آیا داروی ضدمالاریا ویروس کرونا را درمان میکند؟
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانش بنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا از دیجیتال ترندز، سازمان غذا و داروی ایالاتمتحده (FDA) در اوایل این هفته در تصمیمی جنجالی مجوز افزودن داروهای كلروكین و هیدروکسی كلروكین به ذخایر ملی استراتژیك را صادر كرد، که بهواسطه آن به پزشكان این اجازه را داد كه این دارو را برای بیماران مبتلا به ویروس کرونا تجویز كنند. این اقدام یک هفته پسازآن صورت گرفت كه دونالد ترامپ نیز در توئیتی از این دارو تعریف کرده بود.
این تصمیم FDA باعث جنجال و همچنین کمبود کلروکین شد. اما این داروها دقیقاً چه کاری انجام میدهند، و آیا درواقع میتوانند ویروس کرونا را درمان کنند؟ یا اینکه یک باور غلط درباره ویروس کرونا است؟ در ادامه به این موضوع میپردازیم.
کلروکین چیست؟
کلروکین و هیدروکسی کلروکین داروهایی هستند که معمولاً برای درمان مالاریا مورد استفاده قرار میگیرند، یک بیماری گسترده و خطرناک که صدها میلیون نفر را در سراسر جهان رنج میدهد. مالاریا یک بیماری ویروسی نیست و منبع آن بسیار متفاوت است؛ انگلهای پلاسمودیوم که توسط پشهها حمل میشوند و هنگام نیش زدن انگلها را به انسان منتقل میکنند.
این داروها همچنین سیستم ایمنی بدن را مهار میکنند و این باعث میشود آنها برای درمان بیماریهای "خود ایمنی" مانند آرتریت روماتوئید مفید باشند، كه در این بیماری سیستم ایمنی بدن فرد، بخشی از بدن را بهعنوان عامل خارجی تشخیص داده و به آن حمله میکند.
چرا اکنون در خبرها به این دارو پرداخته میشود؟
هنگامیکه رئیسجمهور ایالاتمتحده در وسط یک بیماری همهگیر جهانی، از دارویی ذوقزده میشود، آن دارو موردتوجه قرار میگیرد. شور و شوق ترامپ برای کلروکین به خاطر مطالعهای بود که توسط یک میکروبیولوژیست فرانسوی ( دیدیر راولت) انجام شده است. راولت و محققانش مقالهای را منتشر کردند که در آن آنها دریافتند بیماران کروناویروس تحت درمان با هیدروکسی کلروکین و آزیترومایسین کاهش ویروس را نشان می دهند.
با توجه به ناامیدی برای درمان، و این واقعیت که احتمالاً واکسن تا اوایل سال 2021 وجود نخواهد داشت، استفاده از کلروکین و هیدروکسی کلروکین قابل درک است، اما آیا این امر ضروری بوده و تضمینی برای آن هست؟
درمورد این مسئله، استاد آرت رینگولد متخصص اپیدمیولوژی دانشگاه کالیفرنیا، تصریح کرد كه ویروسها با انگلها بسیار متفاوت هستند، بنابراین توانایی كلروكین در برخورد با این دو، هیچ ارتباطی با دیگری ندارد.
وی گفت: این تئوری که چرا کلروکین ممکن است در موارد ویروس کرونا کمک کند، بیشتر مبتنی بر مطالعات آزمایشگاهی و سری موارد کنترل نشده است که در آن استفاده از این دارو روی برخی از بیماران جواب داده است. به همین دلیل انجام کارآزمایی بالینی به طور صحیح، ضروری است.
یادآوری این نکته حائز اهمیت است كه مطالعات در مورد بیماران كلروكین / هیدروكسیكلروكین و ویروس کرونا، ازجمله مطالعه فرانسوی كه این امر را به جریان انداخته است، تعداد کمی از افراد را درگیر كرده است.
کلروکین در گذشته برخی از خواص ضد ویروسی را نشان داده است. همانطور که مطالعه جدیدی که در Nature منتشر شده است، کلروکین میتواند از سرایت ویروس سارس جلوگیری کند. همچنین همان مطالعه نشان داد كه كلروكین میتواند ویروس کرونا در شرایط آزمایشگاهی را تحت تأثیر قرار دهد؛ البته در خارج از بدن انسان.
بنابراین نتیجه گیری در مورد اینکه چگونه این داروها میتوانند یک درمان مناسب برای ویروس کرونا باشند، خیلی زود است.
اگرچه تحقیقات در مورد این داروها میتواند ارزشمند باشد، اما استفاده بیشازحد آنها میتواند مشکلساز باشد. همانطور که گفته شد، این داروها در حال حاضر با کمبود مواجه هستند و با توجه به استفاده از آنها برای بیماران مالاریا و آرتریت روماتوئید، این دسته از بیماران را با مشکل مواجه کرده است.
انتهای پیام/4112/
انتهای پیام/