طرح تعاون تجهیزات آزمایشگاهی به درآمدزایی واحدها میانجامد/ رتبهبندی مراکز تحقیقاتی واحدهای دانشگاهی از نظر پژوهشی
عبدالله محمدی در گفتگو با خبرنگار حوزه علم، فناوری و دانشبنیان گروه دانشگاه خبرگزاری آنا، در خصوص تعاون تجهیزات آزمایشگاهی گفت: این آییننامه در سه مرحله اجرایی میشود، در مرحله اول واحدهای دانشگاهی پس از بررسی، تجهیزات مازاد خود را به استان اعلام میکنند. استان نیز این تجهیزات را به واحدهایی واگذار میکند که به آنها نیاز دارند. واگذاری تجهیزات به دو شکل انجام میشود: تجهیزات خریداری میشود یا در قالب یک برنامه جامع به شکل مشارکتی از آنها استفاده میشود.
وی افزود: در طرح مشارکت تجهیزات با واحدهای استان است؛ اما اگر استان برنامهای برای استفاده از آنها نداشته باشد، امکان بهرهبرداری از تجهیزات برای استانهای همجوار یا استانهای دیگر نیازمند به آنها فراهم خواهد شد. امکان جابهجایی دستگاهها و تجهیزات آزمایشگاهی میان واحدها براساس قوانین آییننامه وجود دارد و واحد مبدأ میتواند از آوردههای مالی دستگاه استفاده کنند.
مدیرکل پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی بیان کرد: مرحله دوم، در هر استان یک مرکز خدمات راهاندازی شده که رؤسای آن ارزیابی را در سطح کلان انجام میدهند. ممکن است بعضی از واحدها تعصب خاصی روی تجهیزاتشان داشته باشند و آنها را به عنوان تجهیزات مازاد اعلام نکنند، بنابراین مهمترین وظیفه مرکز خدمات، بررسی میزان استفاده واحدها از تجهیزات آزمایشگاهی است.
تعاون تجهیزات آزمایشگاهی به درآمدزایی میانجامد
محمدی مطرح کرد: در این فاز کارهای خوبی انجام شده، برای مثال واحد خوی در حوزه تولید قطعات قراردادی بسته و از واحدهای دیگر خواسته شده که دستگاههای CNC را در اختیار این واحد قرار دهند تا درآمدزایی در این خصوص داشته باشد. واحد همدان نیز کار مشابهی انجام داده است. واحد فیروزآباد دستگاه NMR (Nuclear magnetic resonance) دارد و واحد شیراز در حال مذاکره با این واحد است تا در قالب یک طرح کلان از این دستگاه بهرهبرداری کنند. درواقع واحدها با یکدیگر تعامل میکنند تا از تجهیزات همدیگر استفاده کنند.
وی افزود: 140 هزار تجهیزات آزمایشگاهی در واحدهای دانشگاهی دانشگاه آزاد پراکنده است که برنامه تعاون تجهیزات آزمایشگاهی شامل همه آنها بهخصوص تجهیزات هایتک میشود. هدف این طرح این است که هیچ کدام از تجهیزات آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی بلااستفاده نماند و وارد چرخه کار شود. بدین ترتیب افراد میتوانند در قالب طرحهای پژوهشی، درآمدزایی یا قراردادهای برون دانشگاهی از این تجهیزات بهرهبرداری شود.
مدیرکل پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی گفت: مرحله سوم طرح تعاون تجهیزات آزمایشگاهی شامل ورود پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی دانشگاه آزاد اسلامی است. در این مرحله اداره کل پژوهشکدهها و مراکز تحقیقاتی وارد کار میشود، گزارش کار استانها را بررسی میکند و در صورت لزوم تعیین تکلیف تجهیزات آزمایشگاهی را انجام میدهد. درواقع پژوهشگاه و شبکه آزمایشگاهی میزان استفاده از تجهیزات آزمایشگاهی را در سطح ملی بررسی میکند. البته اگر استان نتواند کار جابهجایی تجهیزات آزمایشگاهی واحدهایش را انجام بدهد، نقطه ضعف محسوب میشود.
رتبهبندی مراکز تحقیقاتی و واحدهای دانشگاهی از نظر پژوهشی
محمدی در پاسخ به این پرسش که این امر پیامدی برای واحد خاطی دارد یا خیر، گفت: عدم اعلام تجهیزات آزمایشگاهی مازاد امتیاز منفی برای واحد دارد که تأثیر مستقیمی بر امتیاز رتبهبندی واحدها دارد. یکی از کارهای پژوهشگاه ایجاد شاخصهایی برای ارزیابی پژوهشی واحدهای دانشگاهی آماده کرده که براساس آن واحدها به صورت سالانه از نظر پژوهش رتبهبندی میشوند. نخستین رتبهبندی پژوهش واحدهای دانشگاهی تیر یا مرداد سال آینده اعلام میشود. رتبهبندی واحدهای دانشگاهی از نظر پژوهشی به صورت کلان انجام میشود.
وی افزود: رتبهبندی مراکز تحقیقاتی دانشگاهها نیز براساس آییننامه ارزیابی و رتبهبندی مراکز تحقیقاتی انجام میشود که 155 مرکز تحقیقاتی دانشگاه آزاد براساس 40 شاخص ارزیابی میشوند. بدین ترتیب رتبهبندی مراکز تحقیقاتی نیز به صورت مستقل انجام میشود. مراکز تحقیقاتی رتبه اول تا چهارم از مزایای خاصی برخوردار خواهند شد، برای مثال از طرحهای کلان آنها حمایت مالی میشود یا از آنها در راهاندازی قطبهای پژوهشی استفاده میکنیم. این امر باعث تشویق و ترویج ادبیات تحقیقات و پژوهش در دانشگاهها میشود.
انتهای پیام/4021/پ
انتهای پیام/