دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
15 آبان 1399 - 12:02
جهان فناوری در هفته‌ای که گذشت/ 10؛

مبارزه فناوری نانو با ویروس کرونا/ بزرگترین‌ اختراعات دانشمندان مسلمان را بشناسید

هفته‌ای که گذشت اتفاقات زیادی در جهان فناوری روی داد و شرکت‌های بزرگ و کوچک با معرفی محصولات جدید طرفداران خود را غافلگیر کردند.
کد خبر : 528197
فناوری 1.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، تغییرات در جهان فناوری به‌سرعت در حال وقوع است و هر لحظه خبری تازه از محصولات پیشرفته و اتفاقات مختلف منتشر می‌شود. از ابتدای هفته تاکنون خبرها و گزارش‌های گوناگونی در حوزه فناوری به اطلاع خوانندگان رسیده است که در ادامه به تعدادی از آن‌ها اشاره می‌کنیم:



استفاده از اسفنج جادویی برای بازیافت روغن خوراکی مصرف شده


دانشمندان استرالیایی اسفنجی را تولید کردند که به سادگی و با هزینه‌ای کم روغن خوراکی مصرف شده را جذب کرده و آن را بازیافت و به سوخت زیستی( biofuel) تبدیل می‌کند.


در واقع این اسفنج مواد زائد و غیرقابل استفاده را به مواد قابل مصرف تبدیل می‌کند. اسفنج طراحی شده توسط مهندسان استرالیایی دارای کاتالیزورهایی است که سرعت فرایندهای شیمیایی برای تبدیل روغن کثیف خوراکی به سوخت زیستی افزایش می‌دهد. کارن ویلسون محقق ارشد در این پروژه گفت: «کاتالیزورهای موجود در این اسفنج می‌توانند به طور همزمان در چند واکنش شرکت کرده و کیفیت سوخت تولیدی را افزایش دهند.»





فناوری نانو به مبارزه با کرونا می‌رود


یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی موفق به تولید مواد ضدعفونی‌کننده مبتنی بر کلوئید نقره شده است که برخلاف ضدعفونی‌کننده‌های مبتنی بر الکل اثرگذاری طولانی‌مدتی دارد و مانع از آلودگی مجدد سطوح می‌شود. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


مواد ضدعفونی‌کننده بر پایه نانونقره به جنگ ویروس می‌آیند




با شیوع کرونا در جهان استفاده از مواد ضدعفونی‌کننده به طور چشمگیری افزایش یافت. اکثر محلول‌های ضدعفونی‌کننده بر پایه الکل ساخته می‌شوند با این حال بسیاری از مردم نمی‌دانند که این نوع ضدعفونی‌کننده‌ها به پوست آسیب می‌زنند. یک شرکت دانش‌بنیان ایرانی با به‌کارگیری فناوری نانو، مواد ضدعفونی‌کننده‌ بر پایه نانوکلوئید نقره تولید می‌کند که برخلاف مواد ضدعفونی‌کننده مبتنی بر الکل آسیبی به پوست وارد نمی‌کند.





کهکشان راه‌شیری میزبان چند ستاره است؟


ستاره‌شناسان و منجمان به طور دقیق نمی‌دانند که چند ستاره در کهکشان راه‌شیری وجود دارد چراکه تمام ستارگان موجود در این کهکشان از زمین قابل‌رویت نیستند. برخی از این ستارگان بسیار دورتر از زمین واقع شده‌اند، برخی بسیار کم‌نور هستند و برخی دیگر در هاله‌ای از گاز یا گردوغبار قرار دارند.


با این حال تخمین‌هایی درباره تعداد ستارگان موجود در کهکشان راه‌شیری وجود دارد که برخی مبتنی بر شکل و اندازه این کهکشان و برخی دیگر مبتنی بر جرم احتمالی کهکشان راه‌شیری هستند. به طور کلی تخمین زده می‌شود بین ۱۰۰ تا ۴۰۰ میلیارد ستاره در کهکشان ما وجود داشته باشد. برای درک بهتر این عدد، در نظر داشته باشید که تعداد افرادی که تاکنون روی سیاره زمین زندگی کرده‌اند به طور کلی ۱۰۰ میلیارد نفر است.





