دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
16 بهمن 1399 - 12:00
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/23؛

توسعه صنعت فضایی ایران همگام با فناوری جهانی/ حل معمای مار و عسگر با کمک علم

هفته‌ای که گذشت اتفاقات زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 561641
لوگو.jpg

به گزارش خبرنگار گروه علم و فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:



اقیانوس اطلس به دلیل استخراج بی‌رویه مواد معدنی بزرگ‌تر شده است


تحقیقات جدید دانشمندان حاکی از آن است که استخراج بی‌رویه سوخت‌های فسیلی و مواد معدنی از اعماق اقیانوس اطلس سبب بزرگ‌تر شدن دومین اقیانوس بزرگ جهان و افزایش فاصله قاره‌های اروپا و آفریقا با آمریکا شده است.


اگرچه صفحه‌های سازنده زمین به طور طبیعی سالانه به اندازه معینی جابه‌جا شده و این حرکت باعث بیشتر شدن فاصله بین قاره‌ها می‌شود ولی فعالیت‌های انسانی سرعت این تغییرات را بسیار بیشتر از گذشته کرده است. دانشمندان هنوز علت اصلی حرکت لایه‌های زمین را نمی‌دانند و تنها عامل آن را گرانش سیاره خاکی معرفی می‌‌کنند.





کرونا خطر جدی سلامت برای روان انسان‌ها


همه‌گیری کووید-۱۹ بر سلامت روان بسیاری از افراد در سراسر جهان تأثیر گذاشته است. این بیماری مانند تمام همه‌گیری‌های ویروسی تنفسی گذشته، همچون SARS-CoV ،MERS-CoV  و  آنفلوانزا، باعث ایجاد اضطراب، افسردگی و علائم استرس در گروه‌های مختلف جمعیتی، از جمله کارکنان بهداشت و درمان، عموم مردم، بیماران و افرادی که در قرنطینه هستند شده است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


گروگانگیری کرونا از روان انسان‌ها




کمیته دائمی بهداشت روان و حمایت روحی سازمان ملل متحد اصول کلیدی حمایت از سلامت روان در شرایط اضطراری را این طور تعریف می‌کند: «آزار نرسانید، به آزادی و برابری انسان‌ها احترام بگذارید، از رویکردهای مشارکتی و تعاملی استفاده کنید، منابع و ظرفیت‌ها را با سیستم‌های پشتیبانی یکپارچه کنید.» تحقیقات نشان داده است کووید-۱۹ بر ارتباط اجتماعی افراد، اعتماد مردم به مؤسسات، مشاغل و درآمد آنها تأثیر می‌گذارد و همچنین عوارض زیادی از جمله اضطراب و نگرانی را تحمیل می‌کند.





خداحافظی همیشگی با قمر دوم زمین تا چند روز دیگر


اخترشناسان در اواخر تابستان سال جاری شی‌‌‌ء آسمانی کوچکی را شناسایی کردند که به دلایل نامعلومی در میدان مغناطیسی زمین و ماه گیر افتاده و در حال گردش به دور زمین بود. اکنون تحقیقات جدید نشان می‌دهد این شیء آسمانی که دانشمندان آن را ۲۰۲۰ SO نامیده‌اند و به ماه(قمر) دوم زمین معروف است، پس از نزدیک شدن مجدد به کره زمین برای همیشه از مدار سیاره انسان‌ها خارج می‌شود.


