شایعات کرونا قویتر از ویروس کرونا/ چقدر باید نگران این ویروس باشیم؟
به گزارش خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه اجتماعی خبرگزاری آنا، «کرونا ویروسها» خانواده بسیار بزرگی از ویروسها هستند که عامل شیوع بیماریهای خفیفی مانند سرماخوردگی یا امراض شدیدی مانند سارس به شمار میروند و علت اینکه نام کرونا برای این نوع ویروس انتخاب شده به این دلیل است که در زیر میکروسکوپ شبیه تاج هستند.
ویروس کرونا بیشتر در حیوانات مشاهده شده است، ولی 5 نوع از آن میتواند به دستگاه تنفسی انسان نیز آسیب برساند. در حقیقت افرادی که همزمان دارای بیماری دیگری باشند یا کودکان مبتلا به امراض قلبی بیشتر در معرض خطر ویروس کرونا قرار دارند و آن هم به این دلیل است که سیستم ایمنی بدن این افراد ضعیفتر از دیگران است.
ویروس کرونا تا به حال 3 مرتبه به صورت خطرناک و کشنده در بین انسانها اپیدمی شده است. بار اول در سال 2002 به نام سندرم حاد تنفسی سارس (SARS) در کشور چین و سپس در سال 2012 به نام سندرم نارسایی تنفسی خاورمیانه یا MERS عربستان سعودی بهسرعت پخش شد و تعداد بسیاری پس از ابتلا به این ویروس جان خود را از دست دادند.
اکنون در سال 2020 سر و کله این ویروس باز هم در کشور چین پیدا شده است و این بار آن را به نام بیماری کرونا یا کرونای جدید میشناسند. مرکزیت انتشار این ویروس شهر ووهان چین است، اما گزارشهایی مبنی بر شناسایی افراد آلوده به ویروس کرونا در کشورهای کره جنوبی، تایوان، تایلند، ماکائو، سنگاپور، ویتنام، فرانسه و ایالات متحده آمریکا نیز تاکنون منتشر شده است.
سفر مرگبار کرونا از کجا آغاز شد
قصه از آنجایی شروع شد که مقامات نظام پزشکی کشور چین در گزارشی به سازمان جهانی بهداشت اطلاع دادند که آنها با یک ویروس ناشناخته جدید در شهر ووهان روبرو شدهاند که علایمی مانند بیماری سینه پهلو دارد. آنها بهسرعت تشخیص دادند که این ویروس در حقیقت نسل جدیدی از کرونا ویروسها به شمار میرود که با سرعت هر چه تمام در داخل و خارج شهر ووهان در حال انتشار است.
دانشمندان منشأ انتشار ویروس کرونا را بازار حیوانات دریایی شهر ووهان میدانند؛ چراکه در آن زمان تمامی مبتلایان به ویروس کرونا رفت و آمد خود در آن بازار را تأیید کرده بودند. ولی حیوانی که ویروس کرونا از آن به انسان منتقل شده، هنوز مشخص نشده است؛ البته یک تیم از محققان چینی در گزارشی حیوان مار را منشأ ویروس کرونا دانستهاند.
کشور چین برای مقابله با ویروس کرونا در شهر 11 میلیون نفری ووهان، سیستم حمل و نقل عمومی شهر را تعطیل کرده است. همچنین استفاده از مترو و قطار تا اطلاع ثانوی غیر مجاز بوده و تمامی پروازهای داخلی و خارجی فرودگاه ووهان لغو شده است.
علائم ویروس کرونا
شاید برایتان سؤال پیش آمده باشد که ویروس کرونا چه علائمی دارد؟ علائم ویروس کرونا همانند آنفلونزا و سرماخوردگی است، اگر شما نزدیک کشور چین زندگی میکنید یا با افرادی که قبلاً در آنجا بودهاند به تازگی تماس داشتهاید، سریعاً به پزشک خود مراجعه کنید. در غیر این صورت حتی شدیدترین علائم بدین معنی است که شما نهایتاً به آنفلوانزای فصلی مبتلا شدهاید. بنابراین اگر علائمی مانند تب، سرفه، تنگی نفس، آبریزش بینی و عطسه دارید، بر خود مسلط بوده و برای اینکه خیالتان راحت شود به پزشک مراجعه کنید. البته تاکنون هیچ آمار رسمی از مشاهده افراد آلوده به ویروس کرونا در ایران یا بیماری با علائم مشابه در کشور گزارش نشده است.
قربانیان کرونا سابقه بیماری حاد قبلی داشتهاند
آمارها میگویند نسبت نرخ مرگ و میر ناشی از کرونا بسیار کمتر از موارد مشابه ابتلا به ویروس خانواده کرونا در بیماریهای سارس و ابولا است. نرخ مرگ و میر در بیماری ابولا که غرب قاره آفریقا را در برگرفت، چیزی برابر با 10 درصد جمعیت بود. این درحالی است که ویروس کرونای جدید تا به حال نرخ مرگ و میری نزدیک به 2 درصد داشته است. دانشمندان میگویند امکان ابتلا در محیطهای باز کم و در عین حال امکان دچار شدن به این بیماری در محیطهای بستهای که فرد بیمار و سالم در آن باشند بسیار بالاست. همان طور که گفته شد این بیماری با عطسه و سرفه نیز سرایت پیدا میکند. قرنطینه بیماران و پرهیز از قرار گرفتن جمعیت در محیطهای بستهای مانند وسایل حمل و نقل عمومی کمک زیادی به کنترل تعداد افراد مبتلا داشته است. بیشتر قربانیان کرونا بالاى ٤٠ سال سن و سابقه بیمارىهاى حاد عفونى، ریوى و قلبى دارند.
قربانیان کرونا بالای 40 سال و سابقه بیماری حاد دارند
بر اساس گزارشهای منتشرشده، تا به حال هیچ کودکی به ویروس کرونای جدید مبتلا نشده است. قربانیان این بیماری بالای 40 سال سن داشتهاند و بیشتر آنها پیش از این با بیماریهای عفونی، قلبی - عروقی و سرطان درگیر بودهاند. سابقه داشتن این بیماریها به طور واضح روشن میکند که این افراد سیستم ایمنی ضعیفی داشتهاند و نتوانستهاند در مقابل این ویروس دوام بیاورند. علائم خفیف این بیماری که همان سرفه و عطسههای مکرر هستند با شروع تبی که درجه آن بالا میرود در این افراد ظهور بیشتری پیدا میکند.کم کم استفراغ خون و تنگ نفسی به این موارد اضافه می شود و سیستم ایمنی به سرعت ضعیف و ضعیفتر میشود.
اخبار فضای مجازی درباره کرونا متفاوت از واقعیت کرونا
محمدمهدی گویا، رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت در گفتوگوی ویژه خبری با اشاره به بیماری کرونا ویروس، اظهار کرد: آنچه در فضای مجازی در خصوص این ویروس منتشر میشود با فضای حقیقی بسیار متفاوت است.
وی با بیان اینکه مرگ و میر این بیماری نسبت به ویروس سارس و مرس کمتر است، افزود: برخلاف آنچه شایع شده و بر اساس گزارش سازمان جهانی بهداشت نه در عراق و نه در پاکستان این ویروس وارد نشده و صحت ندارد و تنها در امارات وجود این ویروس اثبات شده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت با بیان اینکه این بیماری شبیه آنفلوآنزاست، گفت: تا زمانی که دقیقاً آزمایش اثبات نکرده که ویروس کروناست، بهتر است در محافل عمومی در این خصوص دقیق تر صحبت کنیم.
گویا با اشاره به انتشار فیلمهای مختلف در خصوص این بیماری در فضای مجازی، تأکید کرد: این ویروس دستگاه تنفس را درگیر کرده و علائمی شبیه به آنفلوآنزا دارد و عمدتاً کسانی که دچار این بیماری شدهاند سن بالایی داشته یا بیماریهای زمینهای مانند نارسایی قلبی، تنفسی و دیابت داشتهاند.
کرونا وارد ایران خواهد شد
وی با تأکید بر اینکه به جای ایجاد نگرانی در بین مردم باید از بزرگ کردن این بیماری در ذهن مردم جلوگیری کنیم، خاطرنشان کرد: این ویروس وارد ایران خواهد شد و هیچ مرزی نمیشناسد و اگر کشوری مدعی شود که اجازه ورود این ویروس را نمیدهد، حرفی غیرعلمی زده است.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت با اشاره به وظائف دولتها در قبال ویروس کرونا یادآور شد: این وظایف شامل این است که اگر ویروس وارد شد افراد کمتری مبتلا شوند؛ اگر افرادی مبتلا شدند کمتر به بیمارستان کشیده شوند و اگر بستری شدند کمتر به بخش مراقبت ویژه برسند و در نهایت افراد کمتری از بین بروند.
گویا با بیان اینکه بلااستثنا این ویروس وارد ایران خواهد شد، بیان کرد: اگر موردی را مشاهده و تأیید کنیم بلافاصله اعلام میکنیم و نیاز به پنهان کردن آن نیست.
وی اضافه کرد: افرادی که وارد ایران میشوند به سه گروه تقسیم میشوند؛ گروه اول کسانی هستند که هیچ علامتی از این بیماری ندارد و به آنها آموزش داده میشود و شماره تلفنی اعلام میکنیم تا اگر علائمی دیدند به ما اطلاع دهند؛ ضمن اینکه میگوییم تا دو هفته از تماس با دیگران خودداری کنند.
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت متذکر شد: گروه دوم افرادی هستند که علائم خفیفی از این ویروس دارند و توصیه میکنیم در منزل باشند و روزانه مأموران بهداشتی ما به صورت حضوری یا تلفنی وضعیت آنها را بررسی میکنند.
گویا افزود: گروه سوم نیز به بیمارستان منتقل شده و به صورت ایزوله شده از آنها مراقبت میکنیم.
6 مورد ابتلا مشکوک در ایران
وی بیان کرد: تاکنون ۶ مورد مشکوک ابتلا به این ویروس از استانهای مختلف گزارش شده که همگی آنها منفی بوده است. این عفونت درمان و داروی خاصی ندارد. اکنون بیمارستانهای خاصی در تمامی استانها و نیز چند بیمارستان در تهران در این خصوص در نظر گرفته شده است و حتی بیمارستان خصوصی را نیز در این رابطه در نظر گرفتهایم.
موارد مشکوک تبریز هم منفی شدند
رئیس مرکز مدیریت بیماریهای وزارت بهداشت با بیان اینکه دو مورد مشکوک به کرونا که در تبریز بستری بودند با انجام آزمایش جواب آنها منفی بوده است، افزود: امروز مشخص شد که این دو نفر مبتلا به آنفلوآنزای نوع B هستند.
وی با اشاره به راههای پیشگیری از ابتلا به ویروس کرونا، خاطرنشان کرد: شستن دستها بسیار مؤثر است و اگر فردی مبتلا به این ویروس شد و به وسیلهای دست بزند احتمال انتقال به دیگر افراد وجود دارد.
گویا تصریح کرد: استفاده از ماسک تأثیری در جلوگیری از ابتلا به این ویروس ندارد؛ چراکه زدن ماسک مربوط به کادر پزشکی است که با بیماران تماس مستقیم دارند و استفاده مردم در خیابانها و معابر تأثیری در جلوگیری از ابتلا ندارد و ما هیچ وقت استفاده از ماسک را به مردم توصیه نمیکنیم.
ویروس کرونا همچنان پشت مرزهای ایران/ بیماری تست تشخیص سریع ندارد
رئیس اداره مراقبت مرکز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت با اشاره به جدید بودن ویروس کرونا 2019، گفت: همین موضوع سبب شده تست تشخیص سریع برای شناسایی ویروس وجود نداشته باشد، اما فرآیند و تجهیزات آزمایشهای مولکولی شناسایی بیماری به شکل کامل در کشور فراهم است.
حسین عرفانی در گفتوگویی، در خصوص آخرین تمهیدات وزارت بهداشت برای مقابله با ورود احتمالی ویروس کرونا به ایران، گفت: پس از آنکه دبیرکل سازمان بهداشت جهانی به صورت رسمی اعلام کرد ویروس جدید ۲۰۱۹ باید به عنوان یک رویداد بهداشتی اضطراری با اهمیت بینالمللی شناخته شود، وزیر بهداشت در نامهای خطاب به معاون اول رئیس جمهور، خواستار محدودیت و تعلیق موقت پروازهای مستقیم به چین شد.
توصیه به پرهیز از سفر به چین
وی افزود: همچنین ویزا و سایر مجوزهای مسافرتی که پیشتر برای ورود مسافران چینی به کشور صادر شده نیز به جز موارد اضطراری و توجیهدار به حالت تعلیق درآید. گام سوم ما توصیه به مردم بوده تا از سفر به کشور چین خودداری کنند.
تمهید برای بازگشت ایرانیان ساکن چین
عرفانی درباره سایر تمهیدات برای مسافرینی که از شهرهای آلوده چین به کشور باز میگردند، خاطرنشان کرد: با هماهنگی هیئت دولت، ایرانیان ساکن در کشور چین، بهویژه دانشجویان ایرانی که در آنجا تحصیل میکنند، ظرف روزهای آینده به کشور باز میگردند و پس از مراقبتهایی که در مبادی مرزی هنگام ورود این عزیزان صورت میگیرد، آنها را با احترام به محلی مناسب انتقال داده تا به مدت دو هفته قرنطینه باشند؛ در صورتی که پس دو هفته از سلامتی آنها اطمینان حاصل کردیم، میتوانند نزد خانوادههایشان بازگردند.
هیچ ایرانی ساکن چین، به کرونا مبتلا نشده است
وی در ادامه با تاکید بر اینکه محل در نظر گرفته شده برای قرنطینه ایرانیان پس از بازگشت از کشور چین، بیمارستانها نخواهد بود، بیان کرد: تاکنون با توجه به اطلاعاتی که وزارت امور خارجه در اختیار ما قرار داده است، هیچ ایرانیای در کشور چین به کرونا ویروس مبتلا نشده است اما، از آنجایی که ممکن است افراد سالمی که به کشور بازمیگردند، در دوره نهفتگی بیماری قرار داشته باشند، این افراد را در یک محل مناسب که از امکانات رفاهی شایستهای برخوردار باشد، به مدت دو هفته قرنطینه میکنیم.
تشخیص سخت ویروس کرونا
عرفانی با بیان اینکه تشخیص ویروس کرونا از سایر عفونتهای تنفسی دیگر کار سختی است، اظهار کرد: از نظر علائم بالینی، مبتلایان به کرونا عفونت حاد تنفسی دارند، اما شرط اصلی این بیماری تب بالای ۳۸ درجه است. علاوه بر آن گلودرد، سرفه، آبریزش بینی، بدن درد، سر درد و مشکلات تنفسی سایر علائم مبتلایان به کرونا است. با اشاره به علائم ذکر شده متوجه میشویم که این علائم با سایر عفونتهای تنفسی تفاوت چندانی ندارد و همین موضوع باعث سختی تشخیص این بیماری از سایر عفونتهای تنفسی میشود.
وی نقش بررسیهای همهگیری شناسی در فرد مشکوک دارای علائم کرونا را امری مهم دانست و افزود: اینکه فرد در ۱۴ روز گذشته از نظر زمانی در چه محلی از نظر مکانی و در کنار چه افرادی از نظر آلودگی در تماس بوده است، برای تشخیص بیماری امری لازمالاجرا است. در صورتی که فردی در بررسیهای همهگیریشناسی نیز علائم ابتلا به بیماری را داشت، وجه سوم بررسیهای خود که بررسیهای آزمایشگاهی است را آغاز میکنیم تا بتوانیم با قطعیت در مورد فرد مشکوک صحبت کنیم.
کرونا در جلسه هیات دولت
علی ربیعی سخنگوی دولت در حاشیه جلسه بررسی راهکارهای پیشگیری از ورود ویروس کرونا و مقابله با آن اظهار کرد: دولت، تقدیر و تشکر خود را از دولت چین اعلام میکند، دولت چین تلاشهای زیادی در این زمینه داشته است، ما در کنار مردم و دولت چین هستیم. مسئله بسیار مهمی است و این بیماریای است که به سرعت شیوع پیدا میکند و عامل انسانی و شدت شیوع آن نیز بسیار بالاست.
وی افزود: علاوه بر تقدیر و تشکر از دولت چین، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیز آمادگی خود را اعلام کرده است و کمکهایی که مورد نیاز و در توان ایران است حتماً انجام خواهد داد.
بازگشت ۷۰ نفر از دانشجویان ایرانی مقیم چین در روزهای آینده
سخنگوی دولت ادامه داد: برخی مباحث روز یکشنبه مطرح شد و از همان زمان، فردی که با یک علامت مشاهده شده بود، قرنطینه شد و به تمامی استانداریها نیز ابلاغ شد.
ربیعی عنوان کرد: تمام مرزهای ورودی که احتمال ورود و خروج از آنها وجود دارد در آنجا وزارت بهداشت و درمان با آزمایشگاه و نیروهای متخصص مستقر است و شدت خواهد یافت.وی افزود: مرزهای هوایی، زمینی و دریایی کنترل خواهند شد
ربیعی تاکید کرد: امروز بسیار تأکید شد که سلامت هر ایرانی مسئولیت همه دولت است. وی ادامه داد: وزیر بهداشت و درمان با حساسیت تمام نسبت به این مسئله ورود کرده است و برای ما چیزی برتر از سلامت ایرانیان مهم نبوده و بنابراین تصمیمات ما مبتنی بر حفظ سلامت ایرانیان بود.
توقف پروازهای چین به ایران و بالعکس
ربیعی تصریح کرد: به خاطر همین هم به طور موقت فعلاً پروازهای مستقیم از ایران به چین و چین به ایران تعطیل شدهاند تا بتوانیم تمهیدات بیشتری بیندیشیم.
وی بر همین اساس اضافه کرد: خانوادههای ایرانیان مقیم چین نگران نباشند، وزارت راه و شهرسازی موظف است با یک هواپیمای کشور ثالث یا با هواپیمای تجهیز شده ایران در کنار تیم درمانی وزارت بهداشت ایرانیانی را که مایل هستند به ایران بازگردانند.
ربیعی با تأکید بر اینکه خوشبختانه علائم ویروس کرونا همانطور که وزیر بهداشت اعلام کردهاند در ایران مشاهده نشده است ادامه داد: در این زمینه شایعات میتواند به مردم آسیب برساند، وزارت بهداشت امروز محور اطلاعرسانیها تعیین شد. سخنگوی دولت در ادامه تصریح کرد: از تمامی رسانهها درخواست میکنم کانون اخبار خود را تنها وزارت بهداشت قرار دهند.
وی بیان کرد: وزیر بهداشت نیز به محض مشاهده هر نوع علائمی بهسرعت همراه با تدابیر لازم اطلاعرسانی خواهد کرد.
کرونا به مرزهای ایران نزدیک شد
طبق اعلام وزارت بهداشت ویروس کرونا به مرزهای کشور نزدیک شده است و کشورهایی مانند عربستان، پاکستان، امارات و کردستان عراق نیز بهتازگی درگیر این ویروس شدهاند. از شهروندان خواسته شده تا مدتی از سفر به این کشورها پرهیز کنند.
در صورت سفر به این کشورها شهروندان باید با رعایت جدی نکات بهداشتی از سلامت خود محافظت کنند و در صورت بروز علائم آنفولانزا به سرعت به پزشک مراجعه نمایند.
راههای پیشگیری از ابتلا به کرونا
به طور کلی پیشگیری از انتقال ویروس از انسان به انسان به همان سادگی مبتلا شدن است. با رعایت این نکات میتوانید امکان ابتلا به ویروسها را به حداقل برسانید
به نظر میرسد با توجه به اظهارات کارشناسان بهداشتی کشور راهی جز پیشگیری از ابتلا به این بیماری در حال حاضر وجود ندارد.
بنابراین با شستن مداوم دستها میتوان خطر ابتلا به ویروسها را به حداقل رساند.
پرهیز از تماس با بیمارانی که علائمی مانند (سرفه، عطسه، تب و تهوع) دارند، تقویت سیستم ایمنی با استفاده از مصرف میوه و سبزیجات تازه، نوشیدن مداوم، استفاده از دستگاههای بخارساز سرد در محیطهای اداری و منازل و اماکن عمومی، پرهیز از قرار گرفتن زیاد در هوای سرد و خشک از راههای پیشگیری ابتلا به این بیماری است.
انتهای پیام/4076/پ
انتهای پیام/