بزرگ‌ترین شکست‌های تجاری مایکروسافت را بشناسید


اگر فکر می‌کردید ویندوز ۸ بزرگ‌ترین اشتباه مایکروسافت در سال‌های اخیر بوده است، شاید متعجب شوید که این نسخه از ویندوز تنها جدیدترین محصول پرخطای مایکروسافت به‌حساب می‌آید! وقتی شرکتی به‌‌بزرگی مایکروسافت ساخته‌اید حتماً اشتباهاتی نیز خواهید داشت. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


 از ویندوز ME تا اینترنت اکسپلورر




موفقیتِ خیره‌کننده محصولات مایکروسافت در زمانی آغاز شد که رابط کاربری ویندوز یکی دو دهه قبل تحت بازسازی اساسی قرار گرفت. احتمالاً تصور کردید منظور ویندوز ۹۵ است اما نه، منظور مایکروسافت باب است. باب به‌عنوان روشی ساده برای کار با کامپیوتر در نظر گرفته شده بود. این محصول رابطی کاربری بود که فضای آشنای «دسکتاپ و پوشه» را به‌صورت یک خانه مجازی مهیا می‌ساخت.





عنکبوت‌های تارافکن، حشراتی با ویژگی عجیب شنوایی


عنکبوت تارافکن (Deinopis Spinosa) نوعی از عنکبوت‌ها هستند که با تنیدن تار به دور طعمه خود او را از پا درمی‌آورند. به‌تازگی دانشمندان ویژگی جدیدی از قوه شنیداری این حشره را کشف کرده‌اند.


بر اساس آخرین مطالعات محققان عنکبوت‌های تارافکن اندامی به نام گوش ندارند ولی با این وجود صداهای محیط اطراف خود را با جزئیات دقیق شنیده و با دقت تمام شکار می‌کنند. درواقع این عنکبوت‌ها با استفاده از سایر قسمت‌های بدن خود طعمه‌ها را تشخیص داده و آن‌ها را در تار اسیر می‌کنند. یکی از قسمت‌های بدن عنکبوت تارافکن که نسبت به ارتعاشات امواج صدا بسیار حساس است، پاهای این حشره است.





قاتل هیدروژنی شهرها یا خانه‌خراب‌کُن‌های اتمی


در یکم نوامبر ۱۹۵۲ اولین بمب هیدروژنی ایالات متحده آمریکا در جزيره بي‏كينی واقع در اقيانوس اطلس مورد آزمایش قرار گرفت. با افشای این خبر، افراد در سراسر جهان نسبت به این آزمايش معترض و خواستار توقف آن شدند. هرچند در دهه‌های آتی، کوشش‌هایی برای خلع سلاح هسته‏‌ای در جهان آغاز شد و توافقاتی در اين زمينه به دست آمد اما توليد اين سلاح‏ هرگز متوقف نشد. با این وجود تا بدین لحظه هیچ بمب هیدروژنی در طول یک جنگ علیه یک کشور دیگر مورد استفاده قرار نگرفته است. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


کدام سلاح کشنده‌تر است؟




ایالات آمریکا در جنگ جهانی دوم بمب‌هایی اتمی را در دو شهر از کشور ژاپن سرازیر کرد. این رخداد، ده‌ها هزار کشته برجای گذاشت. پس از گذشت چند دهه و با پایان رسیدن جنگ سرد به نظر می‌رسید، ‌رقابت تسلیحاتی برای تولید جنگ‌افزار اتمی نیز به پایان رسیده است. با این حال تنش‌های جهانی در مورد برنامه هسته‌ای کشورهای مختلف باعث شد فضا با گذشت دهه‌ها از فروریختن دیوار برلین همچنان متشنج باقی بماند.





آمریکا بزرگ‌ترین تولید زباله‌های پلاستیکی در جهان


محققان کشف کرده‌اند ایالات‌متحده در سال ۲۰۱۶ بیش از هر کشور دیگر در جهان زباله پلاستیکی تولید کرده است؛ چیزی حدود ۴۲ میلیون تُن! یافته‌های مطالعه منتشرشده همچنین نشان می‌دهد که با وجود سیستم مدیریت پسماند قوی و قابل‌دسترسی، هزاران تُن زباله پلاستیکی به‌طور غیرقانونی در ایالات‌متحده ریخته شد.


این مطالعه نشان داد میلیون‌ها تُن دیگر پس از حمل‌ونقل به کشورهای دیگر برای بازیافت، سوء مدیریت شد. بیش از ۸۸درصد زباله‌ها به کشورهایی منتقل شدند که بیش از ۲۰درصد زباله را به‌طور نامناسب مدیریت می‌کردند.





شرکتی ایرانی پودر استخوان نیمه‌صنعتی تولید می‌کند


وقتی یک دندان می‌افتد یا کشیده می‌شود، معمولاً با ایمپلنت جای آن را پر می‌کنند. فضایی خالی میان استخوان فک و ایمپلنت وجود دارد که دندان‌پزشکان این شکاف را با پودر استخوان پر می‌کنند که باعث استخوان‌سازی می‌شود و می‌توان ایمپلنت را جایگذاری کرد. 