اطلاعات به‌دست‌آمده با تجهیزات مختلف نشان می‌دهد دانشمندان به آن «ماه دوم زمین» را نسبت داده‌اند. نام ماه این شیء آسمانی به معنای این نیست که ۲۰۲۰ SO از جنس خاک و سنگ است بلکه تحقیقات دانشمندان در آخرین روزهای سال ۲۰۲۰ نشان داد احتمالاً این شیء بقایای یکی از سفینه‌های سازمان تحقیقات فضایی ناسا است که در دهه ۱۹۶۰ به فضا پرتاب شده و پس از سال‌ها سرگردانی در منظومه شمسی مجدداً به سمت میدان مغناطیسی زمین کشیده شده است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:





حل معمای مار و عسگر با کمک علم


این روزها در فضای مجازی ویدئویی مرتبط با فردی از اهالی روستای تل پوک سروستان دست‌به‌دست می‌شود که مدام مارگزیدگی را تجربه می‌کند. در این گزارش سعی می‌کنیم این رویداد را از ابعاد علمی بکاویم و در انتها توصیه‌هایی را در صورت بروز تجربه مارگزیدگی ارائه دهیم. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


چطور می‌توان از نیش مار در امان بود؟




معمولاً وقتی افراد مارگزیده می‌شوند از شدت درد  بلافاصله به آن پی می‌برند. با این حال، این جانوران خزنده می‌توانند خیلی زود پس از نیش زدن بگریزند! علت این امر ساده است. مطالعات نشان داده است به طور معمول مار سعی می‌کند در مسیری قرار نگیرد که انسان در آنجا حضور دارد. پس می‌توان این طور نتیجه گرفت که مارها از ما خیلی می‌ترسند، حتی بیش از حدی که ما از آنها می‌ترسیم!





ماشین‌ها می‌توانند اسرار مغز را آشکار کنند؟


گروهی از محققان در دانشگاه واشنگتن در تلاش هستند تا با رمزگشایی فرکانس‌های مغزی درمانی قطعی برای بسیاری از بیماری‌ها و ناتوانی‌های مغز را پیدا کنند.


متخصصان برای معرفی این روش جدید درمانی قسمتی از مغز که مسئول پردازش تصاویر است را مورد مطالعه قرار دادند. در جریان این تحقیقات دانشمندان با استفاده از تجهیزات تصویربرداری پیشرفته فرکانس‌های خروجی از مغز مورد پردازش قرار دادند. در حقیقت دانشمندان می‌خواهد با پردازش سیگنال‌های خارج شده از مغز انسان عامل اختلال در عملکرد عادی این قسمت از بدن را یافته و درمان مؤثر برای آن را معرفی کنند.





کاهش هزینه درمان سرطان با تلاش دانشمندان ایرانی محقق می‌شود


در ایران برای درمان لوکمیا و سرطان‌های دیگر از روش‌هایی چون شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و پیوند مغز استخوان استفاده می‌شود. این روش‌ها چون درمان اختصاصی نیستند، عوارض جانبی بالا و شدیدی در بیمار ایجاد می‌کنند. همچنین، این روش‌ها نه‌تنها هزینه‌های بالایی را بر بیماران تحمیل می‌کنند بلکه درصد موفقیت بالایی نیز ندارند که درنتیجه باعث افزایش میزان مرگ‌ومیر ناشی از سرطان شده است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


داروهای بومی به جنگ «لوکمیا» می‌روند




درمان هدفمند با استفاده از مشتقات آنتی‌بادی‌ها یکی از روش‌های نوظهور در جهان است که برای درمان انواع سرطان‌ها به کار می‌رود. حال محققان ایرانی نیز موفق به توسعه و ساخت دارویی شد‌ه‌اند که به صورت هدفمند سلول‌های سرطان لوکمیا را از بین می‌برد. این دارو «KAY-PE۱۹» نام دارد و  نوعی ایمونوتوکسین ضدمارکر به شمار می‌رود. خاطره قاسمی، فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد بیوشیمی بالینی از دانشگاه تربیت مدرس و یکی از اعضای تیم سازنده این داروی هدفمند درمان سرطان است.





آئوریس کانادایی تهدیدی برای حیات انسان‌ها


تحقیقات دانشمندان نشان می‌دهد همه‌گیری ویروس کرونا تنها عامل تهدیدکننده حیات بشر نیست و در آینده احتمال شیوع بیماری‌های ویروسی دیگری نیز وجود دارد. یکی از این بیماری‌ها که برخی از متخصصان ویروس‌شناسی آن را تهدید جدی برای سلامتی انسان‌ها می‌دانند نوعی قارچ به نام آئوریس کانادایی(Candida Auris) است.


بررسی‌ها حاکی از آن است که این نوع عفونت قارچی بسیار خطرناک است و اگر وارد جریان خود شود می‌تواند عملکرد عادی قسمت‌های مختلف بدن را دچار اختلال کند و موجب مرگ فرد آلوده شود. اگر کنترل‌های بهداشتی استاندارد بر شبکه آبرسانی مناطق شهری و روستایی اعمال نشود احتمال ورود این نوع قارچ به لوله‌های آب و آلوده شدن جمعیت زیادی از مردم وجود دارد.





کاهش هزینه اینترنت برای مشترکان نیست


موضوع کاهش هزینه اینترنت با توجه به جمعیت بالای کاربران در کشور و شرایط به وجود آمده به دلیل بیماری کرونا از اهمیت بالایی برخوردار است. با توجه به مصوبه سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی هزینه اینترنت زیرساخت ۲۵ درصد کاهش پیدا کرد و انتشار این خبر باعث شد بسیاری از رسانه‌ها خبرهایی مبنی بر ارزان شدن اینترنت را منتشر کنند. شرح کامل این گفتگو با رئیس سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


مصوبه کمیسیون تنظیم مقررات مربوط به اپراتورهاست




موضوع کاهش تعرفه‌های اینترنت زیرساخت(تعرفه پهنای باند) موضوع جدیدی نیست و سازمان تنظیم مقررات در بازه‌های زمانی مختلف با مشاهده افزایش مصرف از سوی کاربران هزینه‌ها را کاهش می‌دهد. این روند تنها منحصر به ایران نیست و در بسیار از کشورها وجود دارد. سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی در سال ۱۳۹۶ نیز ۲۵ درصد هزینه پهنای باند اینترنت را برای اپراتورها کاهش داده بود.





توسعه صنعت فضایی ایران همگام با فناوری جهانی


متخصصان صنعت فضایی کشور با رونمایی و آزمایش ماهواره‌بر ذوالجناح در آستانه روز فناوری فضایی علاوه بر اینکه گامی دیگر برای توسعه صنعت فضایی کشور برداشتند نشان دادند ایران برای پیشرفت در فناوری‌های فضایی به حمایت‌های خارجی احتیاج ندارد و در دوران اعمال شدیدترین تحریم‌ها نیز همگام با کشورهای توسعه یافته در زمینه علوم فضایی حرکت می‌کند.


ذوالجناح نخستین ماهواره‌بر سوخت جامد کشور است. تعداد محدودی از کشورهای جهان به چنین فناوری در زمینه سوخت موشک‌های تحقیقاتی دست یافته و اکنون ایران با پرتاب آزمایشی ماهواره‌بر ذوالجناح در ردیف پیشرفته‌ترین صنایع فضایی جهان قرار گرفت. این دستاورد ملی در شرایطی طراحی و تولید شده است که سازمان‌های فضایی کشورمان به دلیل کارشکنی و تحریم‌های ظالمانه دولت تروریستی آمریکا هیچ دسترسی به تجهیزات فضایی بین‌المللی ندارد.





جف بزوس از آمازون می‌رود


جف بزوس، مدیرعامل کنونی شرکت آمازون می‌خواهد در سه ماه سوم سال ۲۰۲۱ از سمت خود کناره‌گیری کرده و به عنوان رئیس هیئت اجرایی این شرکت همکاری خود با آمازون را ادامه می‌دهد.


قرار است اندی جاسی، مدیر سرویس وب آمازون جانشین جف بزوس شود و هدایت کل مجموعه آمازون را برعهده گیرد. جف بزوس تصمیم خود را برای کارمندان شرکت آمازون این گونه اعلام کرد: «من هیجان زده هستم که بگویم تا چند ماه دیگر مدیرعامل این شرکت نیستم و اندی جاسی به جای من خواهد بود.»


انتهای پیام/4144/پ


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب