سراهای نوآوری باید روی موضوعات تخصصی متمرکز شوند/ انتخاب موضوع بر اساس اقتصاد منطقه
به گزارش خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در دومین جلسه شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی که بعدازظهر امروز در سازمان مرکزی این دانشگاه برگزار شد، مجوز راهاندازی دو سرای نوآوری در واحد قزوین دانشگاه آزاد اسلامی و عنوان سرای نوآوری استان مرکزی تصویب شد.
روحالله دهقانی فیروزآبادی با اشاره به اینکه توسعه ساختار ذیل سرای نوآوری در واحدها بهغیراز معاون فناوری منوط به درآمد سراست، میگوید: واحد میتواند ساختاری را در سرای نوآوری ایجاد کند اما حقوق نیروی انسانی فعال در این ساختار باید از محل درآمدهای سرا تأمین شود.
وی با بیان اینکه سراهای نوآوری باید روی موضوعات تخصصی متمرکز شوند، معتقد است: بر اساس آییننامه بازار فناوری و سراهای نوآوری، سرا میتواند در ثبت شرکتها مشارکت کند و حتی ثبت شرکت مادر تخصصی و هولدینگ نقش داشته باشد. واحدها میتوانند بعد از راهاندازی سرای نوآوری، معاون فناوری خود را معرفی کنند که وظیفه مدیریت سرا را برعهده دارد.
دانشگاه نباید فروشنده باشد!
به گفته معاون تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی نباید فروشنده باشد، بلکه فروش محصولات سرای نوآوری برعهده شرکتهاست. درواقع سراهای نوآوری پلتفرمی برای ایجاد زیستبوم کسبوکار هستند. هر اکوسیستمی برای موفقیت باید زنجیره کاملی از ایده نوین گرفته تا سرمایهگذار بالقوه داشته باشد.
دهقانی فیروزآبادی با بیان اینکه باید از سرای نوآوری محصول بیرون بیاید، بر این عقیده است که علم به دو بخش آموزش و پژوهش تقسیم میشود و حاصل آن تولید دانش است، در فناوری این علم و دانش تولیدشده باید به ساخت نمونه اولیه محصول بینجامد. نوآوری نیز به دو حوزه آموزش و پژوهش تقسیم میشود که در این مرحله باید از دانش، پژوهش و علم دانشگاهی محصول تولید شود.
همچنین مرتضی موسیخانی، رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد قزوین در ادامه این جلسه طرح توجهی ایجاد سراهای نوآوری در واحد قزوین را اینگونه مطرح کرد: مرکز فناوری و نوآوری سینتک این واحد پتانسیل راهاندازی سه سرای نوآوری رباتیک و هوش مصنوعی، نرمافزار تحت وب و توسعه خودرو را دارد. محققان و پژوهشگران این مرکز پنج محصول در حوزه خودرو از جمله خودروی برقی یوز و موتورسیکلت برقی و 33 نرمافزار و بازی را توسعه دادهاند.
واحد قزوین تبدیل به هاب هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی میشود
یک شتابدهنده در حوزه نرمافزار، یک شتابدهنده در حوزه سختافزار و ۵۷ شرکت مستقر در مرکز رشد مرکز فناوری و نوآوری سینتک واحد قزوین فعالیت میکنند. چند مرکز تحقیقاتی بینرشتهای نیز در این واحد فعال هستند که به توسعه فناوری کمک شایان توجهی میکنند.
این واحد درخواست راهاندازی سه سرای نوآوری رباتیک و هوش مصنوعی، نرمافزار تحت وب و توسعه خودرو را داشت که درنهایت شورای مدیریت فعالیتهای دانشبنیان با راهاندازی دو سرای نوآوری تحت عنوان سرای نوآوری حملونقل و سرای نوآوری هوش مصنوعی و یادگیری ماشینی (تلفیقی از سرای نوآوری نرمافزارهای تحت وب و موبایل و رباتیک و هوش مصنوعی) موافقت کرد.
توسعه تکنولوژیهای حوزه نساجی در اراک کلید میخورد
در ادامه حسین مظاهری، معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک نیز طرح توجیهی سرای نوآوری نساجی، پوشاک و چرم این واحد دانشگاهی را ارائه داد و معتقد است که حضور ۲۳ واحد فناور در واحد اراک، فضای 34 هزار متر مربعی، استقرار بزرگترین تولیدکنندگان حوزه نساجی، اختصاص مجتمع قائممقام فراهانی به سرای نوآوری این واحد و موقعیت مکانی منحصربهفرد این مجتمع در مرکز شهر از جمله ظرفیتهای دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک است.
این دانشگاه علاوه بر ارائه رشتههای دوخت و نساجی، کارگاههای تخصصی طراحی دوخت و نساجی نیز برگزار میکند. در ادامه عنوان سرای نوآوری تکنولوژیهای نساجی برای سرای نوآوری واحد اراک دانشگاه آزاد اسلامی مصوب شد.
راهاندازی سه سر ای نوآوری جدید
بدین ترتیب در دومین جلسه شورای فعالیتهای دانشبنیان دانشگاه آزاد اسلامی مجوز موقت دو سرای نوآوری در واحد قزوین و یک سرای نوآوری در واحد اراک دانشگاه آزاد اسلامی را به تصویب رساند. سراهای نوآوری موظف هستند بعد از سه ماه گزارش پیشرفت و عملکرد خود را برای بررسی به معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری ارائه دهند تا وضعیت آنها مشخص شود. درصورتیکه عملکرد این سراهای نوآوری مناسب باشد، مجوز دائم آنها صادر خواهد شد.
نوشتن طرح و برنامه برای سرای نوآوری و انجام تحقیق و پژوهش روی آن بسیار مهم است. واحدهای دانشگاهی باید با توجه به پتانسیل استان و منطقه و در راستای اقتصاد استان موضوع سراهای نوآوری را انتخاب کنند. نیروی انسانی متخصص در فضای نوآوری از عوامل مهم پیشرفت در این حوزه است.
واحدها باید به تجاریسازی و همگرایی حوزههای فناوری توجه کنند. داشتن نگاه نوآورانه و برنامهریزی برای فعالیت شرکتهای دانشبنیان و گروههای فناور مستقر در سراهای نوآوری از عوامل مهمی است که واحدهای دانشگاهی باید به آن عمل کنند.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/