روایت نویسنده کتاب «قاف» از متون کلاسیک فارسی/ رحماندوست: «بچهها و پیامبر(ص)» تمام سواد من بود
به گزارش خبرنگار حوزه ادبیات و کتاب گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری آنا، نشست تخصصی کتابخوان پیامبر اعظم قبل از ظهر امروز چهارشنبه ۲۹ آبان در کتابخانه مرکزی پارک شهر برگزار شد.
این نشست که بهمناسبت هفته کتاب و ایام میلاد پیامبر اعظم و امام صادق (ع) برگزار شد، با حضور نویسندگانی چون محمدرضا سرشار، حسین فتاحی، یاسین حجازی، مصطفی رحماندوست و حجتالاسلام حیدری ابهری همراه بود که هر کدام آثاری مربوط به حضرت محمد (ص) نوشتهاند. در خلال برگزاری این برنامه نویسندگان مختلف درباره کتابهایی که نوشتهاند، سخنرانی کردند.
متون کهن فارسی مظلوم و مهجوراند
یاسین حجازی نویسنده کتابهای «آه» و «قاف» بخش کوتاهی از کتاب «قاف» را برای حضار در این نشست خواند و در ادامه درباره این کتاب گفت: کتاب قاف حاصل بازخوانی زندگی رسول مکرم اسلام از سه کتاب کهن تاریخ و سیره رسولالله به نامهای «تفسیر سورآبادی»، «سیرت رسولالله» و «شرف النبی» است که فرازهای منتخبی از ولادت تا رحلت آخرین فرستاده الهی را برای خواننده روایت میکند. این آثار از نخستین آثار فارسیزبانان در بررسی زندگی پیامبر اکرم نگاشته شده است.
وی بیان کرد: هر سه نویسندگان این کتابها شافعی مذهب هستند واقعیت این است که این مسئله همیشه وجود داشته که فرق مختلف اسلامی چگونه میتواند تاریخی را بخواند که مذاهب دیگر و اندیشمندان مذاهب دیگر نوشتهاند.
نویسنده کتاب «آه» ضمن بیان اینکه «قاف» سادهنویسی ندارد، بلکه شما عین متن قرن هفتم را میخوانید و من، عناصر دراماتیک متون کلاسیک را حفظ کردم، افزود: اما در این میان بنده معیاری را کنار دستم قرار دادم و آن کتاب علامه جعفر مرتضی عاملی بود. او سیره پیامبر را در 35 جلد جمعآوری کرده است. بنده نیز از مجموع روایتهای این سه کتاب کهن با تطبیق کتاب علامه که قرائت شیعیان بود کتاب را نوشتم.
حجازی با اشاره به اینکه ادبیات کلاسیک مظلوم و مهجور است، ادامه داد: افسوس بر نظام آموزشی که ما را با متون کلاسیک کشور چنان رویارو میکند که با نثری ثقیل و سنگین که همه را از نزدیک شدن به آن میترساند، اما باید بدانیم وقتی این آثار را میخوانیم انگار متون پدرانمان را سروکار داریم.
۲۵ سال است تحت تأثیر مقدمه شهید مطهری بر کتاب «داستان راستان» هستم
حجتالاسلام غلامرضا حیدری ابهری نویسنده حکایتنامه موضوعی پیامبر نیز در سخنان کوتاه گفت: به نظر من زیباترین داستان، کتاب داستان راستان و مهمتر از آن مقدمه آیتالله مطهری بر آن است. ممکن است داستانهایی در نوجوانی خوانده باشم که فراموشم شده باشد، اما این مقدمه را همیشه برای دیگران مرور میکنم.
وی گفت: ۲۵ سال است که تحت تأثیر این مقدمه هستم و حکایتنامه را نوشتم. میدانستم چقدر تأثیرات تربیتی فوقالعاده دارد.
حیدری ابهری افزود: چون حکایتها و داستانها تأثیرات عمیقی روی کودکان و نوجوانان دارند شروع به جمعآوری یک مجموعه کردم تا اگر کسی خواست بازنویسی کند به یک منبع کامل دسترسی داشته باشد. در این مجموعه 400 حکایت از کتاب بحارالانوار جمعآوری کردم و 450 حکایت از منابع مختلف ازجمله منابع اهل سنت را نیز آوردهام. این حکایتها را در فصلبندیهای مختلف موضوعی دستهبندی کردم. همین کار را برای اهلبیت در یک مجموعه جداگانهای نیز انجام دادم.
مردم اغلب به پیامبر ارادت دارند اما کردارشان خلاف ایشان است
حسین فتاحی نیز در این نشست، بخشهایی از کتاب «۳۶۵ حکایت از زندگی پیامبر اسلام» را برای حاضران خواند.
وی گفت: این اثر در ابتدا به صورت ۱۲ کتاب چاپ شد که ۳۰ روز با پیامبر را روایت میکرد؛ چون کتاب تصویرگری رنگی شده بود به پیشنهاد ناشر «۳۶۵ روز با پیامبر اسلام» در ۶۰۰ صفحه برای کودکان و نوجوانان چاپ شد. علت اصلی که خود بنده این کتاب را نوشتهام این بود که من در یکی از روستاهای یزد به دنیا آمدم و پدرم روحانی بود و شبها برایمان کتاب میخواند.
فتاحی افزود: مردم اغلب به پیامبر ارادت دارند، اما کردارشان خلاف ایشان است. من فکر میکنم این مسئله از ناآگاهی ناشی میشود. با دیدن این رفتارها تصمیم گرفتم کتابی برای کودکان درباره پیامبر اکرم که برترین الگو انسانهاست بنویسم. تا کودکان با رفتار و کردار ایشان آشنا شوند. نتیجه این تصمیم تألیف چنین اثری شد زیرا پیامبر به ریزترین امور زندگی اشاره کرده و میتواند برای ما الگو باشد.
آثار زیاد شهید مطهری درباره پیامبر اکرم
علی مطهری فرزند شهید مرتضی مطهری نیز ضمن تبریک ایام میلاد پیامبر اکرم (ص) گفت: نقصی در میان ما شیعیان وجود دارد و آن اینکه به بزرگداشت پیامبر و میلاد ایشان توجه کافی نداریم. به نوعی گویی تقسیم کاری بین مسلمانان انجام شده و پرداختن به پیامبر به اهل سنت سپرده شده و پرداخت به ائمه به ما شیعیان!
وی با اشاره به برخی از آثار آیتالله استاد مطهری با موضوع پیامبر اکرم، ادامه داد: کتاب «ختم نبوت»، «خاتمیت»، «پیامبر امی»، «وحی و نبوت»، «سیرهی نبوی» و برخی از داستانهای کتاب «داستان راستان» و برخی موضوعات و مباحث درباره پیامبر به صورت پراکنده در آثار شهید مطهری وجود دارد.
مطهری درباره کتاب سیره نبوی گفت: این کتاب مجموعه ۸ سخنرانی ایشان در مسجد جامع بازار تهران است از روشهای ایشان بود که در مورد موضوعی مدتی کار میکرد، یادداشتهایی مینوشت و هیچ وقت در سخنرانیها پراکنده صحبت نمیکرد.
وی در پایان گفت: اینکه دنبال اظهار فضل باشیم، فایدهای ندارد. باید به میدان تأثیر در جامعه اهمیت دهیم. پدرم در تألیف آثار هرگاه احساس نیاز میکرد مینوشت. از این رو است که آثار او امروز، همچنان زنده است و آثار ایشان به چاپهای متعدد رسیده است.
«بچهها و پیامبر(ص)» تمام سواد من بود
مصطفی رحماندوست شاعر پیشکسوت نیز به معرفی کتاب «هفت حکایت از بچهها و پیامبر» پرداخت و گفت: «بچهها و پیامبر(ص)» تمام سواد من بود که ۲۷ سال پیش بر روی کاغذ آمد. اما خوشحالم که امروز آقای حسین فتاحی 365 حکایت درباره پیامبر در یک کتاب جمعآوری کرده است.
وی در ادامه افزود: هفت حکایت از پیامبر یافتم که حاکی از برخورد مهربانانه پیامبر با بچهها بود که در این کتاب آوردم. کتاب خوبی برایم بود و برکت زیادی داشت؛ چرا که در طول این 27 سال 28 بار تجدید چاپ شده و با تیراژهای بالا منتشر شده است. در این داستانها شخصیت پیامبر زمینی است. این کتاب در زمان انتشار، مخالفانی داشت، اما در نهایت منتشر شد.
در انتهای این مراسم، حسین اسرافیلی شاعر پیشکسوت به شعرخوانی پرداخت.
انتهای پیام/4028/
انتهای پیام/