دانشجویان درباره کاربرد پژوهشهای دانشگاهی اطلاعات اندکی دارند/ لزوم توجه بیشتر وزارت بهداشت به انجمنهای علمی
به گزارش خبرنگار حوزه تشکلهای دانشگاهی گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، تولید علم یکی از مسائل مهم و راهبردی برای کشور محسوب میشود که عصاره آن میتواند از دلِ دانشگاهها و مراکز آموزشی و تحقیقاتی بیرون بیاید؛ انجمنهای علمی دانشجویی از جمله تشکلهایی هستند که میتوانند به طور جدی به موضوع تولید علم وارد شوند و فعالیت آنها کمتر رسانهای میشود.
اهمیت دادن به نقش دانشجویان در توسعه علم و فناوری کشور و توجه کافی نکردن نهادهای متولی در پرداخت سطحی به ترویج و توسعه علم در جایگاه حقیقی آن، خبرگزاری آنا را بر آن داشت تا در راستای سیاست ذاتی خود در سلسله گفتگوهایی پای صحبت رؤسای دانشگاهها، اساتید، نخبگان و دانشجویان عضو انجمنهای علمی بنشیند و با ارائه راهکارهایی به مسائل و چالشهای این انجمنها بپردازد.
در این گفتگو میزبان فربد نصیری، دانشجوی کارشناسی ارشد نانوفناوری پزشکی و دبیر کمیته تحقیقات دانشجویی دانشکده علوم و فناوریهای نوین دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران هستیم که در ادامه مشروح این گفتگو را میخوانید.
بیشتر بخوانید:
اصلیترین وظیفه دانشگاهیان تولید علم است
آنا: دانشگاهیان چگونه میتوانند به تولید علم کمک کنند؟
نصیری: در حقیقت اصلیترین وظیفه دانشگاهیان و بخش علمی جامعه، تولید علم است. برای دستیابی به این امر تقویت گروههای دانشجویی در چارچوب کمیته و انجمن علمی به عنوان یک بازوی دانشگاه در کنار امور آموزش و فرهنگی مطرح میشود؛ ترویج علم و فناوری به همراه تولید ثروت از علم از شاخصهای توسعه محسوب میشوند و بر اقتدار کشور موثر هستند، البته در این میان ارتباط بین دانشگاه و صنعت کمرنگ بوده که نیازمند توجه بیشتر طرفین و سیاستگذاران به این مقوله است.
انجمنهای علمی فرصتی برای فعالیتهای بین رشتهای دانشجویان جهت ارتقای آنان است
آنا: نقش کمیتههای تحقیقات دانشجویی و انجمنهای علمی در پیشرفت علمی کشور چیست؟
نصیری: با توجه به سرعت پیشرفت علم و فناوری، وقتی به برنامه آموزشی و سرفصلهای رشتههای تحصیلی که توسط شورای عالی برنامهریزی تدوین میشود نگاه میکنیم، متوجه میشویم که هر قدر به تدوین کوریکولوم توجه کنیم باز هم نیاز فراگیر به مهارتها و منابع روز جامعه رفع نمیشود. کمیته تحقیقات، انجمنهای علمی، کانونهای فرهنگی و... همگی فرصتی برای فعالیتهای چندرشتهای و بین رشتهای هستند تا دانشجویان بتوانند در فضای دانشگاه به صورت هدفمند و پویا خود را ارتقا دهند.
دانشجویان با مشارکت اعضای هيئت علمی و متخصصان در این فضا، کار گروهی، همدلی، مدیریت و شبکهسازی را تجربه و تمرین میکنند و این همان روند پرورش نیروی ماهر برای ارتقای جامعه و پیشرفت کشور است که بعدها بخشی از نیاز کشور را به نوآوری و کارآفرینی برطرف میکند. در این میان کمیته تحقیقات دانشجویی طبق آییننامه وزارت بهداشت، توجه و نگاهی ویژه به پژوهش، پرورش ایده، اختراع و کارآفرینی در حوزه علوم زیستی و سلامت دارد و همه اینها در راستای ﺳﻨﺪ ﻧﻘﺸﻪ ﺟﺎﻣﻊ ﻋﻠمی ﻛﺸﻮر است.
لزوم توجه بیشتر وزارت بهداشت به انجمنهای علمی و کمیتههای تحقیقات دانشجویی
آنا: رویکرد وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی را در خصوص حمایت کردن از کمیتههای تحقیقات دانشجویی و انجمنهای علمی دانشجویی چگونه ارزیابی میکنید؟
نصیری: برنامهریزیهای وزارت بهداشت در رابطه با کمیتهها و انجمنهای علمی برای برگزاری جشنوارههایی جهت ایجاد فضایی سالم باید پررنگتر شود و رقابت این گروههای دانشجویی در سطح کشور رونق بگیرد. همچنین فعالیت شبکه همکار کمیته تحقیقاتهای دانشجویی دانشگاههای علوم پزشکی کشور محدود بوده که نیازمند توجه بیشتر وزارت بهداشت است.
کمبود منابع مالی از موانع کمیتههای تحقیقات دانشجویی
آنا: آسیبها و چالشهای کمیتههای تحقیقات دانشجویی چیست؟
نصیری: کمبود منابع مالی و نداشتن حامی دانشگاهی و حتی مستقل از دانشگاه، یکی از مهمترین موانع برنامههای مربوط به کمیته تحقیقات دانشجویی است، به نحوی که بسیاری از فعالیتهای دانشجویی بهخاطر عدم حمایت دچار رکود میشوند. همچنین به روند طولانی امور اداری و اخذ تاییدیه نیز میتوان اشاره کرد. همکاری و مشارکت بیشتر مراکز علمی و صنعتی با کمیتههای تحقیقات دانشجویی از بزرگترین چالشهای تقویت این محیطهای دانشجویی است.
یکی از آسیبهای جدی در این مقوله ارتباط کم آموزش در تحصیلات عالی با رویکرد پژوهش است، و دانشجویان نسبت به اهمیت کاربرد پژوهشهای دانشگاهی اطلاعات بسیار اندکی دارند و به این خاطر متاسفانه برای رفع نیاز و هیجان خود به بسیاری از موسسات غیرقانونی و بیکیفیت پایاننامهنویسی، مقاله و از این دست عناوین مراجعه کرده و یا به صورت نادرست با امور استاندارد پژوهشی آشنا میشوند. مواجهه و رفع این آسیب از چالشهای دانشگاهیان و فعالان دانشجویی است.
راهکارهای تقویت کمیتههای دانشجویی
آنا: چه راهکاری برای تقویت کمیته تحقیقات دانشجویی در دانشگاهها وجود دارد؟
نصیری: دانشجویان فعال در کمیتههای تحقیقاتی و انجمن علمی حقیقتا نیروهای مستعد و بدون ادعایی هستند که در جهت رشد خود و تولید علم حرکت میکنند، برای ایجاد انگیزه بیشتر و بهبود فعالیتها ارائه تسهیلاتی مانند تاثیر در پذیرش تحصیلات تکمیلی و تامین هزینهها برای دانشجویان مناسب است. همچنین نشست و جلسه دبیران و فعالان دانشجویی با مسئولان دانشگاه به صورت منظم جهت ورود دانشجویان در امر برنامهریزی و پیشبرد بهتر اهداف دانشگاه میتواند بسیار موثر باشد. توسعه شبکه علمی با کمیته و انجمن علمی دانشگاهها برای استفاده از امکانات یکدیگر، انجام فعالیتهای بین دانشگاهی و تدوین برنامههای کلان از جمله راهکاری تقویتی کمیتههای تحقیقات دانشجویی است.
آنا: برای اینکه کمیتههای تحقیقات دانشجویی و انجمنهای علمی دانشجویی فارغ از برگزار کردن کارگاهها و سمینارهای آموزشی به تولید علم و حل مسائل کشور از طریق علم روی بیاورند، چه کاری باید انجام دهند؟
نصیری: در داخل دانشگاه جایگاه و اعتبار کمیته تحقیقات برای همه مشخص و واضح نیست، با وجود تعامل با برخی مسئولان و دانشجویان هنوز افرادی هستند که از فعالیتهای کمیته و انجمن بیاطلاع هستند. در مورد ارتباطات خارجی، توسعه شبکه و همکاری با سایر کمیتههای تحقیقاتی و انجمنهای علمی برای برنامه و اهداف بزرگتر مناسب است.
اقدامات کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران
آنا: درباره کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوموپزشکی آزاد اسلامی تهران توضیح دهید. از ابتدای فعالیت شما تاکنون چه فعالیتهایی انجام شده است؟
نصیری: در کمیته تحقیقات دانشجویی دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی تهران با همراهی باشگاه پژوهشگران جوان و نخبگان جهت پرورش دانشجویان، فعالیتهای ترویجی، آموزشی، پژوهشی و تخصصی علمی داشتهایم. با توجه به نیاز دانشجویان و مباحث روز نسبت به تدوین و برگزاری کارگاههای علمی و عملی، همایشها، مسابقات علمی، سمینار و ژورنال کلاب اقدام کردهایم. در سالهای اخیر با توجه به استقبال و جمعیت دانشجویان مخاطبمان، ارائه منظم برنامهها را با بهرهمندی از اساتید و متخصصان بیشتر در نظر داشتیم و خوشبختانه در اجرای آن موفق بودیم. همچنین پروپوزالهای تحقیقاتی دانشجویان در صورت پذیرش در داوری مورد حمایت قرار گرفتهاند و تداوم این برنامهها و توسعه ارتباط با سایر مراکز تحقیقاتی در دستور کار کمیته قرار داد.
انتهای پیام/4118/
انتهای پیام/