دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
18 تير 1399 - 00:03
آنا گزارش می‌دهد؛

ASMR چیست؟ / القای حس آرامش با استفاده از صدا و تصویر

ASMR پدیده‌ای نوین است که از اصطلاحات خرده فرهنگ وب‌گردی متولد شده است. در این تکنیک حس شنوایی و بینایی فرد درگیر شده و حس خوشایند و آرامش‌بخشی به فرد القا می‌شود که می‌تواند باعث خواب‌آلودگی و کاهش استرس شود.
کد خبر : 498544
brain-illustration.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه‌ علم، فناوری و دانش‌بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اگر چرخی در اینستاگرام بزنید، حتما ویدئوهای خرد کردن صابون، له کردن اسلایم‌ و اسکوئیشی (نوعی اسباب‌بازی برای ریلکس کردن) یا خوردن غذاهای مختلف همراه با ملچ ملوچ کردن به چشمتان می‌خورد. این پدیده ASMR یا آسمارا نام دارد که از طریق حس شنوایی و بینایی به طور مستقیم روی گیرنده‌های عصبی تأثیر می‌گذارد و حالتی خلسه مانند را در فرد ایجاد می‌کند. این حس از سر و شانه شروع شده و تا ستون فقرات ادامه پیدا می‌کند.


مضمون ویدئوهای ASMR شامل نجوا و زمزمه کردن، شانه کردن مو است که در قالب تقلید از اعمالی چون ماساژ دادن، مانیکور کردن، آرایش کردن، داستان‌ گفتن یا خدمات دندان‌پزشکی انجام می‌شود. این ویدئوها، احساس آرام‌بخشی را در قسمت سر و بدن ایجاد می‌کنند که فرد را آرام می‌کند یا باعث خواب‌آلودگی وی می‌شود. درواقع توصیه می‌شود افرادی که مشکلات خواب دارند از  این روش برای راحت‌تر به خواب رفتن استفاده کنند.



ASMR چیست؟


ASMR یکی از ترندهای پرطرفدار یوتیوب است که حالا به اینستاگرام نیز راه پیدا کرده است و صفحات و اشخاصی که این ویدئوها را منتشر می‌کنند در این شبکه اجتماعی بسیار زیاد شده‌اند. تکنیک ASMR مبتنی بر ادراک شنوایی است و گوینده سعی می‌کند با ایجاد صداهای آرام‌بخش و زمزمه‌گونه حس شنوایی را درگیر کرده و نوعی نوازش را در ناخودآگاه تداعی کند که منجر به ایجاد آرامش و خواب‌آلودگی می‌شود. بسیاری از انسان‌ها حس آرام‌بخش را در اثر عواملی چون صداها یا تصویرهای خاص تجربه می‌کنند. البته برخی از افراد نیز هیچگاه این احساس را تجربه نمی‌کنند.





 


برخی از افراد با گوش دادن به صدای خرد کردن اشیا و نجوا کردن‌های گوینده احساس آرام‌بخشی پیدا می‌کند و برخی دیگر احساس خواب‌آلودگی می‌کنند. متخصصان بر این باورند که این پدیده با ذهن‌آگاهی همپوشانی دارد و به همین دلیل مطالعات مرتبط به چگونگی ایجاد احساس آرامش از طریق تکنیک ASMR روز به روز در حال افزایش است. با این حال تاکنون مشخص نشده که چرا ویدئوهای ASMR  مخاطبان زیادی را جذب کرده‌اند اما گمان می‌رود استقبال بسیار بالای کاربران فضای مجازی از این پدیده به دلیل القای حس آرامشی باشد که تماشای این ویدئوها به فرد منتقل می‌کند.



ASMR برای چه افرادی مناسب است؟


براساس تحقیقات، در افرادی که از تکنیک ASMR لذت می‌برند، ارتباط بیشتری میان نقاط مغز برقرار می‌شود. البته این روش پدیده جدیدی به شمار می‌رود و به همین دلیل تحقیقات در این خصوص کامل و جامع نیست، بنابراین محققان لذت بردن از این روش را بیشتر به جنبه‌های شخصیتی فرد مرتبط می‌دانند. در افرادی که از ASMR لذت می‌برند میزان ماجراجویی، استقلال، دسترسی عاطفی، خلاقیت و سازگاری با محیط بیشتر است. این افراد تمایل بیشتری به تجربه غذاهای جدید و سفر به مکان‌های جدید دارند.


با این حال بیشتر افراد در دوره زمانی خاصی از این تکنیک لذت می‌برند اما  حالت روحی و خاطرات پیش‌زمینه‌ای می‌تواند باعث بیزاری از این نوع ویدئوها شود . برای مثال کسانی که سطح استرس متوسطی دارند از این روش لذت می‌برند اما زمانی که استرس از حد معینی بیشتر شود، گوش دادن به این صداها و نجواها برای فرد آزاردهنده خواهد شد. ASMR برای افرادی که از افسردگی فصلی رنج می‌برند، آرامبخش است اما افرادی که افسردگی مزمن دارند قادر به تحمل این صداها نیستند. همچنین افرادی که از نظر عاطفی در دسترس نیستند و اختلال وسواس شدید یا OCD دارند نیز این روش آزاردهنده است.


انواع و ژانرهای مختلف ASMR 


تنوع در محرک‌های ASMR بسیار زیاد است که نمی‌توان تمامی آنها را نام برد. با این حال در ادامه چند مورد که بیشتر در فضاهای مجازی دیده شده را معرفی می‌کنیم. «وکال هیپنوتیزم» یکی از ژانرهای ASMR است که می‌تواند حالت داستانی یا یادگیری داشته باشد، در این روش ناخودآگاه فرد فعال می‌شود و معمولا برای یادگیری زبان خارجی به کار می‌روند.





 


آسمارا ایتینگ یا همان خوردن غذاهای مختلف با صدای ملچ ملوچ برای کاهش اشتها به کار می‌رود. معمولا افرادی که نمی‌توانند اشتهای خود را کنترل کنند یا به نوع خاصی از غذا اعتیاد دارند، می‌توانند  با این روش اراده خود را در برابر خوردن غذای مورد نظر کنترل کنند. این نوع ویدئو باعث می‌شود که حس فرد، نسبت به غذا خوردن ارضا شده و کمتر غذا بخورد. از سوی دیگر تماشای این نوع ویدئو در برخی افراد باعث می‌شود که اشتهای فرد تقویت شده و درواقع به نوعی آب از دهانش راه بیفتد.


برای مثال شنیدن صدای خوردن غذایی مانند ماکارونی از فرد دیگری باعث می‌شود که کاربر نسبت به طعم آن احساس تنفر پیدا کند و تا  مدت‌ها هوس خوردن این غذا را نکند یا تمایل زیادی به خوردن آن پیدا کند.   البته این ویدئوها برای هر کسی آرامش‌بخش نیست و بسیاری دوست ندارند که صدای غذا خوردن دیگران را بشنوند. 



ASMR اعتیادآور است؟


نتایج مطالعات حاکی از آن است که  تجربه موقعیتی آرامش‌بخش مشابه منشأ ASMR است. به عبارت دیگر فرد در گذشته تجربه‌ای داشته که باعث انتقال احساس آرامش و خواب‌آلودگی شده، مانند زمانی که فرد دیگری موهایتان را شانه می‌کند یا برایتان قصه می‌گوید. این تجربه قدیمی باعث می‌شود وقتی فرد ویدئوهای ASMR  را تماشا می‌کند همان تجریه حس آرامش به وی تلقین شود.


براساس تحقیقات ASMR   باعث آرام‌تر شدن ضربان قلب می‌شود و حس آرامش را در فرد ایجاد می‌کند. درواقع این حس نوعی احساس سرخوشی یا نئشگی در مقدار کم است که با احساس مثبت و مور مور شدن ترکیب می‌شود.  برخی از پزشکان بر این باورند که  حس آرامش و خوشایندی که فرد بعد از دیدن ویدئوهای ASMR  پیدا می‌کند ناشی از ترشح ترکیب شیمیایی مانند دوپامین، اندروفین و اکسی‌توسین در مغز است که می‌تواند اعتیار‌آور باشد. بنابراین اگر فرد مدت زمان زیادی را به تماشای ویدئوهای ASMR  اختصاص دهد، به نوعی معتاد به آنها و ترشح مواد شیمیایی ناشی از تماشای آنها می‌شود.


انتهای پیام/4021/


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب