دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
آنا بررسی می‌کند؛

آیا هوای گرم تابستان شیوع ویروس کرونا را متوقف خواهد کرد؟

این سوال برای بسیاری از مردم و حتی کارشناسان مطرح است که گرم‌تر شدن هوا در روند شیوع کرونا تأثیر می‌گذارد؟
کد خبر : 481033
11469406_492.jpg

به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، «گرم شدن هوا شیوع کرونا را متوقف خواهد کرد؟» این سوالی است که ذهن بسیاری از مردم، کارشناسان حوزه پزشکی و حتی سیاستمداران را به خود مشغول کرده است.


دولتمردان و مردم کشورهای آسیب‌دیده ناشی از  شیوع کووید-۱۹ امیدوار هستند که با گرم‌تر شدن هوا تکثیر این ویروس نیز رو به افول بگذارد و مانند بسیاری از بیماری‌های مسری مانند آنفلوآنزا (عموماً در ماه‌های سردتر زمستان از راه می‌رسد)،  حصبه (در تابستان به اوج خود می‌رسد)، سرخک (موارد ابتلا در تابستان کمتر می‌شود، درحالی‌که در مناطق حاره (گرمسیری) در فصل خشک روند افزایشی به خود می‌گیرد.) رنگ از رخسارش بپرد.


اما به اعتقاد برخی پژوهشگران بیماری‌های همه‌گیر همیشه مانند بیماری‌های فصلی رفتار نمی‌کنند، به‌همین‌دلیل بسیاری از کارشناسان نسبت به سرمایه‌گذاری بیش از حد روی تأثیرات هوای گرمتر بر ویروس کووید-۱۹ هشدار داده‌اند.


کرونا که در چین پدیدار شد و حالا شیوع پیدا کرده، به‌طوری‌که روند تسری آن در اروپا و ایالات متحده از بقیه دنیا پیشی گرفته است، یک ویروس ناشناخته است و هنوز پزشکان، متخصصان و پژوهشگران به قطعیت درباره تأثیر تغییر فصل بر روند تکثیر مبتلایان نرسیده‌اند.


کیت تمپلتون پژوهشگر مرکز بیماری‌های مسری در دانشگاه ادینبرا اسکاتلند در ابن باره می‌گوید: «چند سال گذشته با بررسی سه ویروس کرونای مختلفی که از افراد مبتلا به بیماری‌های مجاری تنفسی نمونه‌برداری شده بودند دریافتم که هر سه خواص فصلی بارزی دارند و بین ماه‌های آذر و فروردین فعال می‌شوند.»


وی اضافه می‌کند: «با پژوهش‌های صورت گرفته به نظر می‌رسد فعالیت کووید-19  در شرایط سرد و خشک بیشتر می‌شود.»


این  پژوهشگر مرکز بیماری‌های مسری در دانشگاه ادینبرا اسکاتلند یادآور می‌شود: «برای مثال، بررسی وضعیت آب‌وهوای ۵۰۰ مکان مختلف در دنیا که بیماری کووید-۱۹ در آن‌ها دیده شده است نشان می‌دهد شیوع این ویروس احتمالا با دما، سرعت باد و رطوبت نسبی رابطه دارد.»


این در حالی است که پژوهش دیگری نشان داده موارد ابتلا به بیماری کووید-۱۹ در دماهای بالاتر کمتر می‌شود، اما محققان می‌گویند که دما به تنهایی نمی‌تواند تفاوت‌های موجود در تعداد موارد ابتلا را توضیح دهد.


جن آلبرت استاد بیماری‌های مسری در موسسه کارولینسکا در استکهلم نیز بیان می‌کند: «احتمالا ویروس کرونا رفتار فصلی خواهد داشت، درغیراینصورت باید شگفت‌زده شویم.»


وی عنوان می‌کند: «سوال اصلی این است که آیا از شیوع ویروس کرونا با تغییر فصل کاسته می‌شود؟ تا حد امکان بله.»


استاد بیماری‌های مسری در موسسه کارولینسکا در استکهلم در عین حال این فرضیه را مطرح می‌کند که چرا ویروس‌های کرونای مشابه خواص فصلی دارند، و چرا این مساله می‌تواند در وضعیت فعلی مایه امیدواری باشد؟


آلبرت متذکر می‌شود: «ویروس‌های کرونا به گروه ویروس‌های غلاف‌دار تعلق دارند که با لایه‌ای روغنی پوشیده شده‌اند. پژوهش‌هایی که روی دیگر ویروس‌های غلاف‌دار صورت گرفته نشان می‌دهد که این لایه روغنی موجب  حساسیت بیشتر این ویروس‌ها به گرما می‌شود. در شرایط سردتر، این لایه روغنی حالت پلاستیکی سفتی به خود می‌گیرد و موجب دوام بیشتر ویروس در خارج از بدن می‌شود، به همین خاطر بیشتر ویروس‌های غلاف‌دار خواص فصلی پررنگی دارند.»


تأثیر شرایط اقلیمی بر انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان


طی روزها و ماه‌هایی که کرونا میهمان ناخوانده بسیاری از کشورها از جمله ایران بوده همواره این سوال مطرح شده که شرایط اقلیمی بر انتقال ویروس کرونا از انسان به انسان تأثیر دارد؟


میگل آرائوخو پژوهشگر در موزه ملی علوم طبیعی مادرید به این سوال چنین پاسخ می‌دهد: «اهمیت شرایط اقلیمی به این خاطر است که بر توان زنده ماندن ویروس در پی خروج از بدن به خاطر سرفه یا عطسه تأثیر می‌گذارد. هرچه پایداری ویروس در محیط بیشتر طول بکشد، توان آن نیز برای بیمار کردن مردم و همه‌گیر شدن بیشتر می‌شود.»


ویتوریا کولیتزا مدیر تحقیقات در موسسه تحقیقات بهداشت و پزشکی فرانسه درباره تأثیر تغییر فصل بر نابودی کرونا با دیده تردید می‌نگرد.


وی توضیح می‌دهد: «هنوز مدرکی دال بر اینکه با تغییر فصل کرونا از بین می‌رود وجود ندارد و مولفه رفتاری بیشترین نقش را در این زمینه دارد.»


 مارک لیپسیچ اپیدمیولوژیست دانشگاه هاروارد نیز می‌گوید: «تغییرات هوایی تأثیر چندانی روی شیوع ویروس کرونا نخواهد داشت.»


به گزارش آنا؛ همانطور که مشاهده شد متخصصان و پژوهشگران نظرات مختلفی درباره تأثیر گرما بر کاهش شیوع ویروس کرونا دارند و با قاطعیت در این زمینه صحبتی نشده است.


اما در صورت کاهش شیوع ویروس کرونا سه عامل می‌تواند علت این امر باشد؛ نخست: قرنطینه، دوم: دوری مردم از هم و سوم شاید تغییر فصل.


به اعتقاد برخی کارشناسان تأثیر تغییر فصل دو مولفه دیگر را می‌پوشاند و در کشورهای با محدودیت ارتباطی ممکن است شاهد موج دوم شیوع کرونا در فصل پاییز و زمستان باشیم.


انتهای پیام/4078/  


انتهای پیام/

ارسال نظر
گوشتیران
قالیشویی ادیب