دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
25 آذر 1398 - 00:02
سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه در گفتگو با آنا:

وقتی تحریم‌ها برقرار باشند، بود و نبود برجام تفاوتی ندارد / ضرورت قرار گرفتن اقتصاد مقاومتی در صدر اولویت‌ها

سخنگوی اسبق وزارت امور خارجه، اصرار اروپا به حفظ برجام را با ماهیت ضدتحریمی توافق هسته‌ای مغایر دانست و خواستار اولویت‌بخشی به اقتصاد مقاومتی و عدم وابستگی به درآمدهای نفتی برای مقابله با مطالبات نامشروع غرب شد.
کد خبر : 450574
1.jpg

«رامین مهمان‌پرست» در گفتگو با گروه بین‌الملل خبرگزاری آنا در این خصوص گفت: «طرف‌هایی که در «برنامه جامع اقدام مشترک» قرار بود به تعهداتشان عمل کنند، به الزامات خود عمل نکردند و متأسفانه دولت ایالات‌متحده آمریکا با خروج از این معاهده باعث ناکارآمدی بیشتر این مجموعه شد. این در حالی است که پیش از روی کار آمدن دولت فعلی آمریکا و در زمان دولت ریاست جمهوری «باراک اوباما» هم انتظاری که از برجام داشتیم برآورده نشد.»


سفیر پیشین ایران در لهستان با اشاره به تمایل اروپا به تعامل با جمهوری اسلامی افزود: «کشورهای اروپایی برای همکاری اقتصادی با ما علاقه‌مندی نشان می‌دادند ولی به خاطر اینکه آمریکایی‌ها در جهات مختلف تحریم‌هایی را علیه کشور ما برقرار کرده بودند، می‌ترسیدند وارد میدان شوند. با توجه به اینکه تحریم‌های دیگری از غیر از تحریم هسته‌ای علیه ایران در جریان است، اروپا نگران بود که آن‌ها را متهم به دور زدن تحریم‌ها کنند و خود آن‌ها نیز مشمول مجازات‌های اقتصادی شوند. به همین خاطر عملاً برجام ناکارآمد شد و با دولت جدید آمریکا این ناکارآمدی به اوج خود رسید. دولت‌های اروپایی خیلی تلاش کردند که نشان دهند حیثیت مستقلی دارند و می‌توانند به‌عنوان مجموعه اتحادیه در عرصه بین‌الملل فعال شوند.»


همه ادعاهای اروپا !


دستیار ویژه وزیر وقت امور خارجه با بیان اینکه برجام حاصل تلاش اتحادیه اروپا بود و فکر می‌کردند دفاع از آن برایشان اولویت دارد تصریح کرد: «اروپایی‌ها علی‌رغم همه حرف‌ها و ادعاهایی که داشتند نتوانستند برجام را در جهتی که بتواند اقتصاد کشور ما را به تحرک وادارد، بازگردانند و روابط ما با سایر کشورها را بهبود بخشند. بنابراین بعد از ناکارآمدی، سراغ راه‌حل جدیدی به اسم اینستکس رفتند. گفتند اگر ما بخواهیم با آمریکایی‌ها مقابله کنیم، باید واحد پولی که مورد معامله قرار می‌گیرد از دلار به یورو تبدیل شود و یک مجموعه‌ای طراحی شد به اسم اینستکس که سه کشور آلمان، فرانسه و انگلیس طراح آن بودند و بعد از آن هم بعضی از کشورهای دیگر گفتند که ما به این سه کشور می‌پیوندیم.»



سفیر سابق ایران در قزاقستان در شرح کارکرد این مکانیسم افزود: «مکانیسم آن به این شکل بود که بانکی در اروپا تأسیس شود و شعبه‌ای در ایران داشته باشد. پول نفتی که قرار است از ایران خریداری شود در این حساب گذاشته شود تا از محل این پول بتوانیم خریدهایمان را انجام دهیم. در واقع حساب مشترکی بود که بدون اینکه از جریانات پولی بین سیستم بانکی استفاده شود، از محل آن اعتبار آن بتوانیم معاملاتمان را انجام دهیم. آن را هم شاهد بودیم که انجام نشد. برای این مؤسسه بانکی سومین رئیس تعیین‌شده است و هنوز هیچ اقدامی نشده است!»


مدیرکل سابق هماهنگی امور فرهنگی و معاون مدیرکل اطلاعات و مطبوعات وزارت خارجه با انتقاد از بدعهدی اروپا تأکید کرد: «یک‌بار مطرح کردند که با چند میلیون یورو کار را شروع کنیم که اصلاً با انتظاری که درمجموع داشتیم خیلی فاصله داشت و نه تعهد دادند و نه حاضر شدند که پول نفت به این حساب واریز شود. درنهایت، فرانسوی‌ها در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل اصرار فراوانی داشتند که روحانی و ترامپ نشستی با یکدیگر داشته باشند. پیشنهاد فرانسوی‌ها این بود که اگر این کار صورت بگیرد، اینستکس را مقداری فعال می‌کند ولی وقتی وارد جزئیاتش می‌شدیم می‌دیدیم که تنها تعهدی که طرف اروپایی داده این است که مبلغ 15 میلیارد دلار به‌صورت اعتبار یا خط اعتباری با سقف زمانی آخر سال میلادی جاری در اینستکس ایجاد کند. یعنی چند ماه، آن‌هم اگر آمریکا اجازه دهد و فقط برای مصارف غذا و دارو.»


فرار رو به جلوی غرب به جای عمل به تعهدات برجامی / ورود به بحث موشکی غیرمنطقی است


سفیر سابق ایران در تایلند با غیر مؤثر بودن پیشنهاد فرانسوی‌ها و عملی نشدن اختصاص این خط اعتباری، اظهار کرد: «هر قدر آن‌ها ناکارآمدی‌شان را بیشتر نشان می‌دادند و عملاً به تعهداتشان عمل نمی‌کردند، طبیعی بود که طرف ایرانی هم دلیلی برای پایبندی به تعهداتش نداشت و در نتیجه، الزامات برجامی خود را گام‌به‌گام کاهش داد که تا الان چهار مرحله کاهش پیدا کرده است. اروپایی‌ها یک نوع فرار به جلو را انجام می‌دهند به‌جای اینکه واکاوی کنند که علت ناکارآمدی برجام چیست، چرا از مقابله با آمریکا ناتوان‌اند و در صورت عدم توانایی در مجاب کردن آمریکا برای بازگشت به تعهداتش، خود به الزاماتشان عمل کنند، می‌خواهند کاری انجام دهند که در فضای افکار عمومی، کشور ما را همچنان متهم و مقصر جلوه دهند.»


مهان پرست به تهدید اروپا در خصوص اجرایی کردن مکانیسم ماشه (اسنپ بک) نیز اشاره کرد و گفت: «اروپا فعال شدن مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت را به بهانه فعالیت موشکی مطرح کرد که این موضوع، اصلاً جزء برجام نبوده چراکه بحث دفاع از کشور و ابزاری که برای آن کار وجود دارد، کاملاً مسائل داخلی است، به منافع ملی هر کشوری برمی‌گردد و جنبه دفاعی دارد. بنابراین همان‌طور که از ابتدا هم قرار نبود اصلاً موضوع فعالیت‌های نظامی و موشکی ما در دستور کار باشد و به برجام مرتبط شود، الان هم ورود آن‌ها به این مسئله غیرمنطقی است.»


تلاش برای مقصر نشان دادن ایران


سخنگوی اسبق دستگاه دیپلماسی افزود: «اروپا مدعی است که می‌خواهند ناکامی‌هایی که در مقابله با آمریکا داشتند و حیثیتی که از آن‌ها در ماجرای برجام رفت را مد جبران کنند. اما واقعیت این است که برای فرار از موضعی که نسبت به کشور ما داشتند و افکار عمومی نیز متوجه قصور اتحادیه اروپا و تقصیر آمریکایی‌ها در این قضیه شد، می‌خواهند شکل ظاهری مسئله را عوض کنند و مجدداً به سمتی حرکت کنند که کشور ما را مقصر جلوه دهند. بنابراین حرکت آن‌ها را این‌گونه می‌شود تحلیل کرد.»


مهمان‌پرست، بر ناکارآمد بودن برجام در اقتصاد هم اشاره کرد و گفت: «مگر زمانی که برجام را امضا کردند اثر مثبتی در سیستم اقتصادی ما گذاشت یا فضایی را توانست عملاً به لحاظ روابط اقتصادی ما با آن‌ها عوض کند؟ وقتی‌که وجود برجام با نبودنش هیچ فرقی نکند و زمانی که تحریم‌هایی گذشته همچنان به اشکال مختلف باقی است و حتی تشدید شده، بنابراین به نظر می‌آید که توجیهات اروپا وجاهتی ندارد.»


مهمانپرست


سفیر پیشین ایران در لیتوانی از اهتمام به رفع نقایص کشور در اوضاع فعلی سخن به میان آورد و تصریح کرد: «ما باید به دنبال این باشیم که نقاط ضعف خودمان را پوشش دهیم. مهم‌ترین ضعفی که باید در اولویت کار ما قرار بگیرد، رسیدگی به مسائل اصولی اقتصادی کشور است. اساساً اقتصاد مقاومتی و عدم وابستگی اقتصاد ما به نفت باید جزء اولویت‌ها باشد. اگر ما بتوانیم کشور را به سمتی ببریم که برای تأمین هزینه‌های جاری‌مان نیازی به فروش نفت نداشته باشیم و اقتصادمان را از طریق بخش خصوصی، توسعه روابط با همسایگان و کشورهایی که حاضر نیستند زیر تحمیل سیاست‌های آمریکا بروند فعال کنیم، می‌توانیم اقتصاد فعال و پویایی داشته باشیم. در این صورت، می‌توانیم با مشارکت کشورهایی که آمادگی دارند، از درآمدهای نفتی برای پروژه‌های بزرگی که می‌تواند به زیرساخت‌های اقتصادی کشور کمک کند، استفاده کنیم. نباید اجازه دهیم کشورهای غربی به بهانه اینکه ما به فروش نفت نیاز داریم،‌ خواسته‌هایشان را به ما تحمیل کنند.»


انتهای پیام/4106/


انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب