زندگی در زهره؛ شایعه یا واقعیت؟
گروه فناوری خبرگزاری آنا- علیرضا باجلان؛ دانشمندان بهتازگی نوعی گاز به نام فسفین را در جو سیاره زهره (ونوس یا ناهید) کشف کردند که سبب شده تا احتمال حیات در این سیاره قوت بگیرد. حالا گروههای مختلفی از اخترشناسان در تلاش هستند تا نشانههای دریافت شده از شرایط حیات در این سیاره را بهطور دقیق بررسی و نتایج آن را به همه مردم اطلاع دهند.
بیشتر بخوانید:
اقیانوس زیرزمینی گسترده در سیارهای کوتوله/ تلاش برای یافتن حیات در سرس
فسفین چه نوع گازی است؟
فسفین نوعی گاز سمی است که از یک مولکول فسفر و سه مولکول هیدروژن ساخته شده است. گاز فسفین معمولاً از فعالیتهای بدنی انسان و سایر موجودات زنده به وجود میآید و ازآنجاییکه تنها موجودات زنده در جهان شناختهشده کنونی روی کره زمین زندگی میکنند، وجود این گاز در سیاره زهره موجب شگفتی میلیونها نفر در کشورهای مختلف شده است. پیشتر ماهوارههای در حال گردش در منظومه شمسی نشانههایی مبنی بر احتمال حیات در سیارههای اروپا (قمر سیاره مشتری)، انسلادوس (ششمین قمر سیاره زحل) و سیاره مریخ رصد و اطلاعات مربوط به آن را به زمین ارسال کرده بودند.
اتمسفر رازآلود زهره
دانشمندان معتقدند کشف گاز فسفین در ابرهای موجود در آسمان سیاره ناهید الزاماً به معنای وجود شرایط حیات مانند زمین، نیست و باید بررسیهای گستردهای در این زمینه صورت گیرد. آنچه مسلم است وجود رازهای آشکارنشده در اتمسفر سیاره زهره است.
گروهی که اولین بار وجود گاز فسفین در سیاره زهره را کشف کردند، پس از مشاهده اولیه با استفاده از دو مدل از قویترین تلسکوپهای دنیا تحقیقات بیشتری انجام دادند و به این نتیجه رسیدند که این گاز قطعاً در سیاره همسایه زمین وجود دارد. گاز فسفین ممکن است در اثر صاعقه، برخورد شهابسنگ و فعالیتهای آتشفشانی نیز به وجود بیاید.
بااینکه مقدار گاز فسفین شناساییشده در اتمسفر زهره بسیار بیشتر از گازهای تولیدشده در اثر فعالیتهای آتشفشانی است ولی نباید فراموش کرد که اطلاعات دانشمندان از فعلوانفعالات شیمیایی در این سیاره بسیار ناقص است. اکنون محققان دو نظریه در مورد سیاره ونوس را مطرح کردهاند اول اینکه واقعاً موجودات زندهای در این سیاره زندگی میکنند و دوم اینکه فعالیتهای شیمیایی ناشناختهای در اتمسفر زهره در حال رخ دادن است.
گاز فسفین بهتازگی در جو زهره کشف شده است و باید مدتی صبر کرد و میزان این گاز را بهطور دقیق در بازههای زمانی مشخص اندازهگیری کرد. تغییر در حجم این گاز میتواند اطلاعات ارزشمندی در مورد سیاره زهره را در اختیار دانشمندان قرار دهد.
تحقیق روی سطح سیاره زهره
گروهی از اخترشناسان معتقدند به دلیل حساسیت موضوع باید نوعی کاوشگر خاص برای تحقیق روی سطح زهره طراحی و به سمت این سیاره پرتاب شود؛ اما ساختار و اوضاع جوی سیاره زهره بهگونهای است که هماکنون هیچ دستگاهی در جهان قادر نیست روی سطح این سیاره فرود آمده و به کاوش در آن بپردازد. سازمانهای تحقیقات فضایی تنها میتوانند با استفاده از ماهوارههای موجود در منظومه شمسی اتمسفر زهره را از میلیونها کیلومتر دورتر بررسی کنند.
شروع دوران جدیدی برای کاوش در سیاره زهره
اکنون 31 سال از زمانی که سازمان تحقیقات فضایی ناسا برای اولین بار سفینهای را به سمت سیاره ونوس پرتاب کرد، میگذرد. پیش از کشف اسنادی مبنی بر وجود گاز فسفین در ناهید ناسا برنامهریزی کرده بود که برای تحقیق بیشتر در مورد این سیاره دو سفینه تحقیقاتی را به فضا پرتاب کند. این مأموریتها در اواخر سال 2020 آغاز خواهند شد. هنوز اطلاعات بیشتری در مورد ماهوارههای تحقیقاتی که به سمت ناهید میروند افشا نشده است.
در حال حاضر دانشمندان و مردم در سراسر دنیا اشتیاق بیشتری برای دانستن در مورد رازهای سیاره زهره دارند و همین موضوع سازمانهای فضایی مثل ناسا، جاکسا (سازمان فضایی ژاپن) و سازمان فضایی اتحادیه اروپا را بیش از گذشته به تحقیق در مورد همسایه مرموز کره زمین وامیدارد. یافتن هرگونه آثار از حیات زمینی در سطح زهره میتواند تحولی در علوم فضایی و ارتباط بشر با جهان خارج از کره زمین ایجاد کرده و مشخص سازد که انسانها در منظومه شمسی تنها نیستند.
انتهای پیام/4144/پ
انتهای پیام/