همه آنچه باید درباره چالش «مومو» بدانید
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه فناوری خبرگزاری آنا، این روزها در فضای مجازی اسم بازی رایانهای یا چالش «مومو» (Momo) زیاد دیده میشود و حتی گاهی خبرهایی از قربانی شدن کودکان به دلیل انجام خواستهای مطرح شده در این بازی شنیده میشود.
بیشتر بخوانید:
مشکلات تمامنشدنی کاربران با نرمافزار شاد/ وقتی پیامرسان خارجی جایگزین میشود
شیوع کرونا بیماری کرونا موجب شد تا استفاده دانشآموزان در مقاطع مختلف تحصیلی از تلفن همراه یا دستگاههای دیگر برای اتصال به فضای مجازی و ارتباط با مدرسه و آموزگاران افزایش چشمگیری پیدا کند. قطعاً رشد کمی و کیفی حضور کودکان و نوجوانان در فضای مجازی خالی از خطر نیست. یکی از آسیبهایی که کاربران خردسال اینترنت را تهدید میکند بازیها یا چالشهایی همچون «نهنگ آبی» و «مومو» است.
مومو چیست؟
سؤالی که در گام اول مطرح میشود این است که «مومو» چیست و چه خطراتی را برای کودکان ایجاد میکند؟ مومو حساب کاربری نامشخصی در پیامرسان واتساپ است که تصویر نمایه آن به شکل دختر بسیار زشتی همراه با یک خنده جوکر مانند است. تصویر نمایه Momo فتوشاپ یا ویرایش شده نیست، بلکه عکسی از یک مجسمه واقعی است. تصویر این موجود ترسناک اولین بار در اینستاگرام توسط فردی به نام ناناکو که عروسکسازی ژاپنی است، منتشر شد.
بیشتر بخوانید:
«چالش مومو»؛ از واقعیت تا خیال + فیلم
مومو از چه زمانی فعالیت خود را آغاز کرد؟
اولین بار اسم مومو به عنوان چالشی آسیبزننده به کاربران فضای مجازی در فیسبوک عنوان شد. کاربر یا کاربرانی با انتخاب تصویر مجسمه مومو به عنوان عکس پروفایل خود برای گروههای خاصی از اعضای فیسبوک پیامهای تهدیدآمیز ارسال کرده و با استفاده از تصاویر وحشتناک آنها را تهدید میکردند. در واقع مومو از کاربران این شبکه اجتماعی میخواهد دستورات خود را انجام دهند وگرنه هیچگاه در فضای مجازی آرامش نخواهند داشت.
بررسی پروندههای چالش مومو نشان میدهد تقریباً اکثریت کاربرانی که در چالشهای Momo شرکت کرده و دچار آسیب شدهاند در رده سنی کودک و نوجوان قرار داشتند. یعنی طراحان این بازی اینترنتی جامعه هدف خود را بهدقت انتخاب کرده و برای زدن بیشترین ضربه روحی و جسمی به آنها برنامهریزی کردهاند. چالش مومو با یک پیام آغاز میشود ولی فرستنده دیگر نمیتواند پایانی برای آن در نظر بگیرد.
دردسر مومو در کشورهای مختلف دنیا
چالش مومو از لحظه ورود به فضای مجازی و زمانی که به عنوان تهدید شناخته شد در کشورهای آرژانتین، آمریکا، آلمان، فرانسه و چند کشور دیگر گسترش یافت. تا این لحظه خودکشی دختری 12 ساله به این بازی نسبت داده میشود. پس از چندی فعالیت در فیسبوک اخیراً گردانندگان Momo تصمیم گرفتند فعالیت خود را به پیامرسان واتساپ نیز گسترش دهند و کاربران این برنامه را قربانی نقشههای شوم خود کنند.
کارشناسان فضای مجازی معتقدند هدف اصلی طراحان و اداره کنندگان چالشهای مومو به سرقت بردن اطلاعات خصوصی کاربران است ولی برخی از سیاستهای آنها صرفاً میتوان بیانگر ذهنیت فردی بیمار باشد. در تمام کشورهایی که با چالش مومو درگیر هستند پلیس و نهادهای مسئول در حوزه فضای مجازی به خانوادهها و عموم کاربران در خصوص عدم گرایش و شرکت در چالشهای مومو هشدار دادهاند.
مومو در ایران
اگرچه سابقه فعالیت چالش مومو در کشورهای دیگر بیشتر از ایران است ولی در ماههای اخیر خبرهای مرتبط با این بازی ترسناک و دردسرهای آن گروههای مختلفی از مردم را نگران کرده است. این نگرانیها مخصوصاً بعد از خودکشی پسربچه 11 ساله اهوازی که عدهای علت آن را دریافت پیامکی از مومو میدانند، بیشتر شد.
البته جانشین فرمانده انتظامی اهواز خبر خودکشی این کودک را تکذیب کرد و گفت: تاکنون شکایتی در مورد فوت بهعلت چالش مومو به ما واصل نشده است. حتی تماسی هم با مرکز فوریتهای پلیسی ۱۱۰ برای اعلام گزارش در این زمینه نداشتیم.
مدارک منتشر شده از سوی کاربران ایرانی و غیرایرانی درگیر با چالش مومو حاکی از آن است که فردی که با نام Momo به کودکان در واتساپ پیام میدهد یا زنگ میزند ترس و دلهره زیادی در کودک ایجاد کرده و او را تا مرز حمله قلبی نیز میکشاند. به نظر میرسد اگر در خصوص دستگاههای متولی امر در حوزه آسیبشناسی فضای مجازی هرچه زودتر اقدامات فوری و گسترده را انجام ندهند، چه بسا در آینده شاهد درگیر شدن تعداد زیادی از کودکان کشورمان با چالش جنجالبرانگیز مومو باشیم.
بحث مومو در شبکههای اجتماعی مانند توئیتر نیز داغ است و کاربران اظهارنظرهای متفاوتی در مورد این بازی میکنند. یکی از کاربران توئیتر در حساب کاربری خود با اشاره به عدم آگاهی والدین نسبت به فعالیتهای فرزندان در فضای مجازی نوشت: «بچه من میدونه مومو چیه من نمیدونم !! وااسفا !!»
کاربری سؤالی را مطرح کرد که شاید این روزها افراد زیادی به دنبال پاسخ مناسب برای آن هستند: «مومو چیه؟ چالشی مسخره که دخترهای نوجوان رو هدف قرار داده! هدفش چیه؟ شما بگین!!»
کاربری در توئیتر با اشاره به شمارههای متعددی که مومو از طریق آنها با افراد مورد نظر خود تماس میگیرد، نوشت: «برای برخی از کاربران واتساپ با شماره ایرانی و خارجی پیامهایی به زبان فارسی ارسال شده که از آنها خواسته شده بود در چالش مومو شرکت کنند؛ مومو با استفاده از حساب کاربری واتسآپ، یک لینک تماس برای افراد ارسال کرده و پس از شروع به گفتگو با افراد، آنها را به رفتارهای خطرناک دعوت میکند.»
کاربری هم که به نظر میرسد در ارتباط با مومو و نوع فعالیت آن تحقیق کرده است با هدف آگاهسازی کاربران دیگر در فضای مجازی نوشت: اطلاعاتی درباره چالش مومو: «۱.مومو یک اکانت فیس بوکی و واتس اپی هست ۲.مومو متعلق به یک سازمانی اطلاعات جاسوسی است ۳.این اکانت به جمعآوری اطلاعاتی همچون شماره تلفن، موقعیت، اطلاعات بانکی، تصاویر کاربران اقدام میکند ۳.شما در طول چالش ناخواسته کارهایی میکنید که راه برگشت ندارد و چالش همیشه با شماست.»
بنابراین در شرایط کنونی که دانشآموزان در سنین حساسی از لحاظ یادگیری و تأثیرپذیری از محیط پیرامون خود قرار دارند والدین بهتر است به توصیه کارشناسان در خصوص نظارت دائمی بر ارتباطات کودکان در اینترنت توجه کنند. قطعاً همراهی صمیمانه و به دور از محدودیتهای سختگیرانه میتواند کودکان را از محیطهای آلوده از فضای مجازی نشان داده و آنها را به بهرهگیری از مزایای اینترنت سوق دهد.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/