وضعیت اقتصادی-اجتماعی پایینی برخوردارند، صدق میکند.
ویروس کرونا همچنان تهدیدی جدی برای بهداشت و سلامت عمومی در سراسر جهان است و مداخلاتی مانند قرنطینه، تعطیلی مشاغل و کسبوکارها و فاصلهگذاری اجتماعی تأثیر نامطلوبی بر بهزیستی روان افراد دارد. این بیماری همهگیر بارِ پریشانیِ روانی، ازجمله اضطراب، افسردگی، استرس و بیخوابی را افزایش داده است. بااینحال، عوامل مرتبط با افزایش حساسیت به پریشانی روانشناختی که طی شیوع کرونا در بزرگسالان رخ داده هنوز شناختهشده نیستند.
«تازین جعفر» استاد برنامه خدمات درمانی و سیستمهای بهداشتی در دانشگاه دوک سنگاپور، که رهبری این مطالعه را بر عهده داشت، میگوید: درک این عوامل برای طراحی برنامههای پیشگیری و برنامهریزی منابع بهداشت و سلامت روان در طی شیوع COVID-19 بسیار مهم است. این عوامل میتواند برای شناسایی جمعیت در معرض خطر پریشانی روانی مورد استفاده قرار گیرد تا بتوان به آنها خدمات هدفمند از راه دور و غیرحضوری ارائه داد.
برای این مطالعه، که در نشریه علمی «پلاس وان» (PLOS ONE) منتشر شده است، محققان برای ارزیابی عوامل خطر مرتبط با اضطراب و افسردگی، فراتحلیلِ 68 مطالعه انجامشده در طی همهگیری را كه شامل 288 هزار و 830 نفر از 19 كشور بود انجام دادند. آنها دریافتند، در میان افرادی که بیشتر تحت تأثیر اضطراب یا افسردگی مربوط به COVID-19 قرار دارند، زنان، جوانان، افراد با وضعیت اقتصادی-اجتماعی پایین، کسانی که در مناطق روستایی زندگی میکنند و کسانی که در معرض خطر بالای ابتلا به کرونا هستند، بیشتر در معرض ابتلا به پریشانی روانی قرار دارند.
این یافته که زنان بیشتر از مردان دچار پریشانی روانی میشوند با سایر مطالعات جهانی که نشان داده است اضطراب و افسردگی در زنان بیشتر است مطابقت دارد. محققان معتقدند پایین بودن وضعیت اجتماعی زنان و دسترسی ترجیحی کمتر به مراقبتهای بهداشت و درمان در مقایسه با مردان، میتواند دلیل ایجاد این وضعیت برای زنان باشد. بنابراین، برنامههای خدمات بهداشت روان باید برای آنها ارائه شود تا نتیجهای پیشگیرانه داشته باشد.
در این مطالعه همچنین آمده است که جوانان زیر 35 سال، بیش از جوانان بالای 35 سال دچار پریشانی روانی میشوند. اگرچه دلایل این امر نامشخص است، اما مطالعات قبلی حاکی از آن است که دلیل آن دسترسی بیشتر جوانان به اطلاعات کرونا از طریق رسانهها است. این مطالعه همچنین تأیید میکند هرچه افراد بیشتر در معرض اخبار و رسانه باشند، احتمال اضطراب و افسردگی آنها نیز بالا میرود.
از دیگر عوامل مرتبط با پریشانی روانی میتوان به زندگی در مناطق روستایی اشاره کرد. تحصیلات پایین، درآمد کمتر یا بیکاری؛ و قرار گرفتن در معرض خطر بالای ابتلا به ویروس کرونا. داشتن حمایت خانوادگی و اجتماعی قویتر و استفاده از استراتژیهای مقابلهای مثبت، خطر پریشانی روانی را کاهش میدهد.
استاد برنامه خدمات درمانی و سیستمهای بهداشتی در دانشگاه دوک همچنین میگوید: عموم مردم و متخصصان مراقبتهای بهداشت و درمان باید از بارِ سنگین پریشانی روانی در دوران کرونا و همچنین آموزش استراتژیهای مقابله با آن آگاه باشند. بیماران باید تشویق شوند كه كمك بگیرند و با مراجعه مناسب به خدمات مشاوره بهداشت روان دسترسی پیدا كنند.
«پاتریک کیسی»، استاد و معاون ارشد تحقیقات دانشگاه دوک نیز میگوید: حتی با پیشرفتهای چشمگیر در زمینه واکسن، دنیا به این درک رسیده است که بیماری همهگیر COVID-19 برای مدت طولانی با ما خواهد بود. مطالعه پروفسور جعفر به بینشهای ارزندهای در مورد آسیب روانی کرونا در جوامع در سراسر جهان کمک میکند. این مطالعه همچنین گروههای خاصی اعم از خانواده یا ارائهدهندگان خدمات بهداشتی را برجسته میکند که باید از حمایتهای اضافی بهرهمند شوند.
شیوع ویروس کرونا آسیبهای بسیاری را برای افراد، صنایع، مشاغل و حوزههای مختلف به بار آورد. اما هستند کشورهایی که با این ویروس بهخوبی مقابله کردند و آمار مرگومیر و ابتلا را به صفر رساندند. پس دولتها و شهروندان میتوانند با اتخاذ اقدامات مناسب ضمن کاهش آمار مرگومیر، آسیبهای روانی ناشی از این ویروس را کاهش دهند.
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/