پودر استخوان برای درمان بیماری‌های لثه که باعث فرسایش و از دست رفتن حالت لثه‌ها می‌شود نیز  به کار گرفته می‌شود. حال یک شرکت دانش‌بنیان موفق به تولید نیمه‌صنعتی پودر استخوان در گریدهای مختلف شده است. در یکی از گریدهای این پودر استخوان از نانوذرات هیدروکسی آپاتیت و کلسیم فسفات استفاده شده که روند استخوان‌سازی را تسریع می‌بخشد. این محصول در حال اخذ مجوزهای لازم است تا به بازار ارائه شود.





بزرگترین‌ اختراعات دانشمندان مسلمان را بشناسید


جوامع مسلمان نشان داده‌اند که در هرجایی از تاریخ که بستر علمی و فرهنگی مناسب بوده، تأثیراتی شگرف را از خود باقی می‌گذارند. وقتی به ریشه‌های یک زندگی مدرن و مواهب آن فکر می‌کنیم، نباید سهم این مشارکت‌ها را تماماً به کشورهای غربی اختصاص دهیم. آیا مسلمانان در اختراعات مهم بشریت، نقش داشته‌اند؟ بی‌تردید بله. در این گزارش بخش ناچیزی از این سهم را باهم مرور خواهیم کرد. شرح کامل این گزارش را در لینک زیر مطالعه کنید:




بیشتر بخوانید:


از مسواک تا ماشین پرواز




بسیاری از مهم‌ترین پیشرفت‌ها در زمینه مطالعه اپتیک برای اولین بار در جهان اسلام کسب شده است. در حدود هزار سال پیش، ابن هیثم ثابت کرد که انسان‌ها اشیاء را از طریق انعکاس نور آنها و ورود نور به چشم می‌بینند و نظریه‌های اقلیدس و بطلمیوس مبنی بر اینکه نور از خود چشم ساطع می‌شود را رد کرد. این فیزیکدان بزرگ مسلمان همچنین پدیده اتاق تاریک را کشف کرد، که توضیح می‌دهد چگونه چشم، تصاویر را به دلیل اتصال بین عصب بینایی و مغز می‌بیند.





چرا پیاز اشک چشم را درمی‌آورد؟


سلول‌های پیاز حاوی آنزیمی به نام «آلیناز» و ترکیب شمیایی به نام «سولفوکسید» است. معمولا این آنزیم و ماده شیمیایی از یکدیگر جدا هستند اما زمانی که پیاز خرد می‌کنید، به طور همزمان رها شده و واکنش نشان می‌دهند که در نتیجه اسید سولفنیک ایجاد می‌شود.


در مرحله بعدی آنزیمی به نام «سینتاز» با این اسید واکنش نشان می‌دهد که در نتیجه گازی به نام «سین پروپنتیال اس اکسید» تولید می‌شود. این گاز از طریق هوا پخش می‌شود، چشم فرد را تحریک می‌کند و در نتیجه غدد اشک شروع به تولید اشک می‌کنند تا این گاز را از محیط چشم خارج کنند.





افزایش کارگروه‌ها ارتباط و تعامل میان بخش درمان و تحقیق


پژوهشگاه رویان در سال ۱۳۷۰ با توجه به نیاز کشور به مرکز جامع و تخصصی درمان ناباروری و برای ارائه خدمات به زوج‌های نابارور تأسیس شد. پژوهشکده علوم تولیدمثل نیز در همان سال فعالیت رسمی خود را آغاز کرد و در حال حاضر ۳۵ عضو هیئت علمی با تخصص‌های مختلف دارد که در ۶ گروه علمی پژوهشی شامل اخلاق و حقوق پزشکی، اندوکرینولوژی و ناباروری زنان، تصویربرداری تولیدمثل، جنین‌شناسی، ژنتیک تولیدمثل و ناباروری مردان فعالیت می‌کنند.




بیشتر بخوانید:


آشنایی با فعالیت‌های پژوهشکده علوم تولیدمثل رویان




این پژوهشکده در دو حوزه تحقیقات باروری-ناباروری و درمان ناباروری به هم‌وطنان و بیماران کشورهای همسایه خدمت‌رسانی می‌کند. همچنین در حوزه تحقیقات با مراکز تحقیقاتی معتبر داخلی و خارجی نیز همکاری دارد. تحقیقات پایه و درمان دو بال پژوهشکده علوم تولیدمثل به شمار می‌روند که برای تعامل بیشتر با تشکیل هفت کارگروه علمی به بررسی و تدوین طرح‌های تحقیقاتی و ارائه نتایج آنها به بخش درمان می‌پردازند.


انتهای پیام/4144/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب