دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
دانش‌بنیان‌ها در مبارزه با کرونا/25؛

دانش‌بنیان‌هایی که بنیان جامعه و جان مردم را حفظ کردند/ از نوآوری و علم تا حمایت و نجات

شرکت‌های دانش‌بنیان‌ از جمله نخستین مبارزانی بودند که پا به گود مبارزه با کرونا گذاشتند. محققان و دانشمندان ایرانی با پشتکار، ابتکار، تلاش و نوآوری خود در مدت کوتاهی به دستاوردهایی رسیدند که شرکت‌های بزرگ غربی در آرزوی رسیدن به آنها به سر می‌برند.
کد خبر : 492560
llflf.jpg

گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، اوایل اسفند سال گذشته به طور رسمی اعلام شد که ویروس کرونا وارد کشور شده و در حال شیوع است. نخستین صف سربازانی که با تلاش‌های شبانه‌روزی و فداکاری‌های بسیار به مبارزه با این همه‌گیری رفتند پزشکان، پرستاران و کادر درمانی هستند. با این حال نباید از نقش شرکت‌های دانش‌بنیان در این مبارزه انسان در برابر ویروس غافل شد. بسیاری از دانش‌بنیان‌ها در سراسر کشور به سرعت دست به کار شدند و هر یک سعی کردند تا گوشه‌ای از کار را بگیرند.


برخی از شرکت‌ها خط تولید محصولات خود را تغییر دادند تا ماسک تنفسی، مواد ضدعفونی‌کننده، دستکش، لباس ایزوله و... بسازند. برخی دیگر به طراحی محصولات نوین برای ضدعفونی محیط و جلوگیری از انتقال بیماری پرداختند. بعضی از این شرکت‌ها نیز مشغول به ساخت کیت تشخیص کرونا و واکسن شدند. دانش‌بنیان‌ها به هر روش و از هر طریقی سعی کردند تا نیاز کادر درمانی، بیماران و مردم را برطرف کنند و راهی بیابند تا شرایط دشوار کنونی کمی قابل‌تحمل‌تر شود.


تولید ماسک پلیمری بدون سوپاپ


با شیوع کرونا تقاضای بازار برای ماسک تنفسی به شدت بالا رفت. از یک سو کادر درمانی که از بیماران مبتلا به کرونا مراقب می‌کنند به ماسک نیاز دارند تا به ویروس آلوده نشوند، از سوی دیگر مردم نیز برای جلوگیری از ابتلا به کرونا از ماسک استفاده می‌کردند. در این میان سودجویانی وجود داشتند که شروع به احتکار این محصول کردند. شرکت‌های دانش‌بنیان با هدف تأمین نیاز مردم و کادر درمانی و کوتاه کردن دست سودجویان از جیب ملت، تولید ماسک تنفسی را از اولویت‌های خود دانستند.


یک شرکت دانش‌بنیان در پارک علم و فناوری دانشگاه تربیت مدرس که تا قبل از بحران کرونا در حوزه تولید پودرهای سوپر جاذب پلیمری و دستگاه «فورس اسپینینگ» فعال بود، شروع به تولید ماسک‌های پلیمری و بدون سوپاپ کرد. این شرکت خط با تغییر خط تولید خود، به کارگیری دانش حوزه جاذب پلیمری و استفاده از دستگاه فورس اسپینیگ ماسک‌های بدون سوپاپی ساخته که قابل‌شستشو و ضدعفونی کردن است.




بیشتر بخوانید: ماسک پلیمری بدون سوپاپ تولید می‌شود




کابینی برای ضدعفونی


یکی از محصولات نوینی که با شیوع کرونا بیش از پیش دیده شد، اتاقک‌ها، کابین‌ها یا تونل‌های ضدعفونی بود. باتوجه به احتمال وقوع موج‌های بعدی کرونا یا همه‌گیری‌های ویروسی و باکتریایی در آینده، وجود چنین محصولاتی برای جهانیان ضروری است. یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری اردبیل نیز موفق به طراحی و ساخت کابین ضدعفونی‌کننده شده است.


این کابین ضدعفونی اولتراسونیک محلول ضدعفونی‌کننده را به ذرات پنج میکرونی تبدیل می‌کند و تنها در دو دقیقه تمام لباس و بدن فرد را ضدعفونی می‌کند. این کابین ضدعفونی تنها یک لیتر مواد ضدعفونی‌کننده در ساعت مصرف می‌کند که از جمله مزایای این محصول به شمار می‌رود.




بیشتر بخوانید: کابین ضدعفونی‌کننده ایرانی ساخته می‌شود/ به‌کارگیری سیستم اولتراسونیک برای کاهش مصرف محلول ضدعفونی‌




ایران؛ دومین کشور سازنده سامانه هوشمند تشخیص کرونا در جهان


این روزها اخبار توسعه سامانه‌های مبتنی بر هوش مصنوعی که سریع‌تر از انسان می‌توانند کرونا در افراد مشکوک تشخیص بدهند، زیاد دیده می‌شود. در حالی که برخی از کشورها سعی می‌کنند خود را به عنوان نخستین یا تنها کشور دارنده چنین فناوری نشان دهند، جالب است بدانید که ایران بعد از چین، دومین کشوری بود که توانست سامانه هوشمند تشخیص کرونا را توسعه دهد.


یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان پارک علم و فناوری خراسان شمالی با استفاده از فناوری یادگیری عمیق، نرم‌افزار هوشمندی ساخته که با بررسی تصاویر سی.تی اسکن فرد می‌تواند با دقت 96 درصد تشخیص دهد که فرد مبتلا به کروناست یا خیر. این فناوری می‌تواند کار رادیولوژیست‌ها و پزشکان را سبک‌تر کند.




بیشتر بخوانید: سامانه هوشمند ایرانی به کمک تشخیص کرونا آمد




نفس به نفس؛ از دانش‌بنیان تا کرونا


ریه مقصد اصلی ویروس کروناست و تنگی نفس یکی از نشانه‌های این بیماری ویروسی به شمار می‌رود. بیشتر بیماران مبتلا به این ویروس نیز به دلیل نارسایی ریوی جان خود را از دست می‌دهند. بنابراین اکسیژن‌رسانی مناسب به بیمارانی که در شرایط بحرانی قرار دارند، بسیار مهم است. دستگاه اکسیژن‌ساز که می‌تواند اکسیژن مورد نیاز تمام بیماران یک بیمارستان را تأمین کند، از پرکاربردترین فناوری‌های این دوره بحرانی به شمار می‌رود.


یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان فعال در حوزه تجهزات پزشکی کشور که سابقه طولانی در طراحی و تولید دستگاه اکسیژن‌ساز دارد، توانسته نیاز کشور به این محصول را برطرف کند. تولید دستگاه اکسیژن‌‌ساز در کشور باعث خودکفایی و کاهش وابستگی به کشورهای دیگر شده است. این شرکت دانش‌بنیان 25 مدل مختلف دستگاه اکسیژن‌ساز تولید می‌کند که قیمست آنها در مقایسه با نمونه‌های خارجی 60 درصد کمتر است.




بیشتر بخوانید: همت دانش‌بنیانی به داد بیماران کرونایی رسید/ تولید دستگاه اکسیژن‌ساز خانگی چشم‌به‌راه حمایت مالی




لباسی برای محافظت از فرشتگان سلامت


کادر درمانی در خط مقدم مبارزه با ویروس کرونا می‌جنگند، بنابراین حفظ سلامتی و جان آنها از اولویت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان است. پزشکان، پرستاران و افرادی که از نزدیک با افراد مبتلا به کرونا در تماس هستند باید از لباس‌های ایزوله، ماسک تنفسی و عینک‌های ایمنی استفاده کنند تا مانع از انتقال ویروس از بیمار به خودشان شوند. بیشتر لباس‌های ایزوله به شکل یکبار مصرف عرضه می‌شوند که امکان استفاده مجدد آن وجود ندارد.


یک شرکت دانش‌بنیان از پارک علم و فناوری اردبیل توانسته برای نخستین بار در کشور کلاه و لباس ایزوله‌ای طراحی و تولید کند که احتمال انتقال ویروس و میکروب از محیط خارجی به کاربر را به صفر درصد می‌رساند. این لباس و کلاه قابل شستشو، ضدعفونی و استفاده مجدد است. این محصول مجهز به فناوری‌های منحصربه‌فردی هستند که حتی در نمونه‌های خارجی نیز وجود ندارد. این کلاه و لباس ایزوله به نحوی طراحی شده که کاربر در آن احساس راحتی کند.




بیشتر بخوانید: لباس و کلاه ایزوله با قدرت فیلتر بالا تولید می‌شود/ تلاش برای حفظ جان مبارزان خط مقدم




دانش‌بنیان‌ها؛ همراه همیشگی جامعه


باتوجه به تلاش‌ها، نوآوری‌ها و فعالیت‌های شرکت‌های دانش‌بنیان در دوره شیوع کرونا، به جرئت می‌توان گفت که این شرکت‌ها نیز در خط مقدم مبارزه با کرونا می‌جنگند. شاید تا چند سال قبل نام «دانش‌بنیان» تنها به گوش برخی افراد آشنا بود اما این روزها هر کسی مفهوم دانش‌بنیان را می‌داند. دانش‌بنیان برای برخی به معنای علم و نوآوری و برای برخی دیگر به معنای خودکفایی کشور است اما شاید پرکاربردترین مفهوم این روزهای دانش‌بنیان ناجی و حامی جامعه باشد.


انتهای پیام/4021/


 


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب