دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
در بخش نخست گفتگو با کلانتری مطرح شد؛

باید از فضای مجازی بهره کافی را ببریم؛ چه با کرونا چه بی کرونا/ پیش‌بینی نقل و انتقال ۲۰ هزار دانشجو در ترم آتی/ دانشجویان غیربومی دانشگاه آزاد کمتر از 10درصد هستند

معاون دانشجویی و فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی از ادامه فعالیت‌های این دانشگاه با وجود ویروس کرونا خبرداد.
کد خبر : 499608
BQ4K2532.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، محدثه حسینی؛  چند ماهی است که فقط برای کارهای ضروری باید خانه را ترک کرد، درهای دانشگاه‌ها و مدارس هم بسته است، سازمان و نهادی باقی نمانده که تحت تاثیر ویروس کرونا یا همان کووید-۱۹ قرار نگیرد؛ اما چاره چیست؟ می‌توان دست روی دست گذاشت، و منتظر از بین رفتن ویروس کرونا ماند یا می‌توان از مسیرهای نو و جدیدی به ادامه فعالیت‌های روزمره خود پرداخت.


بخش مهمی از فعالیت‌های دانشگاه در کنار فعالیت‌های آموزشی و پژ‌وهشی، امور دانشجویی و فرهنگی است. دانشگاه آزاد اسلامی دارای بیش از 400 واحد دانشگاهی و بیش از یک‌میلیون دانشجو است؛ از این رو درخصوص ادامه فعالیت‌های فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی در شرایط کرونایی با حجت‌السلام ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی به گفتگو پرداخته‌ایم که در ادامه می‌خوانید. 


حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی


آنا: ویروس کرونا بر فعالیت‌های دانشجویی چه تأثیری داشت؟


کلانتری: ویروس کرونا در بخش‌های گوناگون از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، فرهنگی، سبک زندگی، حکمرانی نه‌تنها در کشور بلکه در سراسر جهان تأثیر به سزایی گذاشته است که بسیاری از آثار این ویروس تاکنون دیده نشده است و در آینده مشخص خواهد شد.


به نظر می‌رسد بسیاری از معادلات جهانی متحول می‌شود و ممکن است جابجایی قدرت در جهان اتفاق بیفتد. بدین معنا که قدرت‌های مسلط جهان افول و قدرت‌های جدیدی ظهور کنند. ویروس کرونا در حوزه دانشگاه (آموزش پژوهش و مسائل فرهنگی) و بر سبک‌کار دانشگاهی نیز تأثیر بسیاری گذاشته است.


دانشگاه آزاد اسلامی به‌عنوان بزرگ‌ترین دانشگاه حضوری در جهان نیز تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفت؛ در فضای آلوده‌ای که یک بیماری همه‌گیر در آن وجود دارد اولین اتفاقی که می‌افتد این است که کار حضوری تعطیل می‌شود و می‌توان گفت عملاً آموزش پژوهش و مسائل فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی نیز تحت تأثیر ویروس کرونا قرار گرفت.


حدود ۸۰ درصد از برنامه‌های فرهنگی دانشگاه آزاد اسلامی از قبیل (اردوها، همایش‌ها، نمایشگاه‌ها، گفت‌وشنودهای دوستانه در فضای کانون‌ها) حضوری بود که پس از شیوع ویروس کرونا در کشور معاونت فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی متناسب با فضای جدید کشور در خصوص برگزاری این ۸۰ درصد برنامه‌ریزی کرد که به حمدلله باتجربه‌های جدید و توفیقات خوبی در این مسیر روبرو شدیم.


حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی


باید تلاش کنیم چه کرونا خاتمه پیدا کند و چه خاتمه پیدا نکند از فضای مجازی بهره کافی را ببریم؛ ادامه فعالیت‌ها در فضای مجازی نیازمند امکانات و زیرساخت‌های لازم چه ازنظر نرم‌افزاری و چه ازنظر تولید محتوای مناسب با فضای دانشگاه است که در همین راستا ده‌ها جلسه با حضور مدیران، متخصصان و معاونان فرهنگی دانشگاه‌های آزاد اسلامی سراسر کشور برگزار شد و نتیجه پروتکل ویژه‌ای برای تأثیرگذاری کار فرهنگی در فضای مجازی نیز در حال تدوین است که پس از نهایی شدن ابلاغ خواهد شد.


آنا: آیا ادامه فعالیت‌های فرهنگی دانشجویان در فضای مجازی نیازمند بازنگری قوانین است؟


کلانتری: می‌بایست متناظر با دستورالعمل‌های پیشین برای فعالیت‌های فرهنگی در فضای مجازی نیز دستورالعمل‌های جدید آماده شود. اقدامات و برنامه‌ها و محتواهایی که درگذشته برنامه‌ریزی‌شده است در فضای مجازی برگزار خواهد شد این انتقال برنامه‌ها از فضای حضوری به مجازی نیازمند برنامه‌ریزی، نگارش دستورالعمل جدید و آموزش مدیران و کارشناسان فرهنگی است.


آنا: استقبال دانشجویان از فعالیت‌های فرهنگی در فضای مجازی را چطور ارزیابی می‌کنید؟


کلانتری: اکنون برای ارزیابی این موضوع کمی زود است اما انتخابات نمایندگان نشریات دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی که اخیراً به‌صورت الکترونیکی برگزار شد از سرعت عمل بالاتری برخوردار بود و استقبال دانشجویان نیز افزایش پیداکرده بود.


طی سه ماه اخیر مسابقات گوناگون مختلفی در فضای مجازی ویژه دانشجویان، اساتید و اعضای هیئت‌علمی و کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی برگزار کردیم که استقبال از این مسابقات متوسط بود زیرا مخاطب ما زیرساخت لازم برای حضور در این مسابقات را نداشتند.


اینترنت در سراسر کشور از کیفیت لازم برخوردار نبود همچنین با توجه به ویروس کرونا استفاده از آن نیز افزایش پیدا کرد که منجر به کاهش سرعت اینترنت کشور شد و مسئولان درصدد فراهم ساختن زیرساخت‌های لازم هستند. 


دانشجویانی که در روستاها، شهرستان‌ها و بخش‌های دورافتاده‌اند نمی‌توانند به‌راحتی در یک مسابقه فرهنگی کتاب‌خوانی شرکت کنند زیرا شرایط دانلود این کتاب و شرکت به‌موقع در آزمون مجازی را ندارد. اگر شرایط لازم برای حضور دانشجویان فراهم باشد می‌توان به‌درستی میزان استقبال دانشجویان از فعالیت‌های فرهنگی در فضای مجازی را ارزیابی کرد.


آنا: برای تسهیل نقل‌وانتقال دانشجویان چه اقداماتی انجام‌شده است؟


کلانتری: در خصوص نقل‌وانتقال دانشجویان دستورالعمل جدیدی متناسب با فضای حاکم کشور به واحدهای سراسر کشور ابلاغ کردیم که در این دستورالعمل چند بند ویژه برای فضای کنونی کشور تدوین‌شده است. همان‌طور که رئیس محترم جمهور اعلام کردند و ‌ سیاست کلی آموزش عالی کشور است؛ دانشجویان در محل سکونت خود در کلاس‌های درسی حاضر می‌شوند.


طی سه سال اخیر دانشگاه آزاد اسلامی این امکان را فراهم کرده است که دانشجویان خانم بتوانند در محل سکونت خود به ادامه تحصیل بپردازند بدین معنا که از سه سال گذشته تحصیل دانشجویان خانم در محل سکونت خود به یک قانون تبدیل‌شده و اجرا هم شده است، اکنون این امر برای دانشجویان آقا نیز محقق شده است.


در هر نیمسال حدود ۱۵ هزار نفر در دانشگاه آزاد اسلامی انتقالی می‌گیرند که این تعداد درترم آینده به ۲۰ هزار نفر نیز خواهد رسید. این نکته نیز حائز اهمیت است که بیشتر دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی بومی هستند؛ آمار دانشجویان خوابگاهی ما نیز تنها ۳۵ هزار نفر است. زیرا این دانشگاه گسترده دارای ۴۰۰ واحد دانشگاهی در سطح کشور است درحالی‌که وزارت علوم و وزارت بهداشت هردو مجموعا ۴۰۰ واحد دانشگاهی در سراسر کشور ندارند.


حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم کلانتری معاون فرهنگی و دانشجویی دانشگاه آزاد اسلامی


تعداد دانشجویان غیربومی در دانشگاه‌های دولتی بیش از ۴۰ درصد و در دانشگاه آزاد اسلامی کمتر از ۱۰ درصد است. دانشگاه آزاد اسلامی به فضای جدید حاکم در کشور نزدیک‌تر است؛ ۱۰ درصد دانشجویان غیربومی دانشگاه آزاد اسلامی با کمک تسهیلاتی که فراهم‌شده است جابه‌جا می‌شوند؛ با ایجاد این تسهیلات مشکلات و دلهره و اضطرابی که دانشجویان و خانواده‌هایشان داشتن نیز برطرف می‌شود.


خوابگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی به‌صورت عمومی بازگشایی نشده است تنها برخی از دانشجویان رشته‌های علوم پزشکی با رعایت تمامی دستورالعمل‌های پزشکی در خوابگاه‌ها ساکن هستند. در برخی از واحدها به هر یک از این دانشجویان یک اتاق اختصاص‌ یافته است.


ظرفیت خوابگاه‌های دانشگاه آزاد اسلامی نزدیک به ۸۰ هزار نفر است که پیش از شیوع ویروس کرونا دانشجویان در کمتر از ۵۰ درصد ظرفیت خوابگاه‌ها حضور داشتند. با شیوع کرونا این تعداد نیز کمتر خواهد شد.


ادامه دارد... 


انتهای پیام/4084/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب