دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

آمار نگران کننده چاقی در میان ایرانی‌ها/ چگونه در برابر یک فاجعه ایستادگی کنیم؟

مصرف غذایی نامناسب در میان ایرانی‌ها ممکن است باعث ایجاد سونامی چاقی و بیماری‌های مختلف در کشور شود.
کد خبر : 558450

به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، تقریباً دو سال پیش بود که وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی کشور با انتشار گزارشی به این پرسش که ایرانی‌ها چقدر فست‌فود می‌خورند پاسخ داد؛ آماری نگران‌کننده که دیگر از سوی وزارت بهداشت به‌روزرسانی نشد، در این گزارش اعلام شد ایرانی‌ها بیش از ١١هزار میلیارد تومان برای خوردن غذا و خوراکی‌های آماده، هزینه کردند که دیابت، فشارخون، سکته‌های مغزی و قلبی، سرطان و پوکی استخوان از جمله بیماری‌هایی است که گریبان گیر ایرانیان شده و به این زودی‌ها نیز آ‌ها را رها نمی‌کند، ما ایرانی‌ها مثل همه ملت‌ها ذائقه خاصی داریم و تنوع غذایی‌مان هم خوب است که با استفاده از یک الگوبرداری مناسب می‌توان به یک الگوریتم غذایی مناسب رسید که سلامت جسمی خودمان را حفظ کنیم؛ لذا بهره‌مندی از یک الگوی غذایی مناسب از مهم‌ترین اقداماتی است که یک خانواده ایرانی باید مورد توجه قرار دهد.


زود شام‌خوردن


برای رسیدن به یک الگو غذایی خوب باید سبک زندگی را تغییر داد، یكی از عادت‌های خیلی خوب ایرانی‌ها در گذشته، زود شام خوردن بود. مردم بعد از غروب آفتاب شام می‌خوردند و فاصله بین شام تا زمان خوابیدن زیاد بود. در این شرایط هضم غذا به‌خوبی انجام می‌شد و بیماری‌هایی مانند گاستریت و ورم‌‌معده كمتر بود. متأسفانه این روزها دیگر فاصله 2.5 ساعت بین شام و خواب رعایت نمی‌شود و به همین دلیل بروز مشکل‌های گوارشی نیز بیشتر شده است.
 
مصرف فراوان سبزی‌خوردن


 استفاده از سبزی‌خوردن، در بسیاری از مجالس باب بود و به تعداد افراد، بشقاب سبزی‌‌خوردن وجود داشت. در حالی كه امروز، این عادت تا حدی كمرنگ شده و سالاد جای آن را گرفته است. گرچه مصرف كاهو و گوجه‌فرنگی خوب است و هم می‌تواند معده را پر كند و هم به فعالیت دستگاه گوارش كمك می‌كند، اما بهتر است مصرف سبزی‌هایی که حاوی ویتامین‌های بسیاری هستند را هم فراموش نکنیم. امروزه سر برخی میزها یک سبد سبزی‌خوردن می‌بینیم اما چقدر خوب است همان‌طور که برای هر کسی یک ظرف ماست اختصاص می‌دهیم، مثل گذشته یک بشقاب سبزی‌خوردن هم بگذاریم چون وقتی سبزی را در یک ظرف بزرگ وسط سفره قرار می‌دهیم دست خیلی از افراد به آن نمی‌رسد و از خیر خوردن آن می‌گذرند.
 
مصرف روغن‌های جامد و حیوانی


مصرف روغن‌های حیوانی و جامد در گذشته بیشتر بود. روغن‌های جامد دوستدار قلب نیستند اما چون مردم تحرك بیشتری داشتند و غذاهای چرب به خوبی متابولیزه می‌شدند، کمتر شاهد عوارض آنها بودیم.


سرخ‌کردن بیش از حد موادغذایی


 قدیمی‌ها موادغذایی را تا سر حد سیاه‌ شدن سرخ می‌كردند اما امروز با زیان‌های سوزاندن روغن و سرطان‌زا شدن آن آشنا شده‌اند.
 
مصرف کمتر گوشت‌قرمز


 در گذشته مصرف گوشت‌قرمز كمتر بود و در وعده شام بیشتر غذاهای حاضری مصرف می‌شد. امروزه متاسفانه میزان مصرف گوشت‌قرمز بالاتر رفته است. مصرف گوشت‌قرمز برای هیچ‌كس در شرایط عادی ممنوع نیست بلكه باید محدودیتی در مصرف آن اعمال شود. البته گوشت سفید به نوع قرمز آن ارجحیت دارد و باید حداقل به نسبت مساوی میل شود. خیلی‌ها تصور می‌كنند خوردن هرچه بیشتر منابع غذایی حاوی آهن، باعث رفع سریع‌تر كم‌خونی آنها می‌شود در حالی كه 48 ساعت زمان لازم است تا آهن موجود در حد نیاز جذب شود و بقیه دفع می‌شود، بنابراین افرادی كه به این ماده‌معدنی بیش از دیگران نیاز دارند، باید به این فاصله زمانی توجه كنند تا آهن بیشتری مورد استفاده بدنشان قرار گیرد.
 
مصرف بیشتر نان


نان در گذشته قوت غالب بود و مردم بیشتر نان و سیب‌زمینی می‌خوردند تا برنج، نان مخصوصا نان سبوس‌دار، حجم معده را بیشتر می‌گرفت و حس سیری بیشتری به فرد می‌داد. امروزه متاسفانه آردها سفید شده و فرایند تخمیر به خوبی روی نان انجام نمی‌شود بنابراین نان‌های مصرفی مانند گذشته نیستند.


برنامه دقیق داشته باشید


به نظر می‌رسد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی به همراه انجمن تغذیه کشور باید به فکر یک آموزش مناسب برای ایرانی‌ها باشند تا بتوانیم الگوی مصرفی کشور را به بهترین شکل ممکن مدیریت کنیم تا در برابر سونامی پوکی استخوان و چاقی ایستادگی کنیم.


انتهای پیام/4148


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب