دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
28 تير 1399 - 00:03
آنا گزارش می‌دهد؛

بانوان ایرانی در خط مقدم علم/ سهمیه دانشجویی زنان در غرب به۲۰ درصد هم نمی‌رسد

درصد بالایی از دانشجویان دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی ایران را زنان تشکیل می‌دهند، این در حالی است که درصد تحصیل زنان در برخی از رشته‌ها در کشورهای غربی زیر 20 درصد بوده است.
کد خبر : 502277
DDDDDDDDDDDDDDDD.PNG

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، حضور بیشتر زنان در جوامع علمی، دانشگاهی و فناوری از مهم‌ترین دغدغه‌های جهان امروز به شمار می‌رود؛ چراکه یک بانوی دانشمند می‌تواند نسلی از عالمان و محققان را تربیت کند. برای رسیدن به این هدف نه‌تنها باید زمینه‌های مورد نیاز برای حضور زنان در حوزه‌های علوم، فناوری و مهندسی و ریاضیات ایجاد شود بلکه باید دختران را تشویق کرد تا بیشتر به سراغ تحصیل و تحقیق در حوزه‌های علمی و فناوری و اشتغال در آنها بروند.


در بسیاری از کشورهای دنیا نسبت تحصیل و اشتغال زنان و دختران در حوزه‌های علوم، فناوری و مهندسی و ریاضیات به مردان و پسران کمتر است. برای مثال در انگلستان تنها 18 درصد از دانشجویان علوم کامپیوتر را زنان تشکیل می‌دهند، این آمار در رشته‌های مهندسی و فناوری 19 درصد و در علوم ریاضی 37 درصد است.


در استرالیا 7 هزار و 500 زن در حوزه‌های تحقیقاتی علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات فعالیت دارند، در حالی تعداد مردان فعال در این رشته‌ها 18 هزار و 400 نفر بوده است. براساس آمارها، در دانشگاه‌های استرالیا تنها 35 درصد از مدارک تحصیلی رشته‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات متعلق به زنان است.  این امر نشان می‌دهد که زنان حتی در کشورهای توسعه‌یافته کمتر از مردان به تحصیل و اشتغال در رشته‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات می‌پردازند.



حضور زنان دانشجو در دانشگاه‌های ایران


براساس آخرین آمار موسسه پژوهش و برنامه‎ریزی آموزش عالی جمعیت دانشجویی کشور به 3 میلیون و 616 هزار و 114 نفر رسیده است. در سال تحصیلی 97، یک میلیون و 2 هزار و 115 نفر در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی ثبت‌نام کرده که 440 هزار و 773 نفر از آنها را زنان و 561 هزار و 342 نفر را مردان تشکیل می‌دهند. به عبارت دیگر 43.98 درصد دانشجویان جدیدالورود در سال 97 را زنان تشکیل داده‌اند.


623 هزار و 334 نفر از ثبت‌نام‌کنندگان جدید در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی دولتی و 378 هزار و 781 نفر در دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی غیردولتی ثبت‌نام شده‌اند. 280 هزار و 171 هزار نفر از ورودی‌های جدید نیز در دانشگاه آزاد اسلامی ثبت‌نام کرده‌اند.


تنوع جنسیتی در دانشگاه آزاد اسلامی


دانشگاه آزاد اسلامی یکی از بزرگ‌ترین مراکز آموزشی و پژوهشی در ایران و جهان به شمار می‌رود و بیش از 6 میلیون فارغ‌التحصیل دارد. براساس آخرین گزارش‌ها، دانشگاه آزاد اسلامی یک میلیون و 550 هزار و 70 دانشجوی در حال تحصیل دارد که از این میان 637 هزار و 317 نفر از آنها را بانوان تشکیل می‌دهند.


وضعیت محققان زن در دانشگاه‌های ایران


هفته گذشته نتایج رتبه‌بندی لایدن از برترین دانشگاه‌ها و موسسات آموزش عالی برتر جهان منتشر شد که 36 دانشگاه ایرانی در جمع هزار و 176 دانشگاه برتر جهان قرار گرفته‌اند. شاخص‌های ارزیابی  این نظارم رتبه‌بندی شالم چهار معیار کلی مرجعیت علمی، دپیلماسی علمی، دسترسی آزاد به انتشارات علمی و تنوع جنسیتی می‌شود.



بدین ترتیب دانشگاه تهران، دانشگاه صنعتی امیرکبیر و دانشگاه علوم پزشکی تهران جایگاه اول تا سوم برترین دانشگاه‌های ایران را در رتبه‌بندی لایدن دارند. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات نیز در جایگاه سیزدهم قرار این فهرست قرار دارد.


در معیار تنوع جنیستی شاخص‌های همکاری با نویسندگانی که جنسیت آنها مشخص نیست، نویسندگان مرد به نسبت کل نویسندگان، نویسندگان زن به نسبت کل نویسندگان، نویسندگان مرد به نسبت تمام نویسندگان مرد و زن و نویسندگان زن به نسبت نویسندگان مرد و زن در نظر گرفته می‌شود.



دانشگاه علوم پزشکی تهران با 10 هزار و 648 نویسنده زن عنوان برترین دانشگاه ایران از نظر تنوع جنسیتی را در رتبه‌بندی لایدن از آن خود کرده است. دانشگاه تهران با 4 هزار و 825 نویسنده زن و دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با 5 هزار و 883 نویسنده زن به ترتیب رتبه دوم و سوم برترین دانشگاه‌های ایران از نظر تنوع جنسیتی را دارند. دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات نیز با یک هزار و 705 نویسنده زن در جایگاه هجدهم این فهرست قرار دارد. به طور کلی 122 هزار و 15 مقاله علمی توسط نویسندگان زن در 36 دانشگاه حاضر در رتبه‌بندی لایدن نوشته شده است.


آمارها و گزارش‌ها نشان می‌دهد که نسبت دختران و زنان دانشجو در دانشگاه‌های ایران در مقایسه با بسیاری از کشورهای غربی بالاتر است. با این حال تلاش برای تشویق دختران به تحصیل و اشتغال در رشته‌های علوم، فناوری، مهندسی و ریاضیات باید افزایش پیدا کند تا شاهد حضور پررنگ بانوان دانشمندان و پژوهشگر ایرانی در سطح ملی و بین‌المللی باشیم.